Foredrag og kurser

I dag må hver 6. elev forlade skolen med mangelfulde evner til at læse og stave. 84.000 elever går hvert skoleår til specialundervisning og næsten en tredjedel af folkeskolens samlede årsbudget på 13 mia. kroner går til denne form for undervisning.

Expert underviser i læsning og tidligere viceskoleleder Ebbe Lind, som gennem de sidste 5 år har arbejdet intenst med over hundrede læsesvage børn og voksne har fundet ud af, at

”Alle der er motiveret, har et sprog og et fungerende sanseapparat, kan lære at læse”. 

En af grundene til, at læsning stadig kan være et problem skyldes, at man har glemt at læsning først og fremmest bygger på fonetisk forståelse – altså evnen til at høre og bruge bogstavernes lyde. I dagens Danmark er fonetik stort set et overset emne, og ikke engang lærerne bliver tilstrækkeligt uddannet i det. 

En anden grund er, at der rent faktisk findes en naturlig læseudvikling - nogle naturlige læsetrin.

Ordblinde/Dysleksiforeningen i Danmark fortæller på Deres hjemmeside www.ordblindeforeningen.dk bl.a. 

"Selvom der ikke findes ét program eller én metode, som lærer alle elever at læse lige godt, så er forskere generelt enige om, at læseundervisningen bør indeholde bestemte elementer for at man får så mange med som muligt. Disse elementer skal kombineres med hinanden i en logisk rækkefølge, og i forhold til det som børnene har forudsætninger for at klare på det niveau af læseudviklingen, som de befinder sig på". 

Kulminationen af, af læsning bl.a. er fonetisk forståelse af bogstavernes lyde og at læseudviklingen foregår i trin er opdagelsen af Læsetrappen – altså nogle bestemte trin som alle - i individuelt tempo, skal igennem for at være sikker på at lære at læse.

Med opdagelsen og brugen af Læsetrappen er det for første gang muligt at løse læsningens gåde således at alle i samfundet kan lære at læse. 

Forfatter og lærer Erik V. Hansen, som i mange år har undervist børn med læsevanskeligheder og som har skrevet en masse begynderlæsnings-bøger, har for nylig udgivet den anmelderroste bog Læsetrappen - alle kan lære at læse.

Læs Folkeskolen anmeldelse af bogen HER!

DANSK LÆSEPRAKTIK | CVR: 17100173 | Jadevej 2 - 9260 Gistrup (Aalborg) og, Skottenborg 12.14 - 8800 Viborg  | Tlf.: +45 3020 3515 | nolexia@gmail.com