Manuel Terapi

For det meste kan kroppen selv, men nogle gange har den brug for hjælp.
 


Manuel Terapi betyder "at behandle med hænderne". Jeg benytter mig ikke kun af én terapiform, men tilpasser mine behandlinger den enkelte hest. I form af mine uddannelser har jeg fået en god værktøjskasse af teknikker, så jeg kan afbalancere hesten og fjerne de blokeringer/spændinger den måtte have i alt lige fra det kranio sakrale system til blodsystemet, nervesystemet, fascierne, sener, led og muskler. Grundlæggende er, at vævet bringes tilbage i en tilstand af afslappethed, og det naturlige flow i hestens system genoprettes. Det giver kroppen mulighed for selv at "rette sig op", og et evt. låst led kan komme på plads, når det bløde væv omkring leddet atter er afslappet. Et led der feks. er skævt eller sidder fast, giver ofte smerter samt nedsat bevægelighed. For at få leddet til at løsne/rette sig, er man nødt til både at behandle leddet og det binde- muskelvæv som det er forbundet til. Behandler man ikke vævet også, er der risiko for, at leddet bliver trukket skævt igen. Her beskriver jeg kort de teknikker jeg benytter mig af:
 
- Kranio Sakral Terapi: Det kranio sakrale system består af knoglerne i kraniet, rygsøjlen og korsbenet (sacrum), membranerne, der holder hjernen på plads i forhold til kraniets knogler samt hjernevæsken (cerebrospinalvæsken), som cirkulerer omkring hjernen og i rygmarven. Hjernevæsken pumpes rundt i kroppen omkring hjernen og rygsøjlen med en hastighed på 6-12 gange i minuttet - dette kaldes den kranio sakrale puls. Slag, stød, virus, chok, stress og andre påvirkninger, kan give spændinger og blokere bevægelserne i det kranio sakrale system og dermed påvirke den kranio sakrale puls. Ved hjælp af meget lette tryk på kraniet, rygsøjlen og korsbenet, kan disse spændninger og blokeringer fjernes, så den kranio sakrale puls igen er optimal.
 
- Funktionelle Indirekte Teknikker: (en blid osteopatisk teknik). Osteopati kommer fra græsk og betyder: osteon = væv, pathos = følelse. Altså "vævsfølelse". I denne teknik lægges der vægt på at hjælpe kroppen til at hele sig selv, samt styrke kroppen i dens forsvar mod sygdom. Ved at "scanne" hesten med hænderne, finder man først ud af, hvor den største grad af restriktion/modstand i vævet er. Altså hvor den største modstand mod bevægelighed er tilstede. Herefter finder man ud af årsagen til denne restriktion, hvorefter de blide osteopatiske teknikker benyttes til at løsne op for restriktionen. Restriktionen, eller modstanden, kan stamme fra alt lige fra blodkar, nervebaner, fascierne (bindevævet), organspændinger, muskelspændinger eller et låst led. 
 
 - Massage: Massage løsner muskelspændinger, blødgør muskulaturen og frigiver affaldsstoffer. Selv små muskelspændinger kan have betydning for hestens bevægelse og præstation, hvilket betyder, at massage i sig selv kan gøre en stor forskel for hesten. Jeg benytter mig især af stresspunkt massage. 
 
- Myofascial Release: Alle muskler, organer, sener mm. er omgivet af hinder (fascier/bindevæv) som en sammenhængende indre struktur, der findes overalt i hele kroppen. Fascierne støtter og bærer kroppen, og beskytter mod stød og beskadigelse. Under normale omstændigheder skal der kunne forekomme en glidebevægelse mellem muskel/sene mm. og fascien. Under unormale omstændigheder kan der forekomme en lokal overspænding i et område med en lokal underspænding til følge i et dertil relateret område. Det medfører, at organismen ikke fungerer optimalt. Ved at påvirke de overspændte områder med denne teknik, kan man skabe en afspænding (release) i vævet og dermed normalisere tilstanden.
 
Fascielle linjer hos hesten.
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Som terapeut er det min fornemmeste opgave at finde vedvarende løsninger på hestens symptomer eller skader, så dens krop kan komme i balance igen. For mig er det først succesfuldt, når jeg har fået etableret et nyt stabilt kropsfundament, der giver hesten bedre kropslig balance og øget livskvalitet.
 
 
Hvor mange behandlinger skal der til?
 
Det er vigtigt at forstå, at der ikke findes "quick-fixes". Én behandling er sjældent nok. Især ikke i tilfælde, hvor hesten har gået med problemerne i kroppen længe nok til, at den viser symptomer/ubehag.
 
Heste kan (desværre) bære rundt på rigtig meget smerte, uden at vi kan se eller mærke det. Hestene er rigtig dygtige til at kompensere i kroppen for smerte - det er deres måde at overleve på. Når først smerten er blevet stor nok, og kroppen er belastet nok af at kompensere, så begynder hesten at vise symptomer. Den bliver måske stiv på den ene volte, skyder en skulder, bukker ved galopanspring osv. På dette tidspunkt er "skaden" sket, og man kan derfor forvente et forløb med behandlinger og genoptræning. Som regel skal der 2-3 behandlinger til, og ejer skal i mellemtiden genoptræne og lave øvelser, der kan hjælpe hesten på vej.
Møllehøjens Heste v. Maria Textor | CVR: 34103100 | Sundbyvej 41, 4862 Guldborg