Ruter omkring Nimtofte / Historisk Vandrerute / Nimtofte Station - Nyvej 4

Nimtofte Station - Nyvej 4

Ryomgård-Gjerrild privatbane (Gjerrild-Grisen) blev etableret i 1911 og i 1917 blev den videreført til Grenå. Stationsbygningen i Nimtofte kom til at ligge uden for byen, og det var en skuffelse for byen. Man forsøgte at få den lagt nærmere centrum, men det skulle byen selv betale, og det kunne man ikke magte. Som i andre tilfælde byggedes stationen for lille, så der måtte betydelige udvidelser til efter nogle år.

Den første stationsmester var S. Petersen og senere kom A. Th. Andersen. I de sidste mange år blev stationen passet af Albertha Mogensen.

Til kørsel på banen blev der anskaffet 3 lokomotiver, et stort antal godsvogne og 5 personvogne. Af gods transporteredes især tørv og tørvestrøelse fra Johs. F. la Cours fabrik i Stenvad. Fra Tranehuse og Glæsborg fragtedes store mængder træ og fisk fra Bønnerup og Fjellerup strande.

De første år gav banen fint overskud, men derefter fulgte en vanskeligere periode, idet man kunne mærke biltrafikken og op gennem 30erne havde man underskud.

Så kom krigen i 1940 og det blev et vendepunkt, idet man transporterede store mængder sten fra Gjerrild. Driftsoverskuddet blev stort i de sidste krigsår, men efter krigen faldt banens trafiktal, både med passagerer og gods, og de årlige underskud steg.

Det resulterede i, at flere kommuner ikke ville være med til at dække underskuddet, og i 1954 blev der nedsat en kommission, der skulle undersøge privatbanernes situation, og man anbefalede, at banen blev nedlagt. Det skete omkring juni 1956. Banen fik altså lov til at eksistere i 45 år. Bygningerne blev solgt til kommunerne eller til private. I Nimtofte blev den købt af mekaniker Johan Jensen.

Postkontoret, som blev bestyret af Helga Simonsen, flyttede til Torvet 5 A.

 

Læs også Jernbanens historie

 

 

Tekster til den historiske vandrerute er skrevet af Knud Jensen, Midtdjurs Lokalhistoriske arkiv
Læs mere om Nimtoftes historie på
 
Billederne er taget fra hjemmesiden
www.danskebilleder.dk
 
Anno 2014
Iben Brandenburg