Border Collien

Racen blev i sin tid, udviklet til at hente får hjem fra det bakkede landskab i England og Skotland. Dette arbejde stillede store krav til datidens Border Collie og man avlede på hunde med de rigtige arbejdsegenskaber, på den måde blev Border Collien mere og mere unik og specialiseret - men på forskellig måde, alt efter behovet. En effektiv hyrdehund var af stor værdi, da det jo sparede hyrden for en masse hårdt arbejde.

Border Collien er altså oprindeligt fremstillet til at bestille noget, de er lavet til at samarbejde, men også til at kunne tage beslutninger på egen hånd, når hyrden ikke lige er inden for rækkevidde. Denne intelligens og power er enestående for racen og derfor kan Borde Collien udfylde forskellige roller. Problemet er bare at når der avles væk fra de oprindelige arbejdsegenskaber bliver disse svagere - for så på et tidspunkt helt at forsvinde.

Nogle dyrker udstilling og vil have den rigtige FCI standard, andre vil have hurtigheden og samarbejdet som kan bruges i agility og lydighed. Andre igen vil lave HTM (heelwork to music) Og så er der dem der gerne vil kunne udføre et reelt stykke hyrdearbejde med sin hund på hobbyplan eller som professionel. Andre kombinerer tingene på kryds og tværs.

Det er ikke nemt og det giver anledning til en masse sund og nødvendig debat i Border Collie verdenen.

En ting er sikkert Border Collien vil bruges til noget. Den bedste man kan give en Border Collie er arbejde. En Border Collie kan ikke motioneres til ro, så bliver den bare med udholdende. Den har brug for at bruge sine evner. Det er derfor vigtigt at træne med sin Border Collie på den ene eller den anden måde. Desværre kan alle ikke have får, så man kan tilbyde sin Border Collie hyrdetræning, men så må man finde fornuftige alternativer!

Hvis man forstår racen og formår at give den dét, som den har brug for, i form af hjernearbejde, træning og den rigtige motion, så har man verdens bedste ven og arbejdskraft.

Border Collien kommer i mange forskellige variationer, farver og aftegninger. Nogle er spinkle, andre tætte. Nogen med kort pels andre med lang pels.

Kennel min bedste ven v/Morten Beyer Vendelbo  | info@kennelminbedsteven.dk