Med heste i sne til bugen.

Fra min dagbog

 

20/6-06

  Så er vi på farten igen. En af pakhestene ville vist hellere blive. Den smed paksaddel og bagage af x 2. Jeg forstår den godt. Hen til nærmeste familie 2,5 km. væk. Tv’et bliver læsset på en af pakhestene, og så går det der ud af. Forbi flere rensdyrfamilier, der er ved at samles på en slette, som de gør hvert år på denne tid. 15 familier med deres rener. Vi tager en lidt anden vej tilbage for at undgå den dybe sne. Solen skinner, og det er alt for varmt med alt det tøj jeg har taget på. Så det er af med jakken, og på med jakken, og af igen når det er muligt. Terrinnet er ikke noget af det nemmeste. Bjerge med store sten, og små bække af smeltevand over alt. Over flere pas. Et på2565 m. Så af og gå et langt stykke ned, da det er for farligt at ride. Det går over stok og sten, samt gennem sne og smeltevand. Det er om at springe fra sten til sten eller tue, for ikke at få våde fødder. Samtidig skal du også tænke på hesten som du trækker. Selvfølgelig har jeg fået jakken på, og solen bager. Jeg sveder som en gris. Men pyt, har jo alligevel ikke været vasket i 5 dage, og her er der ingen der vasker sig. Vi lugter ens, og hestene er ligeglade. Så op at ride et stykke til, og pludselig er vi ved de første rensdyrfamilier vi mødte. De har flyttet deres lejer, og her skal vi overnatte. Vi har gemt det halve af risen til dem, og også lidt sy grej og stearinlys. Vores hesteguide har fundet dem trods de er flyttet. Vi bliver budt på thao, samt brød med rabarberkompot. Herligt, har godt set rabarberne vokse vildt her. Ved afrejsen fra vores endemål, fik vi renkød og renost med. Jeg glæder mig til i aften når vi skal have det.

  Det er temmelig svært at finde et nogenlunde plant, tørt sted uden alt for mange sten og tuer. Ellers må jeg jo stå op og sove som hestene. Vi finder et sted, hmm, det bedste der er, og så kan vi ikke få pløkkerne i på grund af permafrost. Jeg må nøjes med et sted, med nok jord så pløkkerne kan holde. Det kan ende med at blive en lang nat.

Vi spiser hos familien, og da mor er til byen, er det den 14 årige datter der står for husholdningen. Hun laver først mad til os. Koge ris og renkød. Derefter laver hun pasta fra bunde af, og laver mad til familien. Alt medens hun bager brød på ovnen i en høj gryde, laver te og anden forefaldende arbejde. Hun er i sving hele tiden, og er også med da renerne kommer hjem og skal malkes, og til at hente brænde ind da det begynder at regne og tordne. Ind i mellem får hun også tid til 5 min. leg med de andre børn. Her bliver man hurtig voksen. Det skulle man byde en dansk 14 årig. Efter bygen får vi fint vejr igen, og jeg benytter chancen til at vaske hår i en smeltevandsbæk. Det er godt nok koldt, men dejligt.

Redet 22,3 km. på 6 t.

Karin Moesby-Johansen | 2670 Greve  | Tlf.: 43693835