Køber
Handelsundersøgelsen sikrer så vidt muligt, at du køber en hest som intet fejler. Er der små ting ved hesten som skal kommenteres, vil du få dette at vide under undersøgelsen. Vigtigheden af små afvigelser fra normalen kan variere meget alt efter, hvad hesten skal bruges til. Til handelsundersøgelsen kan du få en snak med dyrlægen om dette. Handelsundersøgelsen er også medvirkende til at du kan få hesten forsikret, såfremt hesten ikke fejler noget af betydning. Til handelundersøgelsen er det altid vigtigt, at du nævner de ting, som du har overvejet i forhold til hesten og generelt ting, som du har tænkt over. Det er vigtigt, at du som køber har en dyrlæge du stoler på til at lave handelsundersøgelen.
Sælger
Handelsundersøgelsen kan være lige så vigtig for dig som for køberen. Handelsundersøgelsen er med til at sikre, at du sælger en hest som er i orden, hvis der på et tidspunkt skulle komme tvist om denne sag. Hvis der har været problemer med hesten i den tid du har haft den eller tidligere er det vigtigt du oplyser dette. Er køberen klar over eventuelle problemer og køber hesten, er det købers egen risiko.
Handelsundersøgelsen:
Generelt
I Danmark har vi et skema, som er lavet af dyrlægeforeningen, som handelsundersøgelsen laves ud fra. Dette skema er med til at sikre, at vi kommer det hele igennem. Til handelsundersøgelsen laves en grundig gennemgang af hesten. Der lyttes på hjerte og lunger, øjne, tænder, hud, benstillinger, hove, sener osv. tjekkes. Vi tager desuden en generel snak om hesten og en eventuel sygehistorie.
Bøjeprøve
Bøjeprøven er vores måde at spørge hesten, om den har ondt i benet. Bøjeprøven kan laves forskelligt af forskellige dyrlæge mht. hvor hårdt og hvor længe der bøjes. Bøjeprøven er en subjektiv vurdering og det vigtigste er derfor, at den enkelte dyrlæge gør det ens hver gang og ved hvordan han/hun skal vurdere sin bøjeprøve. Man hører ofte vendingen ”dyrlægen bøjede hesten halt”. Som udgangspunkt skal en hest kunne klare bøjeprøven, men selvfølgelig kan dyrlægen bøje overdrevet hårdt på fx en lille pony – igen er det derfor vigtigt, at du har tillid til din dyrlæge.
Røntgen
Det kan altid diskuteres, om der skal tages handelsrøntgen. Som udgangspunkt anbefaler vi det, hvis hesten har en værdi over 50.000kr. Desuden vil det anbefales i alle tilfælde, hvis dyrlægen under undersøgelsen har mistanke til noget, som kan belyses via et røntgenbillede. Røntgen dækker både køber og sælger ind, idet der er bevis for, hvordan hesten ser ud på købstidspunktet. Det skal dog pointeres, at røntgen kun viser hvordan tingene ser ud og ikke om hesten har ondt…
I Danmark bruger vi en standard handelsrøntgen, hvor der tages 14 billeder – hov + kode for- og bagben, haser og knæ. Der kan desuden suppleres med røntgen af hals og ryg. Dette kan aftales i den enkelte situation og afhænger som udgangspunkt af, hvad køberen ønsker.
Hvem betaler?
I det fleste tilfælde er det sådan, at køberen betaler hvis hesten godkendes og sælger hvis den ikke godkendes. Det er dog altid meget vigtigt, at I er enige om hvordan det er i netop den pågældende købssituation, da der ikke er nogle regler på området.
Kontrakt
Der kan printes en standard handelskontrakt fra internettet. Det er dog altid vigtigt at huske på, at man kan anføre hvad man vil på en kontrakt, hvis begge parter er enige. Har du fx hesten i en prøveperiode er det vigtigt, at i er enige om betingelserne for denne periode. Handelstvister er desværre en af de ting, som kan skille selv de bedste venner for livet…
Forsikring
Som nævnt ovenfor kan handelsundersøgelsesblanketten bruges til at få hesten forsikret. Dette kræver, at den sendes ind til det pågældende forsikringsselskab inden 14 dage efter undersøgelsen. Er der fundet ”fejl” under handelsundersøgelsen kan forsikringsselskabet tage forbehold for disse. Har hesten fx spat men fungerer fint, kan forsikringsselskabet sige, at de gerne forsikrer hesten men ikke dækker hændelser relateret til spat.
Dyrlægen
Det er meget vigtigt, at du har en dyrlæge du stoler på, så du er tryg ved, at din nye hest er blevet undersøgt ordentligt. Sørg for at vælge en dyrlæge, som har erfaring med heste og kan give dig den rette rådgivning.
Sælgererklæring
Vi har lavet vores egen sælgererklæring. Denne kan I som køber og sælger med fordel printe og bruge for at sikre jer begge i handelssituationen. Du kan hente erklæringen
Her.