Malehuset var landets første statsanerkendte og statsstøttede Malehus for børn. Her kunne børn i alle aldre ”under pædagogisk tilsyn få lov til at arbejde med farver og ler i sommerperioden”. Faktisk blev Malehuset allerede startet ved Kunstmuseets indvielse i 1967, hvor det i sommermånederne blev drevet med kommunalt tilskud. Men i 1969 blev der givet refusion fra staten, i første omgang i en toårig forsøgsperiode, med tilskud fra Direktoratet for Børne- og Ungdomsforsorgen.
Initiativtageren til Malehuset var forstander for byens børnehaveseminarium Tora Raknes, som tidligere havde haft et lignende sted for børn i Tivoli i København. Da hun søgte til Holstebro, var hendes venner her bekymrede for hende: De forsikrede hende, at Holstebro var verdens kedligste by, som ungdommen flygtede fra, og de advarede hende om, at hun ikke ville kunne være så frimodig i sine udtalelser der som i storbyen. Men de tog fejl, fortæller Tora Raknes. ”I Holstebro kan man udmærket sige tingene lige ud”. Kom Tora i København med et forslag, som f.eks. legepladser i parkerne eller et Malehus til børnene, så var det som at slå i en dyne. I Holstebro er det anderledes, man tager imod forslagene med åbent sind, og legepladser er oprettet.
Malehus blev indrettet i forbindelse med det nye kunstmuseum, og det blev besøgt hver dag i ferietiden af gennemsnitlig 70 børn.
Med Malehuset gav kommunen plads for en mere folkelig indflydelse og egenudfoldelse, Malehuset har udfoldet sig på baggrund af en enkeltpersons ide og engagement. Der er langt fra Malehuset og de mere brugerstyrede medborgerhuse, der var typiske for halvfjerserne, men alligevel kan man se institutionen som en begyndende støtte til et mere folkeligt forankret kulturliv.
Malehuset blev etableret d. 16/6 1967 i interimistiske lokaler tilhørende Holstebro Kunstmuseums gartnerbolig. I 1967 og 1968 var der kun åbent om sommeren. I 1969 var der behov for at huset kunne køre hele året, som åbent hus fra maj - til og med august, og fra september til og med april som legestue og fritidsklub. Legestue hver formiddag og fritidsklub hver eftermiddag.
Mellem jul og nytår 1992/1993, flyttede vi fra vores gamle hus på Brogårdsvej til “nyt” hus i Lystanlægget 3. En dejlig gammelt Herskabsvilla opført for Anton M. Willes I1905. Det er et smukt gammelt hus med højtloftede lyse stuer, og med nogle fantastiske omgivelser nær centrum og skov. Huset har i en periode været husvildebolig for flere familier. Fra 1931 til 67 fungerede huset som Holstebro Museum.
Malehuset fungerer i dag som SFH. 2. med børn fra Rolf Krake Skolen og er en del af Hjaltehus.