Information / Flere kaniner i samme bur
lånt af Lisa Berg (facebook: alle os der elsker kaniner) der desværre har haft denne oplevelse. 
 
-Grimme billeder nederst -
Det er sæsonen hvor mange anskaffer sig kanin. Enormt mange der sætter sig rigtig godt ind i tingene - hvilket er fantastisk. Men desværre også mange der enten ikke gør det, eller læser de forkerte steder.
En problematik jeg ofte møder er, at folk gerne vil have kaniner sammen.

De høre fra nogle, at det kan man sagtens bare kaninerne er søskende. At deres kaniner aldrig har været uvenner eller slås.

De her to kaniner, er brødre og har gået sammen i 3 år. “De er gode venner”..

Det er desværre ikke tilfældet - ikke her, og ikke i størstedelen af de andre tilfælde hvor folk har fertile kaniner gående sammen. De ser dem bare ikke slås..

Disse to drenge så fine ud ved første øjenkast. Men ved nærmere gennemtjek fandt vi så alle de skader de har givet hinanden over tid.

Den ene mangler omkring halvdelen af penis. Der er en masse arvæv i den nedre region, og han har mistet lidt af sit øre.
Han har mange små knolde af arvæv på kroppen fra bid. Han var den dominerende kanin.

Den anden kanin har en stor byld på maven, ned ved bagbenet. Den er gammel, og den gør ondt.
Derudover har han et stort åbent sår fra det der engang bare en byld, på ryggen.
Kaninerne sad fredeligt sammen da vi kom efter dem. Så at tro at de har flænset hinanden på den måde er jo næsten uvirkeligt - men det har de altså gjort.

Jeg har vedlagt billeder i kommentaren af de store sår på den underdanige kanin.
Jeg synes det er hammer vigtigt at få fokus at fertile kaniner ikke skal gå sammen. Det er et mirakel at de ikke har slået hinanden ihjel!

Vi kendte ikke til situationens omfang da vi tog kaninerne til os. Det er ikke fair for dyrene!

Vil jeg belære nogen? Nej. Og jeg vil ikke skabe debat. Jeg vil dele hvor grueligt galt det kan gå, når man har kaniner sammen.
 
Billeder - bemærk de er ikke rare.
 
De to drenge sammen, alt ser fint ud. 
Altså ikke deres forhold, men måden de ses sammen
 
Et af de sår, den ene kanin havde under pelsen, som ikke kunne ses 

 
Her ses såret efter det er blevet renset 
 
OBS! Voldsomme billeder nederst på siden
 
Det sker jævnligt, at vi bliver kontaktet af folk, der ønsker at købe to kaniner med henblik på at have dem gående sammen. I de fleste tilfælde ønskes to hunkaniner, som skal gå og "hygge" sig sammen.
Dette fraråder vi på det kraftigste, og vores kaniner sælges derfor ikke til at dele bur og/eller løbegård med andre kaniner.
 
Vores anbefaling er:
1 kanin = 1 bur
2 kaniner = 2 burer
 
KANINER ER KOLONIDYR - IKKE FLOKDYR
 
Et af hovedargumenterne mod at holde flere kaniner sammen er, at der vil opstå kampe. Kaninerne vil fra naturens side slås for at opbygge et hierarki og for at fastlægge, hvem der har retten til territorium, føde mv.  Kaninerne vil udover slåskampene også dominerer og jagte de lavest rangerede. Dette kan forårsage fysiske skader, men det er også utrolig stressende at blive jagtet rundt. 
 
To hanner i samme bur:
Hanner vil slås ligeså snart, de bliver kønsmodne. Vi har set unge hanner på kun 10 uger (søskende), der pludselig slås. En hankanin går efter kønsdelene på andre hanner, og det er ofte meget voldsomt. Hannerne slås for at etablere et hierarki iblandt dem - men de slås i særdeleshed også for at få adgang til hunkaniner. Sådanne slåskampe vil forårsage grimme skader, der kan medfører døden med store lidelser for kaninen.
 
Vi har selv mistet en ung han efter bidsår af en anden han. Begge hanner var ude i hver sin løbegård. Imens vi er væk i 10 min., kommer den ældre han ud af sin løbegård og løber hen og bider den unge han igennem trådnettet. Han var så slemt skadet, at han måtte aflives. Kanintænder er som knive.
 
To hunner i samme bur:
To hunner er det, som de fleste gerne vil have til at gå sammen. Disse vil med tiden også slås, og slåskampene tager til, når de er klar til at få unger. Hunkaniner bliver bare kønsmodne senere end hanner, og de slås lidt mere stille end hannerne. Dette betyder også, at det kan være sværere at opdage for ejeren. Læs historien i højre side, hvor Pia Ring fortæller om to hunkaniner, der har gået sammen i en længere periode.
 
En hun og en han i samme bur
En hun og en han sammen vil give en masse unger. En hun kan få op til 11 kuld på et år. Når hun har født kommer hun i brunst med det samme og vil være klar til næste kuld efter 31 dage. I hvert kuld kan der komme op til 8 unger. Dette skal undgåes.
 
Hvad så hvis man neutraliserer han- eller hunkaninen?
Neutraliseres den ene kanin, hvormed den anden stadig er fertil, vil det give store frustrationer for den fertile kanin. Den fertile hankanin vil parrer hunkaninen igen og igen, hvilket kan medføre slåskampe og en meget parringslysten/urolig hankanin. Den fertile hunkanin vil blive frustreret over, at hankaninen ikke kan gøre hende drægtig. 
 
Man hører ofte om folk, der fortæller, hvor stor glæde kaninerne har af hinanden. Men selv om det ligner, at de begge trives, kan det være et helvede for den ene eller begge kaninerne. Kaninpelsen kan gemme på sår, så man ikke kan se, hvor galt det egentligt er. Hvis der ses pelstotter i bur/løbegård, skal de straks skilles. Parring er også dominans. Ses dette skal kaninerne holdes adskildt. En hun kan også parre en han - dette er også dominans, da hunnen vil vise, at det er hende, der bestemmer. En hun er ofte mere dominant end en han. Selv det, at en kanin slikker en anden kanin, kan være dominans. Her er det nemlig tit "underkaninen", der slikker den, der dominerer.
 
Grundet ovenstående sælger vi altså ikke til, at man holder to fertile kaniner sammen. Hvis dette ønskes, må du finde en anden avler. 
 
Hvis du alligevel ønsker at have dem gående side om side, skal begge kaniner neutraliseres og igennem en lang bondingsperiode. Vi formidler gerne kontakt til frikanin, hvor du kan få hjælp til projektet. For det er et stort projekt at have flere kaniner sammen, og selvom man gør alt det rigtige, kan det stadig gå grueligt galt. Vi har hørt om flere, der har oplevet, at to kaniner, der har gået sammen altid (og er neutraliseret), pludselig er begyndt at slås ud i det blå. Der er altså ingen garanti - også selvom begge kaniner er neutraliseret.
 
Du kan søge mere information om flere kaniner sammen her:
 
De købere, der henvender sig om flere kaniner sammen, er ofte bekymret omkring, hvorvidt kaninen vil kede sig alene. Som sagt før er kaniner ikke flokdyr fra naturens side, og de trives rigtig fint alene. Har man en opfattelse af, at kaninen keder sig, skyldes det formentligt, at den ikke har ordentlige muligheder for at blive aktiveret. Herudover skal kaninen også have en masse opmærksomhed hver dag - og dette bliver altså ikke løst ved, at man "bare" sætter to kaniner sammen.
 
Nedenfor ses en række billeder, vi har fået tilsendt fra andre kaninejere og avlere. Alle skader er opstået pga. kontakt med andre kaniner, og de viser, hvor utroligt galt det kan gå. Udover de fysiske skader, må det ubehag, en kanin, der bliver domineret, oplever, give ar på sjælden. Dette kan man ikke vise billeder af. Det er bestemt ikke rare billeder, så lad være med at gå længere ned på siden, hvis du ikke ønsker at se dem.
 
Billeder:
Ung hun kanin bidt igennem trådhegn af han kanin. Det kostede ejeren 4500 kr. af få kaninen lappet sammen. 
 
Han bidt igennem trådhegn af anden han kanin. 
 
Kanin bidt igennem trådhegn. 
 
Kaninen fra billedet før, nu næsten fin igen - heldigvis 
 
Hun kanin bidt af anden hun. Såret er en byld der er gået hul på, bylden er kommet af et ubehandlet bidsår. Kaninen på billedet havde masser af andre bid skader, hun gik sammen med to søstre. Skaderne blev opdaget af hende der tog dem ind til videreformidling. 
 
En anden hun kanin med ubehandlet bidsår, der har givet en byld. Såret blev fundet, da kaninen kom til formidling. 
 
Bidt i øret 
 
Bid i øret ved at hele op, der er hul midt i øret 
 
 
Kaninen på sidste billede er kun 7 uger, gik sammen med 3 søstre, hvor en af dem har bidt ham. Her ses tydeligt at kanin tænder bider som en saks. Bid i øret - en klasisker blandt vædder racerne. Det er ikke så farligt som mange andre bidskader, men viser tydeligt hvad kanintænder kan. 
 
Ung hun bidt af ældre hun. Det ses ikke tydeligt på billedet, men hele siden er bidt op.
Den ældre hun løber løs, ejer kæler med den unge hun i buret. Den ældre hun farer ind i buret og bider den unge hun - som det ses på billedet, uden ejeren kan nå at reagere. Det tog få sekunder. 
Det går så stærkt, de fleste af skaderne på billederne, er opstået på få sekunder. 
 
Unge bidt af ældre unge, efter de kom sammen ved en fejl. 
Viser tydeligt de forfærdelige skader der kan opstå ved selv unge kaniner sammen. 
 
En historie som jeg har fået lov at låne
- er oplevet og skrevet af kaninavler - Pia Louise Ring fra Kaningården.
 
Puha - så fik jeg den grimme oplevelse på afstand, og vil nu gerne dele den med jer - ikke forat løfte pegefinger over for dem af jer der vælger at lade 2 dyr dele bur, men for at advare og fortælle hvor galt det kan gå, også selvom kaninerne har gået sammen længe....
for en lille uge siden blev jeg kontaktet af en familie som ikke længere kunne have deres 2 kaniner på over 1 år gamle - børnene havde mistet interessen og de ønskede nu at de skulle have et godt hjem - men KUN sammen. Jeg skrev kort om for og imod og tilbød at tage de 2 piger ind til vidreformidling. Hun fortalte kort i telefonen, at den ene kanin virkede lidt tynd men den "legede", var frisk og spiste!!! (hvor hun vidste det fra måtte så efterfølgende være en gåde). Damen kommer med de to kaniner og jeg har lavet et bur klar til dem - damen sætter den ene kanin ind og jeg den anden - jeg fortæller, de lige får lov at falde til ro, så vil jeg gå dem igennem, forklare hende, at jeg ikke kan vidreformidle dem uden selv at kende sind, temperament mm. - Damen kørte igen og jeg lader kaninerne sidde sammen resten af eftermiddagen sammen, og ville så skille dem ad om aften. Kaninerne er nu mine og med min erfaring finder jeg det bedst at skille dem ad.....
Jeg tager den store flotte hun ud - tjekker hende godt igennem - en rigtig fin kanin,(dog lidt for tyk) syner sund og rask, men ikke just tam, hun bliver sat over i et andet bur - så tager jeg den anden kanin ud - det er første gang jeg har den kanin i hænderne, og der blev jeg helt chokkeret over hvor tynd den var - den var kun skind og ben, og min første tanke var, at der måtte være noget galt med dens tænder - og vender den om på ryggen - og der møder mig et syn jeg aldrig har oplevet før - denne stakkelse lille hun mangler en stor del af undermunden/kinden og en del af tungen - den er tydeligvis blevet bidt af den anden kanin...... Frygtelig syn, jeg tager en hurtig beslutningom at kaninen skal aflives med det samme. På dens lille benene krop finder jeg flere dybe sår, bare pletter og et øre som er fyldt med hakker - helt sikker en kaniner som igennem længere tid har været udsat for voldsom dominans fra søsteren....Jeg er både chokket og fyldt med harme og ked af det, og går direkte ind og ringer til damen som havde leveret kaninerne hos mig - hun blev også chokket og ked af min besked, men sagde igen "hun spiste jo" - hvordan vidste hun mon det ? - jo, skålen var jo tom hver dag!!!!! (mon ikke den anden pænt overvægtige kanin havde fået rigtligt at spise hver dag?)....Jeg forklarede at kaniner er byttedyr, og de vil lige til det sidste holde sig oppe og ikke vise svaghedstegn - for den lille tynde kanin spiste helt sikket ikke ....:-(..... Jeg skriver det her for i kan fortælle historien videre til dem som ønsker at holde 2 kaniner i samme bur, og for jer som har kaniner til at gå sammen ( det syner ud ad til, af det rene idyl) vil tage optil overvejelse, at skille dem ad før det er for sent.....Tro mig, i ønsker ikke at se hvad jeg så, at opleve en kanin i så dårlig tilstand ....KANINER ER IKKE FLOKDYR
Anna & Annette Koch | 4070 Kirke Hyllinge