Opstalding / Velkomst info

Hestene som hygger sig på sommerfolden

Velkommen til Søgården
Denne folder er lavet til nye hesteejere og parter på Søgården, med det formål at man får en god introduktion til hverdagen i stalden. I hovedhuset bor Finn og Rie Riber, som har ejet gården siden 1992.

Gården er en selvpasserstald og derfor står vi som udgangspunkt selv for alle ting. Dog er det Finn der ringer når møddingen skal tømmes og Rie der står for staldkassen. Finn og Rie har selv Midtnight i stalden.

Når du kommer som ny hesteejer i stalden vil du få anvist en boks i stalden af Pia. Pia er Finn og Ries datter, som også bor på gården med sin mand og deres børn.

1.    Fold og fodring
1.1.          Som ny på folden
Du skal huske at din hest skal have fået en ormekur senest dagen inden den skal på fold med de andre og tidligst 14 dage før. Dette er uanset hvornår den sidst har fået. Da der er højere risiko for skader på folden når der bliver lukket nye heste ind i flokken, må din hest kun komme med ud på en hverdag første gang den skal med ud. Dette er af hensyn til eventuel brug for dyrlæge, da alle jo gerne vil undgå at få behov for dyrlæge med vagtgebyr. Sørg for at få fortalt de andre på din fold hvilken dag og hvornår din hest kommer med ud, så de har mulighed for at dukke op og være med til at holde øje hvis de vil. Foldplanen hænger på opslagstavlen i stalden og ejernes telefonnumre kan findes på telefonlisten.

1.2.          Morgenfodring og –udluk i hverdagene
I hverdagene kommer Helle og fodrer og lukker ud. Denne ordning er obligatorisk at være en del af og koster 350 kroner pr. måned. Ordningen findes ikke i månederne: maj, juni, juli og august. Der skal betales senest d. 5. i måneden på reg 3140 konto 3140 821470.

1.3.          Hverdags aften- og weekendvagter
Alle hverdags-aftenvagter og weekendvagter (Både morgen og aften) dækker vi selv. Vi deler alle vagter ligeligt så alle har lige mange ud- og indlukningsvagter. Vagterne deles ud for cirka et halvt år af gangen.

En indlukningsvagt består i at alle heste lukkes ind fra fold og i deres egne bokse. Tiderne de tidligst og senest skal være inde afhænger af årstid og kan findes i staldreglerne. Herefter skal der fodres mellem kl 18 og 20. Derfor skal du også sørge for at der er lavet mad til din hest senest kl 18.

En udlukningsvagt starter med at man fodrer alle hestene. Nogen heste har også hø/wrap i en pose på døren. Det vil de gerne have om morgenen J Herefter skal hestene have minimum 45 minutter at spise i. Alle heste skal senest være ude kl 9:30.

Af hensyn til disse vagter skal du altid sørge for at have skrevet hestens navn tydeligt på skiltet på døren, på spanden og på din pose til wrap/hø. Du skal også huske at skrive på skiltet om din hest fx skal have klokker på på fold eller grimen af i boksen.

Det er vigtigt at du som ny minimum kobler dig på én vagt sammen med en der kender rutinen, så du lige kan se hvordan vi gør. Herefter bestemmer du selv behovet. Du kan se vagtskemaet og telefonlisten på tavlen i stalden og bestemme dig for hvornår det passer bedst.

1.4.           Foldordninger i sommerperioden
Om sommeren står de fleste af vores heste på døgngræs. Hovedhuset sørger for vand. Vi går selv foldene igennem inden de kommer derud og tjekker hegn mv. Det er dit eget ansvar at græsse din hest ind tilstrækkeligt til at den er klar til at komme med ud. I løbet af foråret aftales dagen hvor de kommer der op. På døgnfolden må man aldrig forlade en hest alene på folden. Hvis din hest bliver taget af døgngræs skal den blive inde på dags- eller jordfold. Det gælder selvfølgelig ikke hvis det blot er fordi den er inde en nat pga. stævne eller du har den med på fx ridelejr en uge. Hestene går på døgnfold fra cirka medio juni til ultimo august.

Har du spørgsmål er du velkommen til fx at kontakte Michelle.

De der ikke vælger døgngræs har mulighed for at stå på dagsgræs eller jordfold, men bemærk at det er noget der aftales år efter år, alt efter hvem der står inde. Man skal nemlig selv stå for at lave aftaler omkring fodring, ind- og udluk og størstedelen står typisk på døgnfold. Har du spørgsmål er du velkommen til fx at kontakte Pia og Nikita.

Man vælger den ene eller den anden løsning for en sæson af gangen. Dette kan som udgangspunkt ikke ændres. Er der behov for at hesten tages fra døgnfold kan den dog stå på de almindelige jordfolde.

1.5.          Vandvagter
Vi fylder selv vand op på vores folde, kun på den fold hvor vores egen hest står. Man har en uge af gangen, hvor man skal sørge for vand i karet. Man skal sidste gang fylde det helt lørdag eller søndag, sådan så det er fyldt til den der overtager. Du vil blive skrevet på et vandvagtskema, som hænger på opslagstavlen i stalden. Man skal selv holde øje med hvornår det er ens tur, men det er ok at komme med en påmindelse, så vi alle holder øje med at hestene har vand. Få en af os til at vise dig hvorfra man tager vand. Det kan godt være lidt kringlet at finde ud af selv.

På sommerfolden sørger hovedhuset for vand, så ovenstående gælder kun for jordfoldene.

1.6.          Foldregler
Som hovedregel må ingen heste stå alene på fold, men der er nogen der har givet samtykke til at deres godt må. Det står i stalden på opslagstavlen, hvilken hest der må hvad. Tager du din hest ind må du gerne sætte den ud igen inden kl. 15, herefter skal den blive inde.

1.7.          Ormekur
Vi tager fælles ormekure 2 gange om året – forår og efterår. Den ansvarlige vil skrive ud til alle når det er ved at være tid.

2.     Ordninger du kan tilvælge
Vi har etableret nogen forskellige ordninger man kan være med på hvis man ønsker det. Under hvert afsnit kan du se hvem du kan kontakte for yderligere oplysninger såsom priser mv.

2.1.          Halm
Henriette med Line bestiller halm. Du er velkommen til at høre hende hvordan det foregår.

2.2.          Træpiller
Hvis du har meddelt før indflytning at din hest skal stå på træpiller, vil du automatisk blive kontaktet af Michelle med Stuntman. Hun forklarer dig hvordan det foregår.

2.3.          Wrap/hø
Team Silas (Elisabeth, Thomas og Clara) står for bestilling af wrap og hø. Hør dem nærmere hvis du ønsker at være med på fællesordningen.

2.4.          Foder
Vi bestiller foder fælles en gang hver 14. dag. Det står Camilla med Kenzo for. Hvis hun har dine kontaktoplysninger vil hun sende dig en sms med login til foderhallen.dk hvor vi bestiller fra. Du kan først se vores rabatter når du bruger login. Det bliver leveret på gårdspladsen i dagene efter og man skal fjerne ens foder indenfor 2 dage efter levering.

2.5.          Gulerødder
Du kan enten vælge at være med på den faste levering hver 14. dag eller selv bestille med på foderbestillingen (se under foder). Hvis du ønsker at være med på den faste levering hver 14. dag skal du informere Pia.

3.     Andre vigtige ting
3.1.          Facebook
Pia vil sørge for at du kommer med i facebookgruppen når du har sagt ja til boksen. Det er ikke et krav at være med i gruppen, men en god idé, da man fx kan skrive ud om der ikke er nogen der vil med ud og vise dig skoven J

3.2.          Staldregler
Vi har i fællesskab sat nogle staldregler som det er vigtigt du læser og sætter dig ind i. De hænger i stalden og kan også findes på facebook-siden. Vi gennemgår ofte staldreglerne på vores staldmøder som afholdes efter behov.

3.3.          Mødding
Vores mødding står på jorden og det kan være svært at få stablet det ordentligt op i højden. Men det er ret vigtigt at man ved hvordan, da det koster ekstra penge i tømninger hvis den ikke er fyldt som den skal. Vi betaler det gennem bokslejen og det vil være ærgerligt for os alle hvis det skal forhøjes pga. det. Tips til succes:

Sørg for at møddingen er stablet vandret, helt til kanten for oven.
En ny række startes kun med halm.
En ny række må ikke være for smal (min 60-70 cm)
 Heidi med Fancy er mester i mødding-stabling og viser dig gerne hvordan vi gør.

3.4.          Sadelrum
Pia vil også sørge for at du får en plads til 1-2 sadler (alt efter hvad du har og hvad der er ledigt), et skab og en plads til dit hovedtøj. Der kan være lidt forskellige aftaler i de 3 sadelrum der er på gården, men som udgangspunkt er alle enige i at ens ting skal kunne være på sine pladser og at der ikke skal flyde ting på gulvet. Spørg eventuelt en fra dit sadelrum om der er specifikke regler for jeres sadelrum. Sadelrummene er aflåst med kodelås.

3.5.          Kasse på loftet
Du har mulighed for at have en kasse på loftet til opbevaring af ting. De af os der har haft behov for det har indkøbt en hyndeboks til formålet. Det skal være en hyndeboks eller kasse i lignende størrelse.

3.6.          Kalkning af boks
Hver sommer og ved udflytning kalkes boksen. Hovedhuset indkøber kalk og pensler. Vi viser gerne blandingsforhold mv. Men det er vigtigt at vide at man ikke vasker spanden i vores vask i stalden, da den så stopper til (det er sket nogen gange J). Desuden skal pensler vaskes grundigt ellers størkner de og kan ikke genbruges.

3.7.          Når du er den sidste i stalden
… er det vigtigt at du slukker lys og lukker døre. Hvilke døre der skal lukkes helt og halvt afhænger af årstid, da vi helst har de øverste halvdøre åbne pga. luft. Men om vinteren når der er frostgrader er det vigtigt at alle døre lukkes så vandet til hestene ikke fryser. Spørg endelig hvis du er i tvivl. Alle nederste halvdøre skal dog altid være lukket, for at forhindre at en evt. løssluppen hest kan slippe ud fra stalden. Man skal helst også lige smide et blik på vaskeplads og ridebanen ved stalden, selv om det er meningen at man slukker her efter brug.

3.8.          Lundtofte Rideklub
Søgården råder over en bane lige ved stalden. Men har man lyst til at benytte den store bane på den anden side af vejen skal man være medlem af Lundtofte Rideklub. Du kan finde meget mere information om klubben, medlemskab og arrangementer på www.lundtofterideklub.dk.

PUHA! Det var mange ting - Vi forventer ikke at du kan huske det hele. Denne lille guide er også blot en hjælp til at du liiiige kan slå op og se hvem du kan spørge og hvilke muligheder vi har.

Pas på dyr, ting og hinanden – Så kan det ikke gå helt galt J VELKOMMEN TIL SØGÅRDEN FRA OS ALLE SAMMEN!
 
Velkomst folder i PDF - klik her (åbner i nyt vindue)
 


 
En af de store bokse på Søgaarden
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lundtofte Ridecenter ( Søgården) | Om kæret 8, 2800 Lyngby  | piri@outlook.dk