Svimmelhed:
Der er mange forskellige årsager til svimmelhed, nogen er alvorlige, men langt de fleste er godartede. Her er nogen eksempler på begge typer:
1. Nakkeudløst svimmelhed
2. Hovedpine
3. Blodmangel (jernmangel, B12-vitamin mangel el. folinsyre mangel)
4. Mellemørebetændelse
5. Godartet, stillingsbetinget svimmelhed
6. Betændelse/virus omkring balancenerven
7. Meniérés sygdom (svimmelhed ledsaget af hørenedsættelse og tinnitus)
8. Alkohol el. medicinmisbrug
9. Blodprop i hjerte, hjerne el. lunge Som det fremgår er der mange muligheder, det er derfor vigtigt, at man får undersøgt sin svimmelhed hos lægen eller skadesbehandler.
Af de ovennævnte årsager kan specielt den nakkeudløste svimmelhed behandles hos skadesbehandler, der vil hos denne type patient være indskrænket bevægelse i den øvre del af nakken, ligesom musklerne i dette område vil være spændte og ømme. Svimmelheden fremkaldes, fordi den øvre del af nakken er specielt vigtig for vores balanceevne, i dette område sidder en masse små ”målere” (receptorer), der konstant sender besked om nakkens stilling til hjernen og ligevægtsorganet. Pga. spændte muskler og indskrænket bevægelse i nakken sendes fejlbeskeder til hjernen og ligevægtsorganet, og man får fornemmelsen af svimmelhed. Nedsat bevægelse og spændte muskler i nakken er i øvrigt en tilstand, der også kan føre til hovedpine.
Ved nakkeudløst svimmelhed gælder det altså om at få genoprettet nakkens naturlige bevægelighed, dette gøre skadesbehandleren ved hjælp af manipulation og muskelbehandlinger, ligesom det kan komme på tale med forskellige stræk-, og styrkeøvelser.