Konference i Århus åbner global dialog

Århus, 22 september 2009

Pressemeddelelse:

Konference i Århus åbner global dialog
om det enkelte menneskes klimaværdier


Sig klimaforandringer i Danmark, og næsten alle tænker på det kommende klimatopmøde i København, CO2-udslip eller en elsparepære. Men folk bør tænke lige så meget på kultur og deres personlige værdier , når de hører ordet klimaforandringer, mener en forskergruppe fra Aarhus Universitet.

"Indtil nu har vi primært talt om klimaforandringer på det politiske, økonomiske og videnskabelige plan. Men klimaforandringer vil føre til ændringer i vores livsstil, uanset hvor i verden vi bor, og derfor har vi brug for at undersøge, hvilke værdier der så skal være grundlag for vores liv," siger lektor Johanna Seibt, som sammen med Jesper Garsdal fra VIA University College leder forskningsenheden ICON (Interculturality, Conflict and Value Studies) ved Institut for Idehistorie på Aarhus Universitet.

ICON er i dagene 3.-6. november 2009 vært for en international konference på Aarhus Universitet, der samler forskere og praktikere fra humaniora, uddannelsesverdenen, journalistik og erhvervslivet  til dialog på tværs af kulturer og fagskel om, hvilke værdier der motiverer borgere til at tage ansvar for og tilpasse sig den nye virkelighed.

"Klimaforandringer er en enestående mulighed for at diskutere hvilke værdier, der skal være bærende i verdens kulturer fremover.  Er det for eksempel værdier som selvbestemmelse og uafhængighed eller global retfærdighed? Skal vores eksistentielle tilfredsstillelse knyttes til tanken om materiel vækst eller til handlinger af global solidaritet? Det er noget, vi bør diskutere på tværs af kulturer for at se, om det er muligt at finde fælles værdier og lære af hinanden," mener Johanna Seibt og Jesper Garsdal.

Konferencen "Global Dialogue 2009: Responsiblity Across Borders - Climate Change as Challenge for Intercultural Inquiry on Values" er bevidst organiseret som modspil til klimatopmødet i København, NGO-konferencen samme sted og de mange konferencer, der har  en mere videnskabelig og teknisk tilgang til klimaforandringer. Disse andre konferencer har ikke set på det enkelte menneskes holdninger til klimaforandringer, men det sker i Århus, og derfor er dele af den primært akademiske konference også åben for borgerne. Åbningen finder sted på Århus Universitet tirsdag 3. november med en dialogsession, der er åben for alle.

Hovedtaler ved åbningen er den britiske klimaforsker Mike Hulme, der efter mange år som traditionel videnskabsmand er blevet optaget af, hvad klimaforandringerne betyder for  kultur og samfund. I bogen "Why We Disagree about Climate Change" siger han, at klimaforandringer ikke bare er et fysisk problem med en teknisk løsning.  Det er også en måde at forstå verden på, som kan føre til nye måder at tænke på inden for områder som teknologi, etik, kunst og levevis.

Konferencen ender med overrækkelsen af den nyindstiftede pris, Global Dialogue Prize. Prisen er på en halv million kroner og gives for et enestående bidrag til forskning eller den offentlige debat om at fremme interkulturel forståelse.

Flere oplysninger:

Konferencens hjemmeside

Projektleder Jacob Bock, Institut for Filosofi og Idehistorie, Aarhus Universitet
tlf.      +45 89 42 65 49
mobil   +45
20 66 72 72
e-mail: filbock@hum.au.dk
 
 
 
 
 
_______________________________________________________________________
 
 
 
 
 
 
 
ICON Aarhus University