Frihavnen-Østmolen-Langelinie 1985

Kjøbenhavns Frihavn skilt

Frihavnsanlæget blev vedtaget ved lov af 31. marts 1891 og indviet 8.nov 1894Pakhus fra 1986   Renoveret "Pakhus" 2011  Dahlerups Pakhus I ca. 1985.    Renoveret og fredet kontorbygning Marts 2011

 

 Min interesse for de gamle pakhuse på østmolen er mere eller mindre tilfældig. Som amatørfotograf kommer jeg vidt omkring og en dag jeg var ude at kører kom jeg forbi frihavnen. Da jeg tidligere har haft min gang/kørsel i frihavnen, blev jeg noget overrasket over, at se de misligeholdte bygninger. I slutningen af 1960, da FRIHAVNEN endnu var en fri-havn, kørte jeg som taxichauffør i området og oplevede den aktivitet der var dengang.  

 I 1985,   ca. 15 år senere,  så jeg nogle forladte bygninger og en meget aktiv arbejdsplads forandret til det ukendelige, ja faktisk helt død. Men jeg så også nogle fotografiske muligheder. Mit problem den gang var bare, at området var lukket helt af med et højt jerngitter.   Gik derfor  noget rundt for at sonderer området og heldet tilsmilede mig for jeg mødte en mand der kunne hjælpe mig med at finde en "smutvej" til området. Han fortalte mig enda hvordan jeg skulle komme ind, hvis jeg kom tilbage.
Det at gå rundt, helt allene, i de forfaldne og totalt forladte bygninger var en noget blandet fornøjelse.
 Glæden over at være komme ind og fotograferer forvanlede sig til en grim uhygge og stedet mindede mig i den grad om gamle forladte fabriksbygninger i en amerikansk krimifilm. Udefinerbare lyde i massevis og hvad venter der henne ved næste trappe?. Utrykheden tog hurtigt overhånd og efter at have taget nogle billeder forlod jeg stedet.
 Stedet havde nu gjort et stærkt indtryk på mig, så efter nogle dage vendte jeg tilbage, men denne gang havde jeg taget en fotobekendt med. det gik meget bedre og jeg fik en noget bedre oplevelse og kunne langt bedre tage mig af det jeg ver kommet for, at fotograferer. Det blev til mange forskelligartede billeder som jeg har haft stor glæde af.
 
 Jeg har nu 26 år efter været ud på østmolen igen og taget nye billeder.
 Stedet har i den grad forandret sig. En ting har slået mig, da jeg kom på stedet første gang i slutningen af 1960 var området bemandet af havnearbejder der virkelig brugte deres krop.
 I dag år 2011 er stedet fyldt op med boliger, som en arbejder ikke har råd til og store flotte kontorbygninger med funktionærer der ikke bevæger sig ret meget.  Ak-ja som tiderne forandre sig uanset om man vil det eller ej.
 R.B.A. 
  Randi Buch Andersen