I hørsholm Hestepraksis anbefaler vi, at din hest tidligst bliver kastreret når den er ca. seks måneder gammel. Den kan dog kastreres når som helst, hvis testiklerne er faldet ned. Heste kan kastreres hele året. I sommerhalvåret kan der dog være større risiko for komplikationer pga. fluer og andre insekter. Heste kan kastreres enten stående eller liggende og der kan være fordele og ulemper ved begge dele. En forundersøgelse kan være med til at vurdere, hvad der vil være bedst i det enkelte tilfælde.
Stående kastration
En stående kastration foregår typisk, hvor hesten står opstaldet. Fordelene ved en stående kastration er, at det er nemt for ejeren, da vi kommer ud til hesten. Ved stående kastration sederes hesten som til fx. tandrasp og lokalbedøves i pung og testikel. Der vil være mulighed for, at hesten mærkere mere end ved en kastration i fuld narkose, da den er ved bevidsthed. Der vil være en større risiko for, at der går infektion i såret, da såret står åbent. Såret står åbent, for at undgå væskeophobning og samtidig for at undgå at "lukke" bakterier inde. Der skal kunne løbe væske fra såret.
Liggende kastration
Dette anbefales ofte til meget store heste og heste over ca. 3 år. Det skyldes, at blodkarrene og sædstrengen er meget store og risikoen for komplikationer som fx blødning er derfor større ved en stående kastration, hvor kirurgen ikke har det samme overblik. Liggende kastration anbefales ligeledes til heste, som er meget urolige/tændte. Ved liggende kastration lukkes såret. Dette kan gøres da operationen foregår sterilt. Der er derfor mindre risiko for infektion som følge af fluer og skidt i såret. Ligeledes kan operationen udføres mere skånsomt og din hest vil derfor som oftest komme hurtigere i arbejde igen. Ved liggende kastration skal hesten i fuld narkose. Dette indebærer altid en riskiko, som dog er forsvindende lille med de hjælpemidler og medikamenter, som vi har til rådighed i dag. Vi mener ikke risikoen i forhold til narkosen er større end risikoen for lyskebrok ved en stående kastration.
Efterbehandling
Alle heste som kastreres skal have ro det første døgn. Dette gøres for at mindske risikoen for lyskebrok og blødninger. Alle kastrerede heste kommer på antiinflammatorisk (smertestillende) i nogle dage efter operationen. Dette gøres for, at hesten ikke har ondt og dermed er mere villig til at bevæge sig samt for at mindske hævelse. Bevægelse er vigtig for en kastreret hest, da væske ellers vil ophobes og give hævelse i operationsområdet. Hesten må derfor gerne komme på fold efter det første døgn medmindre andet er aftalt. Det kan ligeledes være godt at skridte ture for hånd, i skridtmaskine eller lave lidt longearbejde. De fleste heste vil hæve en lille smule efter operationen, men som udgangspunkt ikke mere end en lille tenninsbold. Heste der kastreres vil tyspisk komme på forebyggende antibiotika grundet det åbne operationssår.
Priser
Stående kastration er som udgangspunkt billigere end en liggende kastration. Priser kan oplyses ved at ringe til klinikken i normal åbningstid eller du kan kigge
her.