Information / Kaninavl

Tænk dig godt om

At få unger på din/dine kaniner er en stor oplevelse, men det kræver også en hel del af dig. Du skal tænke dig godt om, før du får unger på din kanin. 
 
- Der skal være god plads i buret, til når ungerne kommer ud af reden omkring 3-4 ugers alderen. En dværgkanin kan nemt få op til 8 unger.
- Der bruges meget foder, spåner, hø og halm, når der er unger.
- Ungerne skal gøres tamme. Du skal tage dig ekstra meget af de små unger, så de bliver vant til menneskelig kontakt
- Du kan komme ud for døde unger, du skal fjerne fra buret.
- Ungerne skal sælges eller have deres eget bur, når de fylder 8 uger
- Ungerne kan være næsten umulige at sælge - du skal altså have en plan for de unger, du ikke kan finde et nyt hjem til.
 
Men kaninunger er meget skønne, og det er bestemt en stor oplevelse.
 
Alder på avlsdyr:
I princippet kan hannen fra han er 4 mdr. og til han dør af alderdom. Dog anbefales det at vente til han er 8-10 mdr. Først her kan du vurdere han temperament og udseende. Hunnen skal min. være 8 mdr. og max. 2 år, når hun får sit første kuld. Hun vil være kønsmoden langt før de 8 mdr., men er først udviklet nok til at kunne passe dem ordentligt i denne alder. En hun kan bruges til hun er 4-5 år. 
 
Brunst:
Kaniner kan parres hele året. De kommer ikke i løbetid, som f.eks. katte og hunde gør. Hunnen kommer i brunst ca. hver 3. uge. Dette kan fremprovokeres, hvis hun kan se eller lugte en han. En anden måde at få hende i brunst er ved at lægge lidt han kanin afføring ind til hunnen. Det kan være svært at få hunnerne drægtige i de varme måneder – juli/august/september. Når hun kaninen er i brust, svulmer hendes kønsdele op og bliver røde/rosa. Nogle af vores hunner ændrer tydelig opførelse ved brunst - andre kan man overhovedet ikke mærke det på. 
 
Parring:
Du skal altid sætte hunnen ind til hannen - aldrig omvendt, da hunnerne er mere territorielle og derfor vil forsvare sig. Vi sætter ofte vores kaniner sammen i en løbegård, dette fungerer godt. Man kan også gøre det i hannens bur eller på et bord. Selve parringen varer kun et par sekunder. Hannen falder gerne bagover eller til siden efter en veloverstået parring. De kan godt parre sig flere gange. En dominerende hun kan også finde på at begynde at parre hannen, når hun selv er blevet parret. Efter højst 10 min. tager vi kaninerne fra hinanden, så de ikke skader hinanden.
 
 
Skindrægtig:
Det sker, at en hun ca. 14 dage efter en parring bygger rede og plukker sig. Så er hun højst sandsynlig skindrægtig - dvs. hun tror, at hun er med unger. De kan godt blive skindrægtige uden en parring. Denne tilstand går over efter et par dage.
 
Den drægtige hun:
Hunnen er drægtig i ca. 31 dage. I denne periode er det meget normalt, at hunnen bliver lidt mere sky, nervøs eller utilnærmelig end sædvandligt. Nogle hunnerne bliver også endnu mere kælne og rolige, så det er meget forskelligt. En hun skal have fred en uge før forventet fødsel - dette vil sige, at buret ikke skal rengøres i denne periode, og hunnen skal helst ikke tages ud af buret. Mange hunner skraber også meget i buret, og det er helt normalt, at hunnen bygger rede i god tid. Nogle af vores begynder dagen efter parringen. En redeklasse er ofte af foretrække, men det er forskelligt fra hun til hun - så man må prøve sig frem. Lige før fødslen bygger hunnen en rede med hår fra hende bryst, så reden er dejlig varm og blød. Det er vigtigt, at hunnen har en masse halm at bygge rede af. 
 
Fødslen:
Kaniner føder kun, når der er helt ro. Du skal ikke forvente at kunne komme til at overvære en fødsel. Når ungen er født slikker hunnen den ren, bider navlestrengen over og spiser moderkagen. Det er vigtigt, at hunnen har fred og ro til at føde sine unger. Selvom man er nysgerrig, må man pænt vente. Vi giver hunnen fred det første døgn. Det er også vigtigt, at det er en, hunnen kender, der undersøger reden. Kæl lige lidt med hunnen inden, så du lugter af hende. Så undersøges reden for at se, om alle ungerne er fine og evt. døde unger fjernes. Du skal forsøge at lade være med at kigge til ungerne hver dag for ikke at stresse hunnen. Men ca. hver 3. dag skal ungerne tilses. Her er det vigtigt, at deres maver ser fyldte ud - og igen evt. fjerne døde unger. 
Hvis de tydeligt ikke er blevet fodret, må man overveje, om der skal aflives et par stykker i tilfælde af, at det er et stort kuld. I vores kuld har der været et par af ungerne, der tydeligt var mindre end de andre. Det har tit vist sig at være hanner. Da de selv begyndte af spise, har de så taget fint på. Det kan ske, at en unge er kommet ud af reden. Den lægges bare stille og roligt tilbage. Ungerne kan hænge fast i patten, når hunnen forlader reden. Hunnen giver kun sine unger mad to gange i døgnet. Ellers er hun ikke ved reden. Derfor er ungerne nødt til at sutte godt til, når maden er der. Hun kaninen kommer altid i brunst lige efter en fødsel - så hold hende væk fra en han. Det vil ikke være godt for hende - eller hendes nyfødte unger - hvis hun bliver drægtig igen.
 
Ungernes udvikling:
Ungerne fødes helt nøgne, blinde og døve. De ligger tæt sammen i reden for at holde varmen. Man kan få en ide om farven ved at kigge på deres hud. Man kan også tydeligt se en evt. tegning.
 
Dværgvædder unger 5 dage gamle
 
 5 unger i hver deres farve. 5 dage gamle og de har fået lidt pels.
 7-11 dagen: her åbnes øjenene og kroppen bliver dækket af små dun.
 
dværgvædder, 9 dage gamle
 
2. uge: I denne alder begynder ungerne så småt at kravle ud af reden. Deres pels er langt mere kraftig, og de begynder at vaske sig selv.
 
14 dage gammel
 
3. uge: Ungerne er nu mere og mere ude af reden. I denne alder er de virkelig skønne. De hopper nysgerrigt omkring og udforsker omgivelserne.
 
3 uger
 
4-5 uge: I denne alder hopper ungerne konstant efter deres mor og vil die. Det er en rigtig god idé, at hunnen har en hylde eller noget andet at hoppe op på, så hun kan få lidt fred fra ungerne. Nu begynder ungerne også på at spise selv. Pas på med for meget grønt i starten.
 
4-5 uger
 
6-7 uge: Nu kan de uden problemer omsætte foderet og tage fast føde til sig. De dier dog fortsat ved deres mor i denne alder og har derfor stadig brug for hende. Desuden er det moderen der "opdrager" dem, og det er derfor vigtigt, at ungerne bliver ved moderen til min. fulde 8 uger. 
 
7 uger
 
8 uger: Nu er ungerne klar til at komme væk fra deres mor. Hvis de kan blive fjernet over et par dage, vil det være bedst for hunnen, så hun langsomt kan vænne sig af med, at ungerne dier. Nogle hunner er blevet meget trætte af deres unger i denne alder - andre nyder dem til fulde. Ungerne kan godt gå sammen et stykke tid endnu - men maks 12 uger. 
Anna & Annette Koch | 4070 Kirke Hyllinge