Bookmark and Share    
ART BY HOEJGAARD
Smykker....
 
De materialer, der indgår i mine smykker er sølv (925 s) og messing.
Der bruges desuden perler, sten, zirkonia, læder og gummi.
 
(Tryk på de enkelte mapper for at se nærmere).
 
 
Hvis du følger disse forholdsregler, vil dine sølvsmykker holde sig pæne i længere tid:
Vær god ved dine smykker.
Sølv, messing og andre metaller oxyderer med tiden pga. ilt, hvilket betyder, at de med tiden får en mørkere tone.
Smykker oxydere, når du har dem på eller når de ligger og venter på næste gang de skal pryde dig. Opbevarer du dem i en lufttæt syrefri pose/smykkepose vil oxyderingen gå langsommere.
 
Tag dine smykker af når du sover, svømmer, tager bad, dyrker sport eller tager sol. Undgå at smykkerne kommer i kontakt med parfume, hårspray, creme, klorvand eller andre kemikalier.
Tag dine smykker på som det sidste efter bad, make-up, parfume, creme osv.
 
 
 
Rengøring af sølvsmykker:
Da smykker med tiden oxyderer, kan det blive nødvendigt at rense dem.
En begyndende oxydering af dine smykker, kan let pudses af med en meget blød klud eller en speciel pudseklud beregnet til smykker. -Er dette ikke nok, så prøv med lunkent vand og en blød klud. Brug evt. en meget blød tandbørste og mild opvaskemiddel og vask smykkerne meget varsomt. -Dette gælder også smykker med ferskvandsperler.
Skyl efter med koldt vand, tør af med en blød klud og føntør evt. til sidst.
Hos guldsmeden kan man også købe smykkerens til henholdsvis sølv og guld. Følg brugsanvisningen på dåsen. I supermarkedet finder du produkter til at rense messing. Brug en lille børste eller pensel og en blød klud.
Vær opmærksom på, at ikke alle perler og sten tåler smykkerens, især anbefales det at undgå at udsætte ferskvandsperler for væsken.
 
 
Materialer:
 
Sterling sølv er en legering (blanding) af finsølv og andre metaller. Det betegnes med 925 s - dvs. at det indeholder 92,5% rent sølv og 7,5% andre metaller. Det er de "andre metaller" - som oftest kobber, der gør sølvets hårdhed godt at arbejde med ifht. fremstilling af smykker.
 
Messing er en legering bestående af kobber og zink. Messing indeholder ikke nikkel. Et messing smykke vil altid være gyldent, hvis det vedligeholdes rigtigt.
  
Kulturperler (Ferskvandsperler): Ferskvandsperler dyrkes på perlefarme i bl.a. Japan og Kina. De fremstilles ved at man indsætter et stykke perlemor eller et andet fremmedlegeme i en musling. Muslingen prøver derefter at afstøde og indkapsle fremmedlegemet i mineralet aragonit (også kaldet perlemor), hvorved perlen skabes. Det tager ca. 2-3 år at danne en færdig perle.
Perlerne er hvidlige, grålige, rosa og ferskenfarvet fra naturen. Efterfølgende kan de gennem krævende processer farves eller afbleges til det resultat man ønsker.
Perlerne sorteres efter kvalitet; størrelse, overflade, form, glans og farve. Disse parameter bestemmer perlens værdi.
 
Farvede perler:Både perler af sten og kulturperler kan naturligt opstå i mange smukke farver. Nogle sten, f.eks. agater kan ændre farve når de påvirkes af andre mineraler. Perler kan også være farvet, dette gøres ofte under tryk så farven trænger ind i stenens porer. Det giver en dyb farvning som ikke lides i brug.

Zirkonia: En "cubic zirkonia" er en syntetisk fremstillet sten - dvs. en sten der er skabt af mennesker. Den fås derfor i mange forskellige former og slibninger - men må ikke forveksles med glas. Cubic zirkonia fremstilles i mange forskellige farver og anvendes som alternativ til diamanter.
 
 
Jannie Kjær Højgaard | 8000 Aarhus C. - Denmark | Tlf.: +45 28897441 | jannie_hoejgaard@yahoo.com