M

Hjemmelavet hundemad til alle hunde, opskriften er lavet i samarbejde Gudrun Frantsen, alternativ dyrlæge.

Her bringer jeg opskrifter på det Hjemmelavede hundemad mine hunde lever af, man kan evt. blande det med tørfoder.
Det er vigtigt at læse hele opskriften igennem inden man går igang!
Tilsidst kommer der en let oversigt over hvordan maden tilberedes.



Opskrifter:

Jeg koger en kylling eller en and en sjælden gang ( her skal der skummes meget fedt af) ved svag varme (simre) i en pæn time (hvis der er indmad koges dette med), jeg bruger min store stegegryde på 7 liter, kyllingen koger i 2.8 liter vand (hvis det er en almindelig kylling).
Kyllingen skal være mør, kødet skal slippe benene.

Man skal alt efter hvor meget man bruger kød til godbidder (hvis man bruger mange kan man undlade), tilsætte ekstra kyllingekød.
Man skal bare sikre sig at hunden får en 4. del kød mindst, hvalpe/unghunde skal have en 3. del kød mindst.
På en alm. kylling er der ca 550-650 gr kogt kød, og da opskriften giver ca 4- 4,5 kg med en kylling, skal man tænke i mindst 500 gr mere kød til voksne hunde til denne portion.

Det er vigtigt at veje portionen når den er tilberedt, så man kender sammensætningen.

Jeg tilsætter ikke selv ekstra kød til kyllingeopskriften. Mine hunde får mange godbidder hver dag, godbidder af kogt kød og indmad, og på den måde kommer vi op på ca en 3. del kød ialt.

Det ekstra kød skal koge med i ca 30 min., det skal være godt mørt.

Maden er letfordøjelig og dermed skånsom for hundens krop når ingredienserne er kogt godt møre.

Herefter tager jeg kyllingen op (det hele, pas på der ikke er ben i suppen).

Så skummer jeg lidt af fedtet fra, hvis man har en hund der er tynd så gør man det ikke, hvis man har en hund der er kraftig så skum halvdelen af, kyllingefedtet er godt for hunden.

Så tilsættes 6 dl BRUNE ris og disse koger i en time ved svag varme, simrer, småkoger, de må gerne koge længere med de andre ingredienser.

Man kan tilsætte en pæn håndfuld hel Quinoa med risene, det er en sydamerikansk kornsort der anvendes som ris, den dyrkes udelukkende økologisk, hvis mennesket skulle overleve på en fødekilde, skulle det være denne, den er fuld af gode ting og er også god til hunde, eaglepack bruger den også i deres foder.

Gulerødder og andre grøntsager skæres meget småt, man kan med fordel rive eller hakke dem i en foodprocessor.
Der skal ca 1000 - 1300 gr grøntsager i maden.

Ingen store stykker.

Jeg bruger næsten altid gulerødder, ofte squahs, et par kartofler ( det meste grønt hakkes på foodprocessor), grønne bønner, (højst 10% hvis hunden får luft i maven af dem) og fx spidskål, hvidkål, rodfrugter, grønkål, broccoli, tomat, spinat og ærter (max 10% hvis det giver luft i maven), ærter skal koge ligeså længe som de andre grøntsager, så kan hunden bedre udnytte dem.
Man kan rive lidt hvidløg i, men brug aldrig løg eller pore eller andet løg, det er giftigt for hunden, kun ganske lidt hvidløg.

Nu tilsættes de grovft hakkede grøntsager , dette kan gøres når der fx er 30 min tilbage af risenes kogetid, man skal bare koge det det længere det tager for at få massen i kog igen efter tilsætningen.

Grøntsagerne skal koge med i ca 35-40 min., de skal være møre.

Imedens kan man så pille kødet af kyllingen, pas på ikke at få ben med, jeg bruger vinyl handsker købt på apoteket, så får man ikke de der enormt fedtede fingre.

Når grøntsagerne er kogt færdige tilsættes kyllingekødet, og konsistensen kan gøres tyk tilsidst med havregryn eller/og femkornsflager fra Urtekram hvis der er overskydende vand, og jeg tilsætter også ca 10 -12 tsk havreklid, det er godt for fordøjelsen, gode fibre, flagerne/grynene/klidene skal koge/simre med mindst 3-4 minutter, hvis ikke de koges kan hundene ikke udnytte dem).

Massen skal have konsistens som en god grød.

Slutresultatet skal gerne bestå af en fjerdedel grønt og en fjerdedel eller en 3.del kød til hvalpe(her passer det med 20% grønt) og unghunde.
Som sagt, hvis man bruger mange kød godbidder, kan køddelen være mindre, på en almindelig kylling er der ca 550-650 gr kogt kød, så da opskriften giver ca 4 -4.5 kg, så skal der tilsættes ekstra kød på den ene eller den anden måde.

Herefter køles maden ned og fyldes i frostposer. der kan være ca 1 kg i en flad 4 liters pose, 1½ kg er fin i en 8 l pose, bliver dejlig flad, de fryses flade, da de så er nemmere at fryse ned og tø op og de fylder mindre i fryseren.

Når man fodrer skal man tilsætte en tsk. vegetabilsk olie til foderet hver dag pr 10 kg hund, jeg er meget glad for koldpresset hørfrøolie, du kan også bruge en god fiskeolie (gerne fra vildlaks eller anden fiskeolie af vilde fisk), eller veksle.
Olie er en vigtig del af foderet der giver hunden de vigtige fedtsyrer.

Jeg skifter mellem forskellige økologiske olier, fx hørfrøolie (primært er vild med den) ,solsikkeolie og tidselolie.


Jeg fodrer 2 gange dagligt + en gang i et ''tomt'' ben eller det foretrukne, i en kong (super pyramideformet gummidims, hunden skal arbejde på at få maden ud af). Når jeg bruger blandingen til konger så putter jeg godbidder af fx kogt kyllinge/kalkunbryst(kotelet/indmad i tern i bunden.

Man kan bruge fisk, kylling, andet fjerkræ, kotelet eller andet egnet kød som køddel (ikke over 10 % fedt, vær sikker på at hakket kød ikke indeholder mere), ikke dåsefisk/kød!!


Hvis man vil lade hunden være fri for tilsætninger og kemi i maden,(som kurmad) må hunden ikke få tørfoder, færdig lavede godbidder, tyggepinde m.m..

Kun hjemmelavede godbidder af kylling, kalkun, kotelet, lever og hjerte evt..
Jeg giver også en grønlandsk tørfisk om dagen (hvis jeg kan få de grønlandske).
Olivers har også tørrede fiskegodbidder der er gode.

Som tyggebeskæftigelse kan hunden få ben, såkaldte suppeben/kraftben af okse/kalv og fx kyllingelår, kødben skal altid gives rå.

Mine hunde får kødben en til to gange ugentligt udenfor.
De får også ofte en rå gulerod og vi deler gerne et æble eller en appelsin.

Mine 2 hunde vejer ca 9-10 kg, og de får ca 200-300gr af foderet hver dag hver (afhængig af årstid, motion m.m.)+godbidder.
Ved siden af får de så resten af deres kødration i form af godbidder (både til søg, aktivering, indkald og til træning), som regel kogt kyllinge eller kalkunbryst og lever/hjerte, tiltider får de hakket kød, svitset på pande, ikke brunet, derefter køler det på og under fedtsugende papir, det giver et lækkert søg, det kan være kyllingekød eller andet magert kød.

Man kan få hundevitaminer på apoteket og på nettet (jeg bruger Kanavit eller kanavit 37, den sidste er ikke nok til hvalpe, der skal et calciumprodukt oveni, fx fra kanavit), pillerne kan knuses i en morter, det fåes også som pulver, hvilket jeg bedst kan lide.

Jeg laver hundemad af svinekød (kotelet fx), hest, lam, kalkun, kylling, and (meget fedt) og fisk, så kosten er afvekslende.

Opskrift på mad med andre kødtyper:

Maden på andre kød/fisketyper laves på samme måde som med kylling.

Jeg koger brune ris og quinoa (6 dl, evt bulgur, men husk det er hvede, et allergen) i 2.7 liter vand, tilsætter ca 1000-1200 gr blandede revne/småtskårne grøntsager sammen med småtskåret kød/ fisk efter ca 30-45 min. kogetid.

Man venter til det hele koger igen, så lader man det småkoge til det er godt mørt, ca 3 kvarter mere, rør jævnligt.
Herefter jævner jeg som sædvanligt med havreklid (10-15 tsk.f.) og femkornsflager/havregryn.

Det smager godt :danse:

Overskuelig tidsplan for tilberedning af hjemmelavet hundemad med hel kylling, hvis man laver det med fisk eller andet kød skal man blot sætte vand i kog og starte med risene og sørg for at koge kød eller fisk godt mørt med ris og grønt, husk at maden skal simre og at røre jævnligt. Udarbejdet med stor hjælp fra Imba og Gucci, tak for hjælpen:

1: varm vand i elkedel, ialt 2.7-2.8 liter.
2: Kyllingen puttes i. Den skal simre i en pæn time til kødet slipper benene.
3: Her kan man roligt holde en pause, gøre rent, tage en kob kaffe indtil ca 1 kvarter før kyllingen er færdig.
4: Mens kyllingen stagig simrer, kan man begynde at skylle, hakke og afvejes grøntsagerne, og ris/quinoa/bulgur skylles grundigt i en si.
5: Efter en god time fiskes kyllingen op af gryden. Pas på, der ikke er ben i suppen! Noget af fedtet skummes evt af vandet, og VANDET GEMMES i gryden!
6: Tilsæt ris/bulgur og quinoa i vandet fra kyllingen. Det skal simre i en time. Sæt æggeuret til 30 min. VENT med at pille kød af kyllingen- den er varm!
7: Når æggeuret ringer, tilsættes grøntsagerne og evt ekstra kyllingekød. Når grøden er oppe at koge (simre) igen, sættes æggeuret til 35-40 min.
8: Pil kødet af kyllingen. Vær grundig med, ikke at få ben med, brug evt vinyl engangs handsker.
9: Når æggeuret ringer tjekker du, om grøntsagerne er møre. Når de er møre, tilsættes det pillede kød.
10: Tilsæt havreklid.
11: Hvis der er overskydende vand, kan konsistensen gøres tykkere ved at jævne med havregryn/femkornsflager.
12: Grøden koges igennem i 3-4 minutter under omrøring.
13: Afkøling og fordeling i fryseposer. Husk at veje portionerne, og læg sammen hvor meget du har, så du kender sammensætningen.


Mvh

Anne-marie Monrath

Indkøb:

Brune ris, bulgur(hvede er et allergen), quoinoa, femkornsflager,havregryn, havreklid, kød (ikke for fedt), fisk (uden ben), koldpresset vegetabilsk olie (gerne hørfrøolie), lakseolie, vitaminpulver (kanavit fx), kød til godbidder (fx kalkunbryst, magert kød samt indmad fx lever eller hjerte), rå kraftben/kyllingelår og forskellige grøntsager.
__________________
Anne-marie Monrath