Bookmark and Share    

Ordensregler.

 (Til mine killingekøbere. Andre må gerne læse med)

Jeg lærer mine killinger de mest almindelige ting, så som ikke at gå på bordet, gnave i ledningerne eller svinge sig i gardinerne, men det er jo en killing du har og den vil ligesom alle børn have brug for ros og ris i passende mængder sådan at du og din killing kan komme til at leve fordrageligt sammen. Husk at alle børn bliver voksne med tiden også selvom de er nogle værre bøller som små.

Anskaf noget legetøj som den kan behandle som den vil. Pas på at det ikke kan gå i stykker. Noget af det legetøj man kan købe er ikke lige holdbart og desværre kan stumperne finde på at svulme op i maven på katten og derved skabe problemer, som kun dyrlægen kan klare. Mine killinger har nogle bolde som er så store at de ikke kan forsvinde i halsen og et sammenkrøllet stykke papir. Pas på med snore. Katte elsker dem, men i kampens hede kan de vikle sig ind i dem og er uheldet ude kan den kvæle sig selv. Er du til stede kan du rede den, men er den alene hjemme er hjælpen for langt væk. Er snorene så små at de kan sluges hele han de skære tarmene op på katten fordi hele snoren ikke dødvendigvis passerer lige hurtigt igennem fordøgelssystemet.
Den norske skovkat leger for øvrigt til højt op i alderen. Da Babette var 12 år kom hun stadig og ville lege med Sandras killinger.
 
Katte spiser af og til græs. Græs har vi jo ikke i stuen og derfor kaster de sig over planter som ligner eller direkte er beslægtet med græs. Du kan købe kattegræs og stille frem. Du kan desværre ikke programmere mis til at vælge det næste gang den vil have sig en bid grønfoder. Mit råd, flyt planterne. I bliver aldrig enige om hvilke man må tykke i. Har du en drægtig hunkat skal du være særlig påpasselig. Nogle planter dræber fostrene uden at din hunkat bliver syg. Nogle katte er heldigvis så fornuftige at de aldrig spiser dine stueplanter. Husk at mange planter er giftige.

 Katten væsser klør hvor og hvorfor?

En kat væsser klør på forskellige ting ude for at markere sit område. Den der kan nå højest er størst og stærkest. De kan desværre også finde på det inde. Du skal anskaffe dig et kradsetræ Det fås i specialforretninger, helst inden mis flytter ind. Desuden hjælper det at klippe klør på mis af og til. Du klipper et par millimeter af. Jeg klipper klør et par gange om året. Jeg opdager ofte at det er nødvendigt ved at de hænger fast i al ting incl. mit tøj og/eller at de går og kratter i tæpper og den slags. Det holder de op med hvis jeg klipper neglene. De vil selvfølgelig ikke kunne klatre de første par dage. Derefter har de fået slidt dem spidse igen.

Vælger du at købe et klatrestativ til din kat, vær da opmærksom på at du har en stor kat som kan få stativet til at vælte. Både mis og dine andre ting i stuen kan tage skade. Stoffet kan desuden gemme på loppeæg m.m. da det ikke kan tages af og vaskes.

 Udover at få "ordnet" negle afsætte kattene duftspor. Det fortæller andre katte at her bor jeg. Det er det samme der sker når de gnider hovedet mod dig eller ting i dit hjem.

 

Kan kat og hund leve sammen som gode venner?

 

Hunde er jo et kapitel for sig selv. Mine katte har oplevet hundens gøen, men ikke mere. Missemor passer jo på sine killinger og lærer dem at alt nyt er farligt, så har du hund vær tåldmodig. De skal have tid til at lære hinanden at kende. Lad dem ikke være alene. Det er aldrig til at vide hvornår de bliver uvenner. En hund kan aflive en kat i et hug. Du får aldrig en chance for at redde katten hvis det er det hunden vil, også selv om du står ved siden af.

Vær i øvrigt opmærksom på at en hunkat der skal have killinger vil rydde huset for alt farligt et par uger før hun føder og når killingerne er kommet til verden. Det vil sige hunde, kastrater alt som lugter af andet end hende selv vil blive drevet på flugt. Den hund som ellers har kunnet ligge fredeligt under bordet bliver nu jaget ud af huset. Når killingerne er af vejen vil hunkatten blive sig selv igen.

Det er aldrig til at vide hvornår hunkatten går til angreb. Bider de små hinanden i bagbenet og giver sig til at pive kan det udløse et angreb på det levende som er i nærheden også sagesløse uskyldige artsfæller. Lad derfor aldrig hund og kat være alene især når den har killinger. Det samme gælder for små børn, især dem som er på besøg og som kattene ikke er fortrolige med.

Renlighed. 

 Din killing har været renlig siden ca. 5 ugers alderen. Den vil sætte sig hvor toilettet plejer at være, hvis du flytter det. Vær hurtig når du skifter grus, ellers er der en sø når du kommer tilbage Hvis du skifter mærke på dit kattegrus, kan den ikke finde det sædvanlige sted og sætter sig på gulvet. Ofte lige ved siden af kassen. Den ved godt hvor kassen plejer at stå men da gruset smager og lugter anderledes tror den at den ikke bør sætte sig i kassen. Det bliver bedre med alderen for at forsvinde helt omkring 6 mdr. alderen.

I sit nye hjem skal killingen lige finde sig til rette. Hav killing og toilet i samme rum til at begynde med. Hjælp den hvis den går pivende rundt. Derved lærer du den hvor toilettet er.

Har du andre katte i forvejen, sker det somme tider at den nye ikke må bruge deres toilet. Killinger plejer dog at få lov til alt.

Vælger du at lade killingen gå ud og ind som den vil, skal du være opmærksom på at den vil gå ind når den bliver trængende. Der er jo ikke noget kattegrus i haven. Efter et stykke tid vil du opdage at mis ikke bruger sin kasse og på det tidspunkt kan du sætte det væk. Måske skulle du lade den blive stående. Så behøver du ikke at være så opmærksom på hvornår mis vil ud.

Er din killing/kat indekat er det ret praktisk at den kommer ind når den bliver trængende. Skulle den slippe ud i haven vil den uvægerligt komme ind af sig selv. Sker den slags udflugter for tit vil den dog til sidst ønske at få lov at gå ud og besørge.

Når du skal vælge kattegrus vælg da mærker som klumper. Alt andet er kun pengemaskiner for producenten. Jeg køber mit i Aldi.

 I løbegårdene med tilhørende bolig er jeg dog begyndt at bruge grus som ikke klumper. Det sætter sig ikke fast i pelsen på fødderne når de kommer ind efter at have været ude i regn og sne.

Uhensigtsmæssig afmærkning.

Både hunkatte og hankatte kan finde på at tisse forskellige steder. Årsagen er egentlig den samme. De vil give det andet køn et vink om at her regerer jeg eller her bor jeg og er klar til at parre mig.

Hvis du kastrerer hankatten lige inden den begynder at strinte, vil de fleste ikke begynde. Enkelte gange viser det sig at være for sent og de vil strinte alligevel, men deres urin vil ikke lugte.

Hunkatte vil ofte være mere omhyggelige med ikke at tiltrække sig opmærksomhed, når de ikke er i løbetid.

Når de er eller er ved at gå i løbetid vil de ikke dække deres afføring til og tro mig det stinker værre en jeg ved ikke hvad. Men naboens hankat skulle jo også helst kunne lugte det og komme på besøg.

Hvis hunkatte begynder at tisse alle vegne er det ofte fordi de har problemer med deres hormonbalance eller har blærebetændelse. Det kan også være der er for mange katte. Hvis det er det der er problemet hjælper det at sørge for at kattene har et sted hvor de kan være alene eller sammen med en god misseven til familien er vel hjemme igen og kan være med til at skaffe ro i flokken, eller den er måske jaloux.  Familien er måske blevet en lille ny verdensborger rigere. Giv i så fald mis megen opmærksomhed når der er tid til det, og lad den få tid til at vænne sig til den nye situation.

 

 

 

 

  Krista Nielsen | Pilekrogen 20, Haastrup, 5600 Fåborg  | Tlf.: 57600334 | babettesnorskeskovkat@yahoo.com