Ordet mandala betyder cirkel på sanskrit. Mandalaformen er en cirkel med et centrum, en universel form, der symboliserer helhed.
Der findes mange typer mandalaer. Fra enkle med få elementer til meget komplicerede, som f.eks. de tibetanske tangaer malet på silke. En mandala kan fremstilles på flere måder. Den kan, som i Indien, opbygges foran huset på jorden af sand eller farvede riskorn. Den kan indgraveres i metal, pryde tempel- og klostervægge i form af freskomalerier og den kan tegnes på papir og males på lærred.
Mandalaer findes overalt omkring os: i blomsten, frugten, træet, edderkoppespindet, øjet, jordklodens form; fra den mindste lille celle i kroppen til de største galakser. Den er en af de ældste tegn i menneskehedens historie - kendt fra mange kulturer, bl.a. indianerne, hinduismen og den tibetanske buddhisme. I islam har mandalaen fået stor udbredelse som dekorationselement og i kristendommen finder man i den tidlige middelalder mange mandaler, hvor Krisus er den centrale figur i midten og de fire evangelister, eller deres symboler, i hver sit hjørne.
At male en mandala er som at skrive en ikon: meditation i bevægelse.