Tips / subspace

"Lykke er,

når det du tænker,

det du siger,

og det du gør

er i harmoni."

Mahatma Gandhi

subspace

Subspace generelt
 
Skrevet af: silence

Subspace kan opleves af både masochisten, den submissive eller slaven. Eller med andre ord af den underkastede i BDSM uanset hvilken titel man så ønsker at sætte på sig selv. Ligesom der tilsyneladende heller ikke er forskel på kønnenes opfattelse af subspace.
 
Begrebet subspace er et kært barn med mange navne. Headspace, flying og floating er de hyppigst forekommende navne for samme begreb.

Subspace er en tilstand der bedst kan sammenlignes med trance i forbindelse med hypnose. Den sub der oplever subspace, vil oftest opleve at fornemmelsen af tid og rum ophører. Fokus flyttes indad mod kroppen i stedet for udad mod omgivelserne. Syn og hørelse kan blive slørede eller helt forsvinde. De motoriske evner som at gå, holde balancen og lign. forsvinder og en større og større lystfølelse fylder sub´en. Hele forløbet slutter oftest med sub´ens seksuelle tilfredsstillelse.

I subspace oplever sub´en, at det at tage imod ordrer eller kommandoer er umuligt. Sub´en hører nok ordene, men er ikke i stand til at svare eller efterleve dem. Enhver form for samtale er oftest umulig det øjeblik sub´en er trådt ind i subspace, men sub´en er dog stadig modtagelig for beskeder. I lige netop denne fase er subspace farligt, fordi en uøvet eller ondsindet Dominant vil være i stand til at forsøge indoktrinering" af sub´en, eller pille ved selvtillid og selvværd ved personlig nedsættende og hånende tale eller forsøge at bryde grænser der ellers er ufravigelige. Subspace kræver en stor tillid mellem Dom og sub, for at netop den slags situationer undgås. Sub´en vil også have svært ved at foretage et rationelt valg som f.eks.; skal jeg bruge mit stop-ord? En sub i subspace magter ikke fornuft, kritisk tænkning, hæmninger og overblik. Det betyder at de grænser som sub´en normalt har, pludselig ikke eksisterer mere i sub´ens hjerne. Sub´en er totalt afhængig af den Dominante, og vil følge næsten enhver ordre eller handling hvis det er muligt. Mange
subs taler om at de når deres inderste jeg i denne tilstand.

For nogle subs i subspace gælder det, at når deres bevidsthed og opmærksomhed rettes indad mister de også fokus på den Dominante. Deres bevidsthed lukker sig om sig selv og alle andre omkring dem ophører med at eksistere mens de er i subspace. Det modsatte gør sig dog også gældende. At sub´en i subspace fokuserer endnu mere koncentreret på den Dominante og er i stand til at lukke alle andre mennesker, indtryk, lyde osv. ude af deres bevidsthed.

Det er ofte sådan at subs som vender fokus indad også mister fornemmelsen af smerte. For den sub der fokuserer sin opmærksomhed på den Dominante i subspace gælder ofte at følelsen af smerte i høj grad er til stede. Selvfølgelig er der givet forskellige oplevelser af subspace, men det virker som om der ligger en tendens her.

Uanset hvordan sub´en oplever subspace, er der dog en ting til fælles for alle. En meget voldsom lystfølelse der oftest forstærkes og uddybes gennem seancen.

Generelt er der to former for udløsende stimuli af subspace; smerte og/eller en verbal stimulus.

Smerte stimuli

Sub´en kan ved hjælp af smerte træde ind eller ned i subspace. Smerte kan tilføjes på næsten alle tænkelige måder, men pisk, klemmer, spanking med hånd, lussinger etc. er nogle af mulighederne. Som smerten gentages og måske gøres kraftigere indtræder der et øjeblik hvor vægtskålen mellem smerte og lystfølelse tipper over i
lystfølelsens favør. Det er en almindelig antagelse indenfor BDSM verdenen at det er forekomsten af kroppens flugt/kæmpe hormon endorphin der skaber en oversvømmelse af hjernen og udløser lystfølelsen. Sub´en får oplevelsen af at blive høj, være i en rus og helt bestemt smertefri som er endorphinens formål.

Verbale stimuli

Det er ikke alene smerte der kan starte en sub hen imod subspace. Også verbale eller mild smerte som et fast greb i armen eller et vrid af en hestehale. Mange sub´s taler også om "Dom blikket" som noget der kan sende dem i subspace på ganske få sekunder. Det vil altså sige at kommandoer, et specielt navn for sub´en som f.eks. tæve eller et fast blik kan sende sub´en i subspace. Det er blevet fortalt at selv sms´er
kan have samme virkning.

Endorphin eller dopamin?

Dette at en sub kan træde ind i subspace uden påvirkning af smerte rejser spørgsmålet om hvorvidt det er endorphiner der gør udslaget. Når kroppen oplever fysisk smerte, bliver såret eller angrebet/truet udløses der straks via hypofysen en dosis af det smerte stillende hormon endorphin gennem blodårerne. Indtil kroppen er bragt i sikkerhed vil hjernen blive ved med at bede om doser af endorphin. Dog
indtil et vist punkt. Hjernen kan ikke "oversvømmes" af endorphin og der bliver lukket af for yderligere tilførsel til hjernen. Derfor er muligheden for at blive høj af endorphiner teoretisk umulig. Hvad der i stedet sker, er at hjernen beder om en dosis dopamin.
Dopamin er den rene narkotika for hjernen som giver en umiddelbar følelse af glæde. Dopamin er lige så vanedannende heroin, nikotin eller alkohol, men på ingen måde farlig for organismen. Men afhængigheden er ligeså stor. Dopamin udløses dog ikke alene ved en overproduktion af endorphiner men kan også udløses af helt andre ting. Udsigten til noget godt, noget glædeligt, noget vi specielt godt kan lide. Eller bare når vi helt uventet støder på noget godt. Dopamin må derfor anses for at være et væsentligt element i subspace og i den store lykkefølelse og liderlighed som sub´en oplever, hvad enten der er resultatet af smerte eller verbale stimuli.

Glæde er lig med fraværet af kontrol

Det er lettest at opleve glæde i et øjeblik af total fravær af kontrol og det er tilsvarende sværest at opleve glæde i en tilstand af total kontrol. Det vil altså sige, at glæden skal komme spontant, uventet og uden forberedelse, som når vi f.eks. ser en kronhjort ude på marken når vi kører forbi. En pludselig begivenhed vi ikke har forventet eller set frem til, men som øjeblikkelig giver os en følelse af glæde ved at se dette store smukke dyr. Denne oplevelse kræver dog at vi afgiver kontrol, at vi bevæger os ud af ukendte stier eller bare er åbne for nye oplevelser. Planter vi os foran fjernsynet er det trods alt begrænset hvor meget vi kan overraskes, om end det dog sker, men næppe i samme grad.

Vi ved at det øjeblik en uventet glæde opleves udløser kroppen straks en dosis dopamin. Vi ved også at glæden bedst og mest indtræffer i fraværet af egen kontrol. Derfor er Attilas beskrivelse af starten på en seance og en sub´s indtræden i subspace så specielt rammende og smuk.

"For tøsen betyder subspace tilstanden at hun kan lægge ethvert ansvar fra sig, og blot følge de ordrer, der bliver hende givet, hun er komplet ansvarsløs, har ingen styr på hvad hun selv tænker og gør, hun gør jo bare som der bliver sagt, og intet andet. Man kan sige at tøsen har alle parader nede, hun opfatter alt som noget, der bare er sådan og blind tillid er hvad der sker oppe i hendes hoved, og hvorfor ikke,
hun stoler jo 100% på Herren."

Og Attila fortsætter løjerne:

"Når vi er i gang, så er det væsentligste element i opvarmningen uvidenhed. Oftest bruger vi blindfold og sørger for at tøsen ikke kan bruge hendes hænder eller flytte sig.. Hun kan mærke, høre, se at hun er i min magt, og hele tiden drilles hun med hvad der kan ske, og hvad der sker, både i ord og i handling. hun bliver hele tiden forvirret, får nye indtryk."

Voila ? her en mere prosaisk beskrivelse af fænomenet "glæde er fraværet af kontrol". Tak til Attila for en smuk beskrivelse. Vil i vide mere om Attila så besøg hans gode hjemmeside SIDEN ER DESVÆRRE NEDLAGT.

Subspace er derfor i mine øjne baseret på en massiv lykkefølelse som kommer af kroppens eget middel, dopamin. Smerte kan i høj grad være en medvirkende faktor, men er ikke afhængig for at sub´en kan træde ind eller ned i subspace. Jeg tror at smerte i lige så høj grad fungerer som en forventning om en seksuel tilfredsstillelse, som en direkte udløsende faktor, og derfor udløser hjernen dopamin som giver sub´en lykkefølelsen.

Tilstanden af subspace ebber enten langsomt ud når legen er overstået, eller begynder at forsvinde når sub´en får en seksuel tilfredsstillelse. Det varierer kraftigt fra sub til sub hvor længe man er om at lande, der nævnes fra en ½ time til et halvt døgn. Det er vigtigt i denne fase at den Dominante er fuldt opmærksom på sin sub og
yder nærhed, kærtegn og tryghed i hele perioden indtil sub´en er klar igen.

Subdrop

Subdrop er en pludselig følelse af usikkerhed, depression og ked af det humør hos sub´en efter en leg/seance. Subdrop kan indtræffe fra få minutter efter en leg/seance til flere timer efter afslutningen. Subdrop varer oftest nogle få timer eller dage, men kræver den Dominantes fulde opmærksomhed. Oftest skyldes subdrop;
- en pludselig mangel på endorphin/dopamin.
- hvis den Dominante og sub´en ikke bor sammen, kan det pludselige
fravær af intimitet, samtale under fire øjne, nærhed og kærtegn gøre
en sub trist.
- i manglende opmærksomhed i minutterne eller timerne når sub´en er på
vej ud af subspace.

Det er vigtigt at den dominante giver sub´en fuld opmærksomhed i de første minutter eller timer efter subspace og evt. seksuel tilfredsstillelse indtil sub´en er landet igen. Dernæst bør den dominante følge op på sub´en dagen efter og i dagene efter for at være sikker på at sub´en er vendt helskindet tilbage til den mere normale og grå hverdag. Hele denne "aftercare" eller nussetid som jeg vælger at oversætte det her, kræver opmærksomhed, omsorg, kærtegn og mange kærlige ord.

Slavespace

I arbejdet med at finde kilder til denne artikel faldt jeg over et nært beslægtet begreb til subspace, nemlig slavespace. Her er det vigtigt for forståelsen at indskyde en lille forklaring på forskellen mellem en submissiv og en slave. For den submissive er målet egen tilfredsstillelse gennem underkastelse. For slaven er målet underkastelsen der giver tilfredshed. Slavens tilfredshed er oftest kendetegnet som en mental tilfredshed snarere end en fysisk. Den fysiske tilfredsstillelse er ikke det primære for en slave. Det primære for slaven er at tjene en Dominant bedst muligt.

Den største forskel mellem subspace og slavespace er derfor også fraværet af en lystfølelse hos slaven. Der sker dog en mental ændring det øjeblik slaven underkaster sig. Fokus rettes suverænt mod den Dominante, ønsket om at tjene og behage fylder slaven, slavens egne behov, ønsker eller lyster glider totalt i baggrunden og slaven ønsker kun at opfylde den Dominantes mindste ønsker. Der sker ingen voldsom produktion af endorphiner der kan fjerne smerten, det gør stadig lige ondt hver gang pisken rammer. Dopamin produktionen er heller ikke
overvældende. Men for slaven er slavespace det essentielle i tilværelsen. Her skrælles alle lag af, et hvert forbehold, et hvert spor af opdragelse, kultur, miljø og omgivelsernes forventninger forsvinder. Slaven glider helt ind i sit eget univers hvor slaven tjener og adlyder uden tøven eller protest. I slavespace er slaven klar til at følge den Dominante så langt som denne ønsker og så længe den Dominante ønsker.

Følelsen af slavespace kan holde sig længe. Nok skal slaven tilbage til overfladen igen når legen er slut, men følelsen af slavespace holder sig i hjernen og kroppen i flere dage, eller endog mere. For slaven er slavespace den eneste rigtige tilstand at befinde sig i. Det er slavens inderste og sande jeg som kommer til udfoldelse. Det er
virkeliggørelsen af alle slavens drømme, fantasier og lyst. Det er for mange slaver, slavens jeg der kommer til udtryk i slavespace.

Slavespace er klart et beslægtet univers med subspace, men dog alligevel forskellig på afgørende punkter. Jeg vil gå i dybden med slavespace og forskellen mellem den submissive og slaven i fremtidige artikler.
 
 
Hovedkilde:
http://www.bdsm.far-out.dk SIDEN ER DESVÆRRE NEDLAGT:
Louise