Dansk   English
 

Ligevægtsfugtighed

Om ligevægtskurver også kaldet sorptionsisotermer.
For at kunne skabe de optimale vilkår for et stofs behandling og lagring, er det derfor nødvendigt at skafe sig kendskab til et stofs egenskaber i relation til den omgivende atmosfæres fugtighed.
For en landmand er det en kendt sag at korn afregnes med et bestemt vandindhold, 15%. Af ligevægtskurven, fig. 3.1 kan man se, at hvis kornet i passende tid lagres ved +20 grad C og 78 % relativ fugtighed vil kornet på naturlig vis indstille sig på de 15 %. Vil man fremskynde processen kan det gøres ved at gennem- blæse kornet med + 20 °C varm luft af 78%RF.
Ligevægtsfugtighed
Et andet eksempel. Det er ikke ligegyldigt om man fremstiller møbler af træ, der ved fremstillingen har et vandindhold på 16 % svarende til + 20°C og 76% RF, og så monterer det i en bolig, hvor der + 20°C og 50% RF. Af ligevægtskurven fig. 3.2 ses, at træet vil svinde idet vandindholdet reduceres til 10%. I dette tilfælde skulle træet have været tørret til et vandindhold på 10% før fremstillingen af møblet. Af ligevægtskurven for kaffe, fig. 3.1 er det indlysende, at det er en stor fidus at sælge kaffe, der har været lagret ved 80-90% RF i stedet for ved 50-60% RF. Kaffe sælges som bekendt efter vægt.
Ligevægtsfugtighed i træ
Eksempel: Opbevares træ ved ca. 80% relativ luftfugtighed og ca. 20°C vil det med tiden indstille sig på ca. 17% fugtindhold. (På nederste vandrette skala opsøges 80% relativ luft - fugtighed og linien følges herfra lodret op til skæring med den krumme kurve. Fra dette skæringspunkt følges linien vandret til venstre til skæring med den lodrette skala og ligevægtsfug - tigheden 17% aflæses). Træ med ca. 17% fugtindhold betegnes lagertørt og vil være velegnet udendørs under tag.

For at øve indflydelse på et klima i et lokale, hvor hygroskopiske materialer oplagres eller forarbejdes, gør man også brug af adsorptions-/desorptionsprocessen, idet man v.h.a en adsorbent, der som nævnt er et stærkt hygroskopisk stof, udtørrer en luftstrøm til netop den ønskede relative fugtighed. Med den tørrede luft opretholdes det ønskede klima i lokalet.

For et stofs egenskaber m.h.t. vandoptagelse, kan man ved måling og vejning bestemme en såkaldt ligevægtskurve, også kaldet sorptionsisoterm eller fugtisoterm. Det fysiske faktum er nemlig, at et hygroskopisk stof optager og afgiver fugtighed fra/til den omgivende atmosfære indtil der er skabt ligevægt mellem det vanddamppartialtryk, der hersker ved stoffets overflade og det vanddamppartialtryk, der er i den omgivende atmosfære. Vandoptagelsen respektive vandafgivelsen er yderligere afhængig af temperaturen i stoffet. Ligevægtskurver er højst forskellige for forskellige stoffer og kurverne må fastlægges punkt for punkt for hvert stof. På basis af helt tørt stof, anbragt under en given temperatur og relativ fugtighed, bestemmes fugtighedsindholdet når vandoptagelse/afgivelse er ophørt og
ligevægt etableret. Eksempler på sådanne ligevægtskurver er vist i fig. 3.1 + 3.2. Tilsvarende kurver kan optages for andre egenskaber, som f.eks. isolationsmodstand som vist i fig. 3.3.
Ligevægtsfugtighed i forskellige materialer
I besiddelse af ligevægtskurven for et stof kan man bestemme den rigtige proces og det rigtige klima for et opbevarings- eller fabrikationslokale for det pågældende stof.

Det ses af de forskellige ligevægtskurver, at her er tale om en naturlig proces, bestemt af stoffets naturlige egenskaber. I stoffet foregår en adsorptions/desorptionsproces indtil stoffet er i ligevægt med omgivelserne, uden mekaniske hjælpemidler af nogen art.
John Anderberg