Johnny Madsen-bio

 
 
Den 15. september 2008 debuterede jeg som forfatter på People’sPress med bogen ”Særling fra verdens ende. Samtaler om og med Johnny Madsen”.
Den fortæller om Johnny Madsen, der som ung legede med tanken om at blive præst. Men det blev på spillestederne, festivalerne og til halballerne, han fandt sin prædikestol. Og der har han i snart fire årtier begejstret og betaget sit trofaste publikum med poetisk nerve og genuin vestjysk rock’n’roll. Musikeren og sangskriveren fra Thyborøn har slingret ad egne veje som en stolt særling i dansk rock. I bogen fortæller Johnny Madsen bramfrit om sin lange og kringlede klatretur til toppen af rocken, hvor triumfen i slutningen af 1980’erne udviklede sig til en regulær Madsen-mania. Samtidig træder den engagerede Madsen i karakter i et heftigt opgør med det danske ”eventyrsamfund” og velfærdsdiktatur, mens han hylder den ægte folkelighed, kunsten og næstekærligheden. "Særling fra verdens ende" er et muntert portræt af en sand rock’n’roll-levemand med et smittende humør. En gæv vestjyde med tørst på livet – og tilværelsens mange fristelser. 
 
BOGEN BLEV I MAJ 2016 UDGIVET I EN NY OG OPDATERET UDGAVE.
 
 
 
 
NU OGSÅ SOM LYDBOG! 
 
lydbog særlingen
 
FRA NOVEMBER 2021 KUNNE MAN OGSÅ LYTTE TIL "SÆRLINGEN".
LÆS PRESSEMEDDELELSE OM LYDBOGEN NEDERST PÅ DENNE SIDE.
 
 
LYDBOGEN FÅR 4 UD AF 5 STJERNER I SAMLET BRUGERBEDØMMELSE HOS NEXTORY.
 
 

Gaffa vendte tommelfingeren opad for bogen og kaldte den "letlæst, velskrevet og underholdende"
 
P4's populære vært Hans Otto Bisgaard interviewede mig om bogen til sit program "Fredag på farten", som blev sendt  kl. 14-16 fredag 26. september 2008. Indslaget - inkl. musik - varede 35 minutter.
 
Bogen er en bestseller og har solgt ca. 8000 eksemplarer. Den nåede ind på Bestsellerlistens top 10 - både i uge 39, 41 og 42 i 2008, og 1. oplaget blev udsolgt. 
Bogen udkom i 2011 i henholdsvis 2. oplag og 3. oplag specielt til forhandling i Stereo Studio. I 2014 kom den i 4. oplag - fortsat kun til forhandling i Stereo Studio. 
Stereo Studio gik desværre konkurs i august 2015, hvorefter "Særlingen" var hjemløs.
 
Men bogen er fra maj 2016 igen tilgængelig i en printudgave - i en ny og opdateret version!
 
At bogen som forventet især har solgt vest for Valby Bakke, viste en lokal bestseller-opgørelse fra Lemvig Boghandel. Her var "Særling fra verdens ende" i uge 40 i 2008 nummer 4 på listen over de mest solgte bøger. Lemvig Folkeblad og Dagbladet Holstebro-Struer skrev dengang: "Det er en liste med lokalt islæt, og det er jo altid dejligt."  
 
Bogen fik omtale i Esbjerg-avisen Budstikken, hvor jeg fortalte om de fem mest mindeværdige koncerter i hjembyen.
Læs den her 
 
Facebook-brugere på Johnny Madsen-fansiden har taget godt imod bogen. Jeppe Michael Jensen skriver f.eks.: "En fantastisk bog - jeg holder om muligt endnu mere af Johnny Madsen nu." Og  Asger Vind Kristensen kalder den sin "bedste julegave i flere år. Jeg er ellers ikke en der læser meget, men "Særling fra verdens ende", skrevet af Anders Houmøller Thomsen, er absolut en ledig stund værd. En rigtig god bog." Susanne Rude konkluderer, at "den kan varmt anbefales".
 
Dorthe Appel Kaus og Anni Immerkær Andersen kalder den henholdsvis "en kanon-bog" og "kanongod".
 
Bogen har scoret 4 ud af 5 stjerner på to bruger-sites med anmeldelser. Den kaldes kaldes "glimrende" og "underholdende". Se her.
 Og her 

Andre reaktioner:
 
"Fornøjelig læsning"
JydskeVestkysten
 
"Underholdende læsning"
Lokalavisen Lemvig
 
"Uprætentiøs og levende bog om musikeren Johnny Madsens person og karriere"
Lektørudtalelse fra bibliotekerne

"En fed bog"
Karl Nielsen på www.johnnymadsen.com
 
Blog-skribent Kristian Leer: "Bogen giver et sjovt og spændende indblik i den tubulente vej, Johnny Madsen oplevede fra barndommen i Thyborøn til de store scener rundt omkring i landet. (...) Hele bogen kan stærkt anbefales."
 
Blog-skribent Kirsten Christensen: "En rigtig, spændende, letlæst og velskrevet bog om en af vor tids største danske musikere"
 
Endnu en blog-reaktion - af journalist Kristian Dam Nygaard: "Går du rundt og knuger dit 2000-postnummer tæt til brystet, så gør dig selv en tjeneste og læs bogen om Johnny Madsen og indse, der også findes liv og holdninger på den “forkerte” side af Storebælt." 
 
Endelig kalder blogger Thorbjørn Stegelmann bogen for "super-god læsning"
 
 
Foto: Ved udgivelsen iværksatte jeg en selvbestaltet plakatkampagne de steder i landet, jeg kom. Men ellers har bogen solgt via mund-til-mund-anbefalinger og stort set uden nogen nævneværdig markedsføring. Her en sejlivet plakat under Bispeengbuen på Frederiksberg.
 
 
Pressemeddelelse 3. november 2021:

Særlingen vender tilbage – nu med lyd

Bestseller-bogen ”Særling fra verdens ende” er blevet et folkeligt læse-hit.
Bogen om Johnny Madsen udkom oprindeligt 15. september 2008. Det var første biografi om den originale rockpoet fra Vestkysten, og det var også debutbogen fra journalist, musikanmelder og forfatter Anders Houmøller Thomsen.

Johnny Madsen-biografien blev en stor succes, og første udgave udkom i fire oplag. I 2016 blev den udgivet i en ny og opdateret udgave, og bogen er solgt i ca. 7000 eksemplarer.

Men nu er det også – for første gang – muligt at lytte til ”Særlingen”.

Bogen er endnu engang opdateret af forfatter Anders Houmøller Thomsen og aktuelt redigeret i en særlig lydbogs-udgave.

”Jeg har længe ønsket at få ”Særling fra verdens ende” på lydbogs-markedet. Det er nu lykkedes i samarbejde med Impact Press. Det er afgørende. For markedet for lydbøger er i stærk vækst, og man når en meget bredere målgruppe end med den trykte bog alene,” siger Anders Houmøller Thomsen.

Sidste nyt fra Fanø
Forvandlingen fra print til lydbog gav dog anledning til hovedbrud.

”'Særlingen' var som udgangspunkt velegnet til indtaling. Da jeg skrev biografien, gik jeg efter et højspændt energi- og underholdnings-niveau: en stram struktur og ingen overflødige dikkedarer. Derfor begrænsede biografien sig til 188 sider. Jeg tror faktisk, at det gavnede bogens folkelige gennemslagskraft. Jeg benyttede et form-eksperiment, hvor en lang række grafisk fremhævede citater komplementerede manuskriptet. Idéen var at kombinere flyvende flow i fortællingen med et moderne, zappende udtryk. Det virkede på print. Men det ville ikke fungere optimalt ved oplæsning. Hele bogen fik derfor en omskrivning, og en mere traditionel form passer bedre til lydbogs-formatet. Oveni får lytterne selvfølgelig også de seneste vinkler om den evigt aktuelle Johnny Madsen,” fortæller Anders Houmøller Thomsen.

Kurs mod vest
En anden udfordring viste sig at være at finde den rette oplæser. Det ville skurre, hvis provins-helten og rebellen Johnny Madsen blev iscenesat i et alt for velfriseret rigsdansk. Forfatteren, som selv er fra Esbjerg, søgte vest for Valby Bakke for at finde en rutineret og professionel oplæser, som også kunne give et strejf af jysk tone og sindelag. Stemmen skulle gerne have patina i retning af rock'n'roll og levet liv.
Eftersøgningen endte hos en af landets bedste og mest etablerede indlæsere: Jesper Bøllehuus, som er bosat i Kolding. Han har bl.a. indlæst det litterære mesterværk ”Stoner” af John Williams og flere danske biografier.

”Da jeg fik kontakt med Jesper, ventede der en gevaldig overraskelse,” fortæller Anders Houmøller Thomsen og fortsætter: ”Det viste sig minsandten, at Jesper har spillet bas i ”Johnny Madsen Jam”, og at bandet har fundet stor inspiration i min bog! Jesper fortalte derfor, at det betød noget særligt for ham, at få lov at indlæse den. Han har gjort det med indlevelse, timing og dramatisering, uden at det bliver for meget. Jeg synes, at resultatet er skønt.”
”Vinklen med jam-bandet er i øvrigt kun én af flere overraskende og kuriøse oplevelser, jeg har haft under arbejdet med bogen. Da jeg skrev den tilbage i 2008, fremtryllede min redaktør, Truels Præstegaard Sørensen, f.eks. gamle, glemte fotos af Johnny Madsen. Truels far tog nemlig som ung flere billeder af Johnny. Min biografi er jo uofficiel – eller uafhængig om man vil – men jeg har aldrig hørt et ondt ord fra hovedpersonen om bogen. Faktisk fik jeg indirekte via forlaget en melding om, at Madsen havde givet den skudsmålet 'en fed bog',” siger Anders Houmøller Thomsen.

Fra Leth til Reuter
Han har siden debuten udgivet yderligere otte bøger, hvor af flere har været roste bestsellere. Bl.a. ”Spørge Jørgen. Jørgen Leth svarer på alt” (2016) og ”En som Bjarne Reuter” (2020, i samarbejde med Helle Retbøll Carl). Den sidste er også indlæst til streaming.

”Særling fra verdens ende” er netop udkommet som lydbog. Den kan aflyttes på førende danske lydbogstjenester som Mofibo, Saxo Premium og Nextory.


SUPPLERENDE - TIL FRI REDAKTIONEL BRUG:
Tre hurtige til forfatteren:

Hvorfor er Johnny Madsen fortsat så populær?
”Kodeordene er troværdighed og poetisk nerve. Hos Johnny Madsen er refrænet virkelig frit og ofte af stort kunstnerisk format. Han har fundet sin naturlige position midt mellem folkelig slagsang-kultur og begavet originalitet. Madsen går sine egne veje, og som han fortæller, hersker janteloven heller ikke i Thyborøn, hvor han voksede op. ”Alle i Thyborøn tror, at de er noget,” som han siger. Madsen er også Danmarks bedste protestsanger. Han turde gå i kødet på velfærds-diktatur på albummet ”Ses vi i Slesvig” i 1994. Han angreb det system-kliniske Danmark med røntgenblik på ”Den blinde lotterisælger...” fra 2001. Og han gjorde nar af varmluft-dommedagsprofeter på det seneste album. Langt de fleste danske kunstnere underordner sig de herskende holdninger. Madsen tør stå ved sine – og hans publikum elsker ham for det.”

Hvilken Johnny Madsen-sang er din favorit?
”En hurtig beslutning – ”Johnny the Blues”. Den har et vidunderligt melodisk rock-groove, og når Madsen synger ”Det er showtime!”, synes jeg, det rummer en dobbeltbunden blanding af fryd og ensomhed.”

Hvilket album er mesterværket?
”Den blinde lotterisælger sidder ganske stille på et flerfarvet lysstofrør og kigger opmærksomt ud mod havet”. Jeg får aldrig lært titlen udenad. Men den rummer mageløse tekster, der både er satiriske og tidløse. Og der er skøn kontrast mellem Madsens forrevne og engagerede stemme og den fede vellyd.”

Yderligere oplysninger kontakt:

Freelancejournalist Anders Houmøller Thomsen
Gyvelkrogen 4, 3390 Hundested
Mobil: (+45) 26 44 97 50
E-post: andershoumoller@gmail.com
Webside: www.bricksite.com/houmoeller 
 
Freelancejournalist Anders Houmøller Thomsen | Gyvelkrogen 4, 3390 Hundested - Danmark | Tlf.: +4526449750 | andershoumoller@gmail.com