Forskning / Journalistisk praksis

Forskning i journalistisk praksis

De seneste år har jeg forsket en hel del i journalistisk praksis.

Først og fremmest har jeg fokuseret på begrebet 'den gode historie'. Alle journalister ved, hvad 'en god historie' er. Og de kan genkende den, når de ser den. Men det er umådeligt svært for dem at give en præcis og detaljeret beskrivelse af 'den gode historie'. Det er i høj grad tavs viden for de professionelle journalister.

For at bliver i stand til at beskrive 'den gode historie' har jeg studeret den konstruktion og selektion af historieideer, som finder sted hver eneste dag på alle medieredaktioner i Danmark. Specielt har jeg kigget nærmere på fravalg af ideer til nyhedshistorier.

Resultatet blev en beskrivelse af journalisternes konkrete fravalgspraksis: Hvordan kan historieideer blive fravalgt, og hvornår i journalisternes arbejdsproces finder fravalgene sted? Og derudover peger jeg på syv faktorer, som påvirker journalisternes vurdering af en given historieide: 1. Hvad der har igangsat idegenereringsprocessen. 2. Historieideens substans. 3. Journalisten. 4. Avisen generelt. 5. Andre medier 6. Læserne. 7. Kilden.

Forskningsprojektet demonstrerer således, at de meget anvendte nyhedskriterier ikke er i stand til at give en dækkende beskrivelse af, hvad 'den gode historie' er.

 
Min bog Journalistik i praksisValg og fravalg af nyhedsideer fra Forlaget Samfundslitteratur beskriver, hvordan journalister i praksis skaber og udvælger ideer til døgnets nyhedshistorier. 

Se Lasse Jensens interview på BogForum

Gitte Gravengaard | Nordre Strandvej 32, 2791 Dragør  | Tlf.: 61 66 31 09 | gitte@gravengaard.dk