Gehlert

Gravstenene for Karen og Hans Jespersen Gehlert og andre Gehlert familiemedlemmer hører til blandt de fredede på Lindknud kirkegård. Gravstedet findes tæt på og vest for kirketårnet.

Karen og Hans Jespersen Gehlert oprettede et legat som ”Værdigt trængende i Lindknud sogn” kunne få en portion af renterne af.

Legatet skulle forvaltes af kirken/ præsten og blev det i mange år.

Men efterhånden var der næsten ingen penge i legatet, og det er nu deponeret på arkivet i Vejen.

Karen og Hans Jespersen Gehlert var anden generation på gården ”Lundsgård” Østerlundvej 3 i Vittrup.

Første generation var Jesper Hansen Gehlert som var født i 1827 i Nr. Vilstrup og som i 1852 blev gift med Else Katrine Kristoffersdatter, der var født i 1816 i Plougslund.

De to overtog ejendommen Østerlundvej 1 omkring 1852, da Hans J.Gehlert var 25 år og Else Katrine 36. Ejendommen hed dengang Vittruplund.

Ejendommen var udskilt fra præsteembedets anneksgård i Vittrup, Vittrup Baunevej 9, og en del af forpligtelserne overfor præsteembedet var fulgt med til denne udstykning. Ejeren havde kun ejendommen i arvefæste, og det vil sige at Brørup og Lindknud sognes præsteembede havde skødet på ejendommen.

Jesper H. Gehlert og Else Katrine må have overtaget ejendommen på disse betingelser fra forgængeren. De overtog også aftægtsmanden Chresten Hansen, hvis søn Iver Christensen havde haft gården i arvefæste i nogle år.

Der var for øvrigt året før Else Katrine og Jesper Hansen Gehlert overtog gården overdraget et jordstykke på 100 tdr.l. og etableret en ejendom der, til en datter og svigersøn af Chresten Hansen. Det er gården, der nu hedder Østerlund og har adressen Østerlundvej 4.

Svigersønnen hed Peder Pedersen.

Vi må antage at Vittruplund blev frikøbt fra forpligtelsen overfor præsteembedet i 1855. Efter tingbogen fik Jesper H. Gehlert og Else Katrine i hvert fald først da et egentligt skøde.

Chresten Hansen blev altså overtaget som aftægtsmand på ejendommen, og der må være opstået et venskab mellem ham og de nye ejere.

Af folketællingslisten i 1834 er Chresten Hansen gift med Maren Mogensdatter, men hun må være død inden 1840, idet folketællingen i 1840 nu viser at Chresten Hansens kone hedder Maren Jepsdatter.

Venskabet med de nye ejere viser sig ved, at Chresten Hansen var forlover for dem, da de blev gift, og han blev siden også fadder for deres børn.

Hans navn kommer på familiens gravsten siden hen, men uvist hvorfor nævnes ikke hverken Chresten Hansens første eller anden kone. Sidstnævnte overlevede ægtemanden nogle år.

Jesper H. Gehlert og Else Katrine tog endvidere også Jespers mor til sig på hendes ældre dage. Moderen hed Maren Mikkelsdatter Gehlert. Hun var født 1792 i Hoptrup i Sønderjylland, og hendes døbenavn var Maren Mikkelsdatter Saxild.

Nu kom hun fra den ejendom i Asbo, som havde været Jespers hjem. Hun var enke efter Jespers far, som var død ret ung og som hed Hans Jespersen Gehlert.

I 1853 blev gården Østerlundvej 3 nu udstykket fra Vittruplund. Den fik navnet ”Lundsgård” og et jordtilliggende på 150 tdr.l. Det var hovedparten af jorden fra den gamle gård, Vittruplund.

Det meste af denne jord lå dengang i hede skrånende ned mod Holme å og med udsigt over de store vidder Vorbasse Sønderhede.

På den nybyggede gård flyttede Jesper Hansen Gehlert og Else Katrine nu over.

Sandsynligvis er aftægtsfolkene Chresten Hansen, Jespers mor, Maren Saxild, som hun blev kaldt, samt Chresten Hansens kone blevet boende på den gamle gård til de døde i henholdsvis 1860 og 1861.

Chresten Hansens anden kone må også være begravet på Lindknud kirkegård, men hendes navn er ikke nævnt noget sted.

Gården Vittruplund, Østerlundvej 1 er for øvrigt for længst forsvundet som landbrug. Nu er der kun et hus samt lidt udbygninger og 5 ha. jord. (Læs om stedet på side 340 i ”Lindknud. Historier om en egn, dens mennesker huse og gårde.”)

I 1868 sælges den gamle gård Vittruplund til anden side.

Jesper Hansen Gehlert og Else Katrine havde nu den nye gård til 1878, hvor den overdrages til sønnen og hans kone.

Hans Jespersen Gehlert, som var født 6. dec. 1853 og Karen Jensen, der var født 30. dec. 1855 i Nordenskov.

De to ejede og drev derefter gården fra 1878 – 1912.

Men i 1912 byttede de gård og ejendom med Steffen Christensen, der ejede Okslundvej 48.

Denne ejendom, Okslundvej 48, ejede og drev Karen og Hans Jespersen Gehlert så til 1937, hvor Hans Jespersen Gehlert døde den 16. maj. Karen var død allerede 1. okt. i 1926.

De havde ingen børn, men en plejesøn Thorvald Jens Christoffersen. Der var allerede i 1887 lavet testamente, hvorefter plejesønnen skulle arve halvdelen, men testamentet blev ændret i 1892, så plejesønnens arvedel blev droppet, uvist hvorfor.

På gravstedet findes et gravmæle som er bekostet og rejst af Hans Jespersen Gehlert og Karen.

Øverst på stenen står Maren Mikkelsdatter Gehlerts navn og data født i 1792 og død i Vittrup 1860. (Maren er faktisk født i 1793!!)

Dernæst Chresten Hansen (som ikke var af familien) født i Vorbasse i 1780 og død i Vittrup 1861.

Det tredje navn er Anne M. Gehlert født i Vittrup 1865 og død 1862. Hun var en søster til Hans Jespersen Gehlert.

Og sidst forældrene Else Katrine Gehlert født Kristoffersdatter i Plougslund 1816 og død i Vittrup 1891.

Jesper Hansen Gehlert født i Nr. Vilstrup 1827 og død i Vittrup 1896.

På gravstedet har Hans Jespersen Gehlert endvidere sat en sten, hvor hans kones navn og data findes Karen Gehlert født Jensen i Nordenskov 1855 og død i Lindknud 1926.

En tredie sten er sikkert bekostet af folk fra sognet. På stenen står ægteparret Karen og Hans Jespersen Gehlerts navne og årstal, samt at de stiftede legatet som ovenfor anført.

Efter Karens død i 1926 levede Hans Jespersen Gehlert mere og mere som eneboer og særling. Han havde bl.a. mange geder, som færdedes frit ude som inde.

Astrid og Karl Volmer Andersen, som siden købte dødsboet, fortæller et sted om oprydningen og rengøringen af huset. Det havde været en større sag for dem at bringe det i beboelig stand.

Disse to havde et par år forinden købt en lokomobildreven savmølle, som lå på lejet jord bag husene på Hovborgvej 26 -28.

Denne savmølle blev flyttet til adressen her, hvorefter der siden blev drevet savværk på stedet i mange år.

Slægten Gehlert er i øvrigt vidt forgrenet på egnen.

De var med til det slidsomme arbejde, det var at opdyrke heden og etablere gårde og hjem, hvor der før var overdrev, hede og store vidder. Jesper Hansen Gehlert, der som ovennævnt var flyttet til Vittrup på gården på Østerlundvej 1 i 1852, havde en lillebror Hans Jespersen Gehlert, der købte den dengang nyudflyttede gård Rævebakkegård i 1853 og havde den til 1866, hvor han med hans familie i stedet byttede gård med Christian Dinesen i Surhave.

Denne gård, som hedder ”Skovdal” og har adressen Assersbølvej 9, ejede familien derefter til 1896.

Det var også ham, der etablerede eller i hvert fald udstykkede jordstykket, som blev til ejendommen Nr. Vittrupvej 7 i 1854.

Han stod som ejer af matriklen det første år, hvorefter den blev solgt. Måske er det først den nye ejer, der bygger husene.

Der er endvidere slægtsbånd til Hans Mikkelsen Gehlert, der ejede Okslundvej 55 fra 1894 -1895 og siden Nr. Vittrupvej 3 fra 1898 - 1916, for til sidst at flytte til Okslundvej 0 1916 - 22 (det gl. skolehus ved kirkediget som er væk nu).

Hans søn Søren Hansen Gehlert (Søren Skrædder) ejede siden dette hus Okslundvej 0 fra 1922 - 37.

Og endelig er der Hans Mikkelsen Gehlerts søster Andrea Mikkelsen Gehlert, der var født 27 feb.1857 i Holsted og som døde 15. maj 1942, hvor hun blev begravet på Bispebjerg kirkegård.

Hende er der en stor historie om, som der i en meget forkortet udgave er fortalt i et tidligere nr. af Lokalbladet. Historien om Andrea Gehlert Franks liv er endvidere fortalt i Årsskrift 2007 for Historisk Arkiv, Brørup. (side 50-56)

Andr. Bruun

Lindknud Lokalhistorisk Forening