Kikkertsundersøgelse (artroskopi)
Artroskopi eller kikkertundersøgelse er et redskab der kan anvendes, hvis hesten har ledproblemer. Der findes grundlæggende 2 typer af kikkertundersøgelser:
Diagnostisk artroskopi
Formålet med kikkertundersøgelsen er at finde ud af, hvorfor hes
ten har ledproblemer. Det kan fx være i de tilfælde, hvor dyrlægen ved ledbedøvelse har lokaliseret haltheden til et bestemt led og hvor andre metoder som fx røntgenundersøgelse eller ultralydsskanning ikke kan forklare problemet. En diagnostisk kikkertundersøgelse vil endvidere være nyttig i de tilfælde, hvor ledbehandlinger ikke har haft den forventelige effekt. Eksempler på sådanne tilstande kan være brusk og ligamentskader der ligger dybt i leddet.
Behandlende artroskopi
I de tilfælde hvor årsagen til ledsygdommen er kendt, kan formålet med artroskopien være at behandle hesten. Et typisk eksempel er unghesten med osteochondrose (også kendt som OCD - se billede 1), der har udviklet en ledmus, som kommer i klemme, når hesten bevæger sig og gør ondt – ligesom en sten i skoen. Musen eller fragmentet vil ofte være fundet ved en forudgående røntgenundersøgelse og formålet med kikkertundersøgelsen er derfor at behandle hesten ved kirurgisk fjernelse af musen og oprensning af stedet, hvor den har siddet. I tilfælde hvor hesten har fået en kraftig forstuvning, ledbetændelse eller ledinfektion er formålet med artroskopien at rense leddet op for blod og bakterier.
Selve operationen
Artroskopi udføres bedst og mest sikkert med hesten i fuld narkose. Som ved alle andre operationer bliver hesten først grundigt undersøgt for at sikre, at den kan tåle bedøvelsen. Artroskopet eller kikkerten er ganske lille. I Hørsholm Hestepraksis har vi 2 størrelser: en kikkert til
små led som fx kodeled eller hovled, som er 2,7 mm i diameter og en 4 mm kikkert til fx hase- og knæled (se billede 2). Vævsbeskadigelsen ved selve kikkertundersøgelsen er derfor minimal, hvilket betyder, at hesten hurtig kommer sig over indgrebet. Helingstiden vil naturligvis også afhænge af, hvad der bliver fundet eller gjort i leddet. Kikkerten er forbundet med kabel til en computerskærm så fordelen ved artroskopi er, at kirurgen får en god forstørrelse af alle detaljer og dermed får at vide hvordan leddets indre overflader har det (se billede 3og4).


Hjemsendelse
I Hørsholm Hestepraksis sender vi først hesten hjem efter et par dage, når vi er sikre på, at den er kommet sig godt over operationen. Heste har en følsom mavetarmkanal og det er vores erfaring, at for hurtig hjemsendelse kan medføre mavetarmproblemer. Endvidere foretrækker vi at foretage røntgenkontrol på de heste, der har fået fjernet mus inden hjemsendelse for at sikre kvaliteten i vores arbejde.
Når hesten er kommet hjem er det vigtigt at den får en perioden med boksro, så det syge led ikke bliver belastet unødigt. Ophelingstiden afhænger af årsagen til ledsygdommen og hvilket indgreb der er blevet foretaget. En unghest der har fået fjernet mus i haserne vil fx have brug for boksro i 4 uger før den kan komme på fold. Du få naturligvis en grundig skriftlig instruktion i dit hjemsendelsesbrev om, hvad du skal holde øje med, hvornår stingene skal fjernes og hvordan hestens rekonvalescens og genoptræning skal foregår for at sikre det bedst mulige resultat.