Historie

De islandske heste gjorde deres indtog på Nr.Tolstrup allerede i 1972, hvor Dorte var med hendes far, Leo Stougård, på et marked i Holstebro, hvor der mest blev handlet grise og køer. Men netop denne dag stod der også en lille rødbroget islænderhoppe ved navn Snegla. Hoppen var importeret fra Island og  Leo havde for nyligt  læst en artikel i Jyllandsposten om disse seje islændere, fandt dem interessante og med tre døtre blev Dorte og Leo hurtigt enige om, at den måtte med til Nr. Tolstrup. Papirerne mente Leo, at handelsmanden bare kunne beholde, da han  ikke havde noget at bruge dem til, men handelsmanden havde da slet ikke noget at bruge dem til, så det endte med at Leo alligevel tog dem med....uden at vide det faktisk kom til at betyde en del.

Snegla blev en rigtig god ven for os piger, men ret hurtigt kom én hoppe mere til, Sörla som var ifolet, og ups så var der tre islandske heste. Sörla blev igen ifolet ved Illugi fra Holum og skæbnen ville at dette hingsteføl, Krummi fra Nr. Felding, blev kåret som hingst. Og pludselig blev det til et stutteri.

I alle årene har vi haft rigtig mange gode oplevelser med Snegla og de efterfølgende heste. Startede undervisning ved Verner Bruun på Kokholm i Struer og da det derefter blev til Køre og ridekluben Gladur mindes vi mange gode ture og stævner.

Imens voksede interessen i Nr. Felding og omegn for den islandske hest. Mona begyndte med undervisning af Dorte, naboens datter og vores fætter, men langsomt voksede interessen sig større og større og da Mona i 1980 startede i lære ved Told og Skat overtog Dorte hendes ca. 30 elever efter skoletid.  Da Dorte efter endt HH og en læretid i butik øjnede chancen for at kunne leve at hendes hobby slog hun til og startede som selvstændig i 1990, med rideskole og træning/tilridning af heste. Rideklubben Snegla blev grundlagt i 1981 og har i dag omkring 350 medlemmer, gården huser ca. 120 heste, så man kan vist roligt sige, at Snegla har sat sit præg på interessen for den islandske hest her i området. Snegla er født i 1966.

Maja og Leo drev fortsat både stutteri og landbrug på gården, men da Leo pludselig døde i 1999 overtog Dorte  og Odd hele gården og driver  nu både rideskole, avl, opstaldning, træning og salg/køb af heste.

Det var lidt om historien bag interessen for islandske heste. Håber hestehistorien fortsætter længe endnu og hestene vil give mange andre de gode oplevelser og minder de har givet os.

 

 
Islandshestecentret Nr. Tolstrup | Flodgårdvej 6, 7500 Holstebro - Danmark | Tlf.: 0045 40185989 | mail@nr-tolstrup.dk