På tur / Autocamper
Indhold (kommer til efterhånden):
 
Autocamper indretning
 
 

Autocamper

Autocamperen

Ja så stod vi der med en gammel autocamper, hvor bilen var brugt, motoren og campingdelen var nærmest ubrugt. Mærkeligt.
Den var meget spartansk. Det passer os fint. Så kan vi indrette, som vi vil.


Bilen er købt til to personer. Pladsen skal udnyttes maksimalt. Sofaen til højre skæres ned på størrelse med den venstre. Det vil muliggøre færdsel fra førerpladserne bag ud.

Bordet sidder fast i væggen.Det er besværligt og låser for meget. Det skal kunne flyttes og især sænkes. Det skal være hurtigt og nemt at etablere sovepladser og pakke igen.

I skrivende stund har vi valgt 12 volt til alt. Der skal etableres ekstra batteri og afbryder til motorbatteriet.

Jeg fjernede bord og bænke fuldstændig og genplacerede dem. De blev rykket lidt fra hinanden, da sovepladsen var til den korte side. Desuden blev trepersoners bænken skåret ned til topersoner.
De to bænke blev forbundet med en ekstrabænk ind mod væggen. Den fungerer som det manglende stykke når sengen slås ud, men samtidig kan den anvendes som aflæggeplads og sideplads.

Systemet er nu afprøvet og godkendt. Nu kan jeg kigge på at udnytte pladsen under den nye bænk.
Jeg har skåret et stykke bordplade til, så det passer som låg på vasken. Det fungerer meget bedre. Både ekstra bordplads under madlavningen samt et fast skærebrædt.

Så er der indkøbt et 80 Ah bodel batteri samt et skillerelæ i Biltema. Skillerelæet kobler bilens batteri fra bodelen, når spændingen kommer ned på 12,8 Volt. Det gør at bilens batteri ikke bliver tømt for strøm.
 

Jeg fandt en beskrivelse af kabelnettet i en campingvogn. De anbefalede ledningen fra bilens batteri (hovedbatteriet) skulle være 4 eller 6 kvadrat. Der er lang vej fra bilens batteri til bodel batteriet i sådan et vogntog. Meget længere end de 5 meter vi skal føre den. Alligevel bruger jeg et 6 kvadrat kabel for en sikkerheds skyld.

Bodelsbatteriet og skillerelæet placeres i den ekstra bænk.

Jeg har lavet en væg bag ved den bagerste plads. Det giver plads til et skab på væggen og støtte til en hylde på langs af vognen hen over bordet. Desuden giver det støtte til et "tag" ud til bagklappen. Under dette tag skal toiletrummet være. Taget er samtidig en stor hylde.

Der laves også en hylde hen over køkkendelen. Den støttes af en lille væg i venstre side. Det giver lidt mere vægplads med mulighed for at hænge noget på den.

Der skal være et nødtoilet. Det indbygges i et bord, som kan være afsætningsplads for diverse. Vi tænker lidt på bla. et køleskab. For at udnytte pladsen, kan bordpladen åbnes også ved siden af toilettet. Der er så et rum til diverse.
 

Pladsen ud mod døren kan anvendes til f.eks. brsndslukker. Der sættes et forhæng op foran toilettet.
Det første lys er sat op over køkkenpladsen. Bemærk hylden over køkkenbordet.

Ikea sælger lamper med fleksibel "hals" for små penge. De kan så samtidig skrues fast på f.eks. en hylde.

Jeg har fundet et sted, hvor de sælger fatninger som på en glødepære, hvor på der kan sættes LED til 12 volt.

Biltema sælger lysdæmpere til 12 volt, så lyset kan være hyggeligt eller effektivt.

I Biltema fandt jeg også en 12 volts pumpe til vandtanken. Det viste sig, at vandhanen slutter et kredsløb når, man skruer "op for vandet". Det er således bare en kontakt. Vandet løber med den hastighed pumpen dikterer.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Færdigindrettet
Den er testet med en tur til Nordkap, og den fungerer bare.
Spisestuen
Soveværelset.
Bordet slås sammen og danner bund
Soveværelset efter turen
Endevæggen kan lægges ned.
Ur og ophængskroge
Krogene var gode til tøj ved sengetid
Højtalere i lågen
Lyden er usandsynlig god
Når lågen er åbnet delvist er der god lyd til sæderne foran
   
 Opbevaringsrum under sædet.
Efter turen blev der tilføjet endnu et 80Ah batteri til bodelen
 Kraftrummet med batteri, sikringer og 220 konverter
   
 Konverter på 1200Watt
Et kompressorkøleskab kræver en del at for at starte
 Voltmeter
Det viser spændingen på bodelsbatterierne og om der sker en opladning under kørsel.
Baglokalet
Her ses køleskab, "Vaskemaskine", scope, stativ, markisestænger mm.
Toilet
"Vaskemaskinen" flyttes og ud trækkes toilettet.
Klapstole og bord Gasflaske med gasalarm
Køkken
Vandtanke
Efter Nordkapturen øgede vi mængden fra 15 til 30 liter

Til sidens top
________________________________________________________________

Forbedringer

Kølebokssystem
På de varme dage har køleskabet svært ved at komme af med varmen. I nogle tilfælde har vi sat køleskabet på gulvet, for bedre varmeafgivelse.
Nu har vi købt en soldrevet ventilator, som skal sørge for udskiftning af luften omkring  kompressoren. Den tænder på meget lidt lys. Jeg har sat en afbryder på, så den ikke kører når der ikke er et behov.
Solcellen er klistret til bagruden.
 
Strømforsyning
Under et ophold på Vildmarkscamping  i Sverige havde vi slet ikke strøm nok til at køle madvarerne. Vi holdt stille i flere dage. Campingpladsen er total blottet for moderne fasiliteter så som strøm og rindende vand.
Vi har efterfølgende købt et 100W solpanel. Den kan klappes sammen som en kuffert
 
og stilles bag køleboksen. 
 
Vi overvejer også selve køleboksen. Det var nok en fejl at købe 220V. Konversionen koster energi. Den skal nok udskiftes til 12V
 
Køkken
På Nordkapturen var vi nervøse for, hvor meget gas vi brugte, så bilen blev udstyret med en 11 kg flaske. Det er faktisk meget. I skrivende stund er den endnu ikke halvtom. Det er flere år.
Nu skifter vi, så der er to små 2 kg flasker. De fylder meget mindre, så der er plads til en hylde i skabet. Det giver den fordel, at vi har styr på beholdningen. Når en flaske er tom, skal den skiftes, men vi har reserveflasken. Der er iøvrtigt ingen ulykke, hvis vi render tør. Vi har stadig Trangiasættet.
 
Spildevand
Under bilen sidder en spildevandstank. Det er træls at skulle finde en tømmeplads. Det er træls at rode rundt under bilen for at finde hanen. Det er træls ikke, at vide præcist hvor fyldt tanken er. Det er træls, som den kan lugte (der er ingen vandlås).
Vi har købt en 10 liters blød plastikdunk, som sættet i køkkenet under vasken. Nu er der styr på mængden og den kan tømmes, hver gang vi er ved et toilet.
 
 
____________________________________________________________________
 

Tanker og oplevelser

Vi bliver mere og mere glade for autocamperen. Selv korte ture forvandles til oplevelser og eventyr, når man bare kan overnatte og lave mad.
Det bliver nok en livsform, vi vil fortsætte med. Vejret har ikke ret stor betydning. Basen er jo tør og varm.
Autocampere er blevet populære. Der er mange. Der er efterhånden autocamperholdepladser (overnatning) mange steder. Ofte med toiletter, strøm og bad. Det koster ofte 100-150 kr. Det er ok. Vi frygter lidt, at den stigende mængde autocampere kan opleves træls for folk.
Vi vil gerne kunne overnatte flest mulige steder. Skove, rastepladser, P-pladser osv. Det er lovligt, men vi vil ikke genere folk.
Så næste autocamper skal nok ikke være hvid. Det er de fleste autocampere. Den lyser op i landskabet.
Den skal heller ikke fylde mere end en almindelig bil.
 
Vi vil også gerne have mindre højde end vores der er 2,75 meter høj. Det koster mere ved færgen og visse steder kan vi ikke passere. Det kostede en lang omvej på Møn. Det taler for et slå-op tag el. hævetag. Hvilket afhænger af om der er behov for sovepladser i taget. Det skal der måles på og overvejes.
 
Vi er meget glade for skydedøren. Den mangler mange "rigtige" autocampere. Den gør, at vi er sammen med omgivelserne, selv når vi er i huset.
Ja den står endda til tider åben om natten. Det er næsten som at sove i shelter.
 
________________________________________________________________
"Ny" autocamper
 
 
 
Den nye er den til venstre. Umiddelbart ligner de hinanden. og den gamle ser højere ud. Den ny er 10 cm højere. Det er nok pga. taglugen og antennen.
Hvorfor så skifte. I det tidligere afsnit beskrev jeg om overvejelser om en lavere bil, og så køber vi en højere.
Nanna var ret træt af, at vi skulle pakke det hele om, når en ville i seng eller det modsatte. Samtidig ville vi jo gerne være så anonyme som muligt. Det vil sige - en parkeret bil.
Det fungerer godt. Loftes sænkes og oven på er der soveværelse. Ingen gardiner for vinduerne, hvis vi ønsker den anonyme. 
Alligevel kan vi kigge ud over landskabet fra tagets sidevindue.
En anden fordel er det permanente toilet. Det havde vi egentlig ikke forventet at blive så glade for, men nu er det et must. Det er rarest for alle, at man kan lukke en dør efter sig.
Der er gasfyr i bodelen. Den har vi allerede haft stor glæde af. Efter en meget regnfuld tur på stranden på Rømø, var det guld, at tøjet og vi kunne tørre i bilen.
Jeg var egentlig ikke fortaler for en markise. Det er jeg nu. Jeg stod i silende regn og grillede under markisen. Så var jeg solgt. Den giver også lunhed om aftenen.
 
 
 


I virkeligheden har jeg nok altid drømt om en autocamper af de små. Folkevognsrugbrødet fra hippietiden som symbol på den ultimative frihed. Huset med overalt.

Da vi skulle til Nordkap, viste det sig ret hurtigt, at det er det mest rigtige transportmiddel for os på sådan en rejse. Uanset vejret kan vi hygge os indendøre. I modsætning til motorcyklen kan vi vandre ud i fjeldet i længere tid.

Den har nu vist sig, at give eventyr i hverdagen. En almindelig aften kan vi køre ud i naturen og nyde den med madlavning og overnatning uanset vejret. Vi har nydt at vågne med bilen i vandkanten og udsigt over fjorden.