Sår

 

Alle heste vil på et eller andet tidspunkt opleve at få større eller mindre sår. Når hesten får et sår er der nogle ting, som er vigtige at tage stilling til:

  1. Hvor meget bløder det?
  2. Hvor stor og dybt er såret?
  3. Hvor sidder såret?
  4. Er såret inficeret og hvor gammelt er det?

Svar:

  1. Hvor meget et sår bløder kan være rigtig svært at udtale sig om, da opfattelsen vil være meget individuel. Et par dråber blod kan på nogle virke som utrolig meget mens andre er mere hårdføre. En hest på ca. 500kg kan miste 6-8 liter blod uden, at det har større konsekvenser. Bløder hesten meget gælder det om at få stoppet blødningen. Dette kan gøres ved at ligge en trykforbinding på eller binde et viskestykke eller lignende omkring såret.
  2. Sårets dybde kan ofte være svært at undersøge, hvis hesten ikke er bedøvet. Først og fremmeste gælder det om at gøre sig klart, om såret er overfladisk eller om det er gået igennem huden. Dette kan fx testes ved at forsøge, om man kan få såret til at gabe ved at skille de to sider af såret fra hinanden. Såret er selvfølgelig gået gennem huden, hvis man kan se muskulatur eller knogle under. Det er også en stor hjælp at klippe området omkring, så man bedre kan se såret.
  3. Sårets placering er vigtig for hvilken behandling, der skal påbegyndes. Er såret fx tæt på et led, kan det være man skal trykprøve leddet for at teste om der er penetration til leddet. Er der penetration til leddest skal det skylles. Dette gøres muligvis i fuld narkose dog afhængig af den enkelte situation. Herudover gælder det om at vurdere, om sener eller knogler kan være involveret. Dette er vigtigt for hestens prognose og selvfølgelig også for behandling.
  4. Når man opdager hesten har et sår gælder det om at holde det rent, så der ikke kommer infektion i det. Dette gøres bedst ved at vaske såret og så komme en ren forbinding over, hvis dette skønnes nødvendig. Mange overfladiske sår og småskrammer kræver ikke antibiotika og det er heller ikke nødvendigt at komme salver med antibiotika på. I stedet er det vigtigt at få det vasket godt og som før nævnt og evt. lægge en forbinding på. Og man kan supplere med antiinflammatoriske salver som fx traumel eller voltarengel. Før man ringer til dyrlægen er det også vigtigt at tænke over, hvor gammelt såret er. Dette er vigtigt for, hvad der kan gøres. Skal såret syes, skal det som regel ikke være over otte timer gammelt.

Selvom hesten kun har fået en overfladisk skramme kan benet godt hæve ganske meget pga. slaget. Det kan derfor ofte være en fordel at få dyrlægen til at tilse såret, så denne kan give hesten noget NSAID (smertestillende). Dette er med til at dæmpe det inflammatoriske respons som kroppen laver og dermed bliver hævelsen mindre. Ved skader gælder det generelt også, at det de første dage kan være en fordel at køle hævelsen nogle gange om dagen 10-20 minutter for at mindske hævelsen.

Hørsholm Hestepraksis | Kongevejen 124d, 3480 Fredensborg - Danmark | Tlf.: +45 48280094 | info@hestepraksis.com