Faglig læsning er at læse for at lære......
Når vi har valgt at eleverne skal arbejde med faglig læsning, har vi også dermed valgt at der skal være fokus på elevernes færdigheder i at læse for at lære. Derfor skal vi sikre:
- At eleverne er klædt fagligt på til at kunne læse for at lære.
- At eleverne forstår hvorfor de skal arbejde med emnet.
- At eleverne bliver bevidste om egen tænkning og at deres læring udvikles.
- At vi støtter eleverne i at knytte bånd mellem det de ved, og det, de skal lære.
- At vi har kendskab til læsekravene i det fag vi arbejder med, og hvordan vi støtter elevernes tilegnelse af viden gennem læsning.
Når vi skal have disse punkter med i vores overvejelser, må vi også tænke på Fælles Mål, hvori der bl.a står at eleverne skal læse alderssvarende skøn- og faglitteratur og digitale tekster hurtigt og sikkert med god forståelse og indlevelse.
Dette kræver at du, inden du præsenterer emnet for eleverne, tænker over selve valget af emnet, valg af litteratur, om du skal tage hensyn til elever med læsevanskeligheder og dermed differentiere din undervisning? o.s.v.
Vi kommer her med nogle forslag til arbejdet med læsning af faglitteratur. Der findes mange andre, for yderligere inspiration anbefales bogen Faglig Læsning af Elisabeth Arnbak.
Læseforståelsesstrategier er en bevidst og målstyret handling, der kan udføres før, under eller efter læsningen af en tekst, med henblik på forskellige elementer i læseforståelse.
Tanken bag de forskellige strategier er, at eleverne skal stille spørgsmål til teksten og dermed støtter deres aktive videnstilegnelse. Disse spørgsmål kan give eleverne forskellige former for viden:
- Deklarativ viden: at eleverne skal kende til relevante færdigheder og strategier i læsning, som fx afkodningsstrategier eller hvordan man deler et ord i morfemer.
- Procedual viden: at eleverne skal vide hvordan de skal/kan anvende disse strategier.
- Conditional viden: at eleverne er klar over hvorfor og hvornår det er nyttigt at anvende læsestrategier.
Før læsning er det en fordel at arbejde med elevernes forforståelse og forhåndsviden af emnet. Dette kunne bl.a. være at tage en klassediskussion om emnet, inden de læser. Samtidig kunne man stille åbne spørgsmål til teksten der lægger op til diskussion. En god måde for eleverne at komme i gang med er VØL-modellen og ordkendskabsord.
VØL-modellen:
I den venstre del af modellen skal eleverne notere alt det de ved om emnet. Bagefter kan de læse deres stikord højt og du kan pege på sammenhænge mellem deres ordvalg og fagudtryk.
Nu skal eleverne læse deres stikord igennem og finde på spørgsmål de gerne vil have besvaret: Dette skriver de i Ø-delen.
Når eleverne har læst teksten, skal de notere det de har lært af teksten i den sidste spalte. På den måde kan de kontrollere om de fik svar på spørgsmålene.
I arbejdet med VØL-modellen får eleverne mulighed at lære en ny læsestrategi, som kan anvendes ved mange faglige tekster. Samtidig arbejder de med emnet på basis af deres egne ønsker og behov. Desuden er modellen velegnet til læsning, fordi den omfatter alle læsningens faser.
Ordkendskabskort:
Kopien findes på samme link som VØL-modellen.
Denne metode kan give eleverne mulighed for at finde ud af hvad de allerede ved om emnet. Derudover giver det et hurtigt overblik over væsentlige informationer og ordenes betydning samt at det hjælper eleverne med at strukturere deres viden.
I midten af kortet skrives det ord eleverne skal fokusere på. Rundt omkring skal eleverne finde en definition og en række karakteristika og eksempler til begrebet.
Når eleverne har læst teksten, kan de vende tilbage til kortet og udbygge eller ændre på det.
Giv din viden en ny indpakning:
Tanken bag at eleverne skal give deres viden en ny indpakning er, at du som lærer får en fornemmelse for om eleverne har forstået det de har læst i teksten og en sammenhæng mellem de forskellige informationer i teksten. Det kan samtidig hjælpe eleverne med at blive opmærksomme på hvad de har forstået, og hvad de er usikre på i teksten.
Kilde: Faglig Læsning; Elisabeth Arnbak.