Der er de senere år kommet en øget fokus på chipmærkning af heste. Dette skyldes bl.a. en ændring af lovgivningen og den øgede mulighed for identifikation når heste fx krydser landegrænser.
Fakta
Første februar 2007 trådte en ny lov i kraft omkring brugen af veterinærmedicin til heste. Denne lov er ment som en sikring af vores fødevarer og herunder heste til konsum (slagtning). For at sikre fødevarerne er det derfor bestemt, at visse medikamenter ikke må bruges til heste. Undtaget er dog heste, som er udelukket fra konsum. To af de mest brugte lægemidler til heste, som kræver chipmærkning, er Equipalazone (phenylbutazon) eller fucithalmic øjensalve.
Det er ligeledes bestemt, at personer der giver/behandler heste skal gennemgå et medicinhåndteringskursus, for lovligt at kunne behandle heste. Dette er også ment som en sikring af vores fødevarer. I ordet behandling indgår en simpel ting som at give hesten en ormekur eller et brev finadyne. Undtaget for denne regel er personer, der har mere end 6 måneders sammenhængende praktisk erfaring med husdyr eller pelsdyr, herunder indgivelse af lægemidler til dyr, og som har opnået den krævede erfaring fra fuldtidsbeskæftigelse i en besætning inden januar 2007. Som ejer behøver du heller ikke et medicinhåndteringskursus, hvis alle dine heste er udelukket fra konsum.
Relevant for dig som ejer
-
Hvis du selv ønsker at give din hest medicin skal du have et medicinhåndteringskursus, alle dine heste skal være udelukket fra konsum eller du skal have haft et fuldtidsarbejde med heste som ovenfor beskrevet.
-
Der er visse medikamenter, som din hest kun kan få, hvis den er udelukket fra konsum.
-
Heste, der er udelukket fra konsum må aldrig slagtes.
-
Med en chip får hesten et identifikationsnummer, som den vil have resten af livet.
-
Heste i EU må ikke krydse grænserne uden at være identificerbare.
-
Hvis din hest ikke er udelukket fra konsum skal der ved behandling med medicin skrives en tilbageholdelsesseddel, som du skal opbevare i fem år. Du skal ligeledes føre log bog over hvem, hvor, hvordan og hvornår der gives medicin til den enkelte hest, hvilket også skal opbevares i 5 år.
-
1. Marts 2010 er det ikke længere lovligt at brændemærke heste. Da alle heste skal have en identifikation skal de derfor chipmærkes. Hvis din hest bliver chipmærket af en dyrlæge kan den blive udmeldt af fødekæden efter gældende lovgivning samtidig med chipmærkningen.
-
Har man ikke styr på ovennævnte kan man få bøder. Man kan ligeledes blive taget i hektarstøtte, hvis fødevarestyrelsen kommer forbi.
Udelukkelse fra konsum
Hvis ikke du vil have din hest slagtet, vil det altid være en fordel at få den udelukket fra konsum. For at udelukke en hest fra konsum, skal den som udgangspunkt være chipmærket. Selve udelukkelsen sker ved at ejer eller dyrlæge underskriver på den dertil beregnede side under medicinsider bagerst i passet i danske pas. I udenlandske pas kan siderne sidde forskellige steder i passet. På siden hvor der skal underskrives skal der stå, at det enhovede dyr i dette pas ikke er beregnet til konsum eller the animal in this document is not intended for slaughter.
Er du i tvivl om noget i forhold til chipmærkning, udelukkelse fra konsum eller andre regler omkring det, kan du altid kontakte Jesper Rosenmeier i telefontiden.