Advokatforbehold

Formålet med et advokatforbehold


Leder du efter ny bolig? Der er mange ting, som skal overvejes, inden du skriver under på købsaftalen. For eksempel er det altid en rigtig god idé at have et advokatforbehold. Et advokatforbehold gør det nemlig muligt for dig at afbryde købsaftalen, hvis det skulle blive nødvendigt. Der kan være mange årsager til at afbryde et boligkøb. Det kan eventuelt være konsekvenser af dispositionen. Konsekvenserne kan være usikre og uforudsigelige, og hvis de opstår, har du et problem, hvis du ikke har et advokatforbehold. Med et advokatforbehold kan du nemlig komme ud af købsaftalen og stå langt bedre. Det anbefales derfor stærkt, at du får et advokatforbehold, inden du skriver under på noget, når du skal købe ny bolig.


Sådan fungerer et advokatforbehold


Som køber vil det ofte være tillokkende at skrive under på en købsaftale hurtigst muligt for at sikre, at aftalen er i hus. Men der kan være nogle usikkerheder, som skal undersøges først. Med et advokatbehold har køberen ret til at trække sig fra handlen, hvis advokaten ikke kan godkende den. Hvis du derimod ikke har et advokatforbehold, kan du risikere, at du er nødt til at købe boligen, selvom det vil give dig store økonomiske problemer. Forbeholdet forudsætter, at din advokat kontakter sælgeren direkte indenfor en bestemt dato. Din advokat skal altså personligt forklare sælgeren, at han/hun ikke kan godkende handlen. I så fald frafalder købsaftalen helt. Hvis din advokat ikke kontakter sælgeren inden for den givne deadline, vil købsaftalen ikke kunne annulleres. Som oftest vil det være økonomiske omstændigheder, der kan få din advokat til at sætte bremsen i handlen.
 
Som køber vil du også kunne tage mere specifikke forbehold, som kan annullere købsaftalen. Det kan for eksempel være, at du skal kunne kreditgodkendes af et realkreditinstitut og et pengeinstitut. Det kan også være en fordel for sælgeren at have et advokatforbehold i nogle situationer. Sælgeren vil for eksempel kunne sørge for at køberen skal kreditgodkendes inden for en vis frist med et advokatforbehold. Det er således en god idé for begge parter, så der er helt styr på reglerne for købsaftalen.


Køberens lovbestemte fortrydelsesret


[p]Som køber vil du altid have en kort fortrydelsesret ifølge loven. Deadlinen for fortrydelsen ligger på seks hverdag. Du vil derfor kunne lægge en weekend oveni de seks dage. Du kan for eksempel bruge dagene på at få rådgivning af en boligadvokat eller lignende. Den lovmæssige fortrydelsesret er opstået, fordi det kan være svært at få styr på de økonomiske og juridiske konsekvenser under handlens tidspres. Du skal som køber selv kontakte sælger direkte, hvis du vil gøre brug af fortrydelsesretten.
 
Husk derfor altid, at du har ret til at fortryde købsaftalen i seks hverdage og en weekend uden et advokatforbehold. Deadlinen træder i kraft fra den dag købsaftalen er indgået. Hvis du mener, at den korte deadline er tilstrækkelig, har du ikke nødvendigvis brug for et advokatforbehold. Det er dog en god idé alligevel, fordi du som køber vil skulle betale sælgeren en godtgørelse på 1% af købesummen, hvis du benytter dig af fortrydelsesretten. Godtgørelsen skal betales inden fristen for fortrydelsesretten er udløbet. Du kan se de nærmere regler for fortrydelsesretten under Lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom m.v. (Lov nr. 391 af 14/6 1995 med senere ændringer).


Få trygt aftalen i hus med et advokatforbehold


Med et advokatforbehold kan du således købe bolig velvidende om, at du er sikret, hvis der er uforudsete økonomiske problemer. Det giver dig friheden til at skrive under på en købsaftale hurtigt og dermed ikke risikere, at boligen bliver besat til anden side. De økonomiske og juridiske konsekvenser kan nemlig være alt for svære at overskue under kort tidsfrist ved et boligkøb. Desuden er fremtiden altid uforudsigelig, og du ved ikke, hvad der venter rundt om hjørnet. Det kan derfor stærkt anbefales, at du får et advokatforbehold, inden du skriver under på en købsaftale. Så køb trygt hus med viden om, at du er på den sikre side hvis uheldet er ude. Med et advokatforbehold vil du kort og godt have mulighed for at skrive under på en købsaftale til dit drømmehjem, før du er sikker på, om der vil være konsekvenser, som gør købet umuligt eller ubelejligt.