K
  

Havedam

Vi havde engang bambus i haven, da de blomstrede skulle de væk, så jeg satte en lille plastdam i det hul der var efter dem.
Det så ikke ud af ret meget, så jeg gravede en lille dam, til blandede fisk, lige efter en bog.
Der skulle være tre etager så der kunne stå vandplanter i den.
Der kom dam dug i, blev plantet til og den lille plastdam kom op på det højeste sted, så det dannede et lille vandfald, der iltede vandet.
 
Sådan gik et par år med blandede fisk.
 
Da jeg blev alene, blev dammen lidt dybere og længere, købte en lille "Monét" bro, lavede en grøft, fældede nogle Zypresser, der blev jo nogle hulder efter rødderne, så de hulder kunne jo bruges til to nye små damme.
 
Så et år var der streng frost og tyk is, meget sne, jeg troede      sneen isolerede.
Men da det blev tøvejr,
 kunne jeg se at fiskene lå frosne under isen.
 
 
Jeg fotograferede dem,på  græsset. Her kan i se de flotte døde fisk, det er Guldemder, Blåemder, nogle Koier der var også en Stør.
Mærkeligt nok så overlevede nogle Guldfisk. Men så kom der en Hejre, den stjal et par, men den tabte en på græsset.
 
Siden har jeg hver vinter lavet en slags "fuglebur"over dammen, jeg stikker nogle elektrikkerrør, i kanten bøjer over det til den anden side stikker det ned der, også net henover, nu kan Hejren ikke komme til.
Jeg fik så købt en større luftpumpe, den kører hele året. Om vinteren når isen lukker helt, hælder jeg kogende vand på isen om morgenen, så der bliver en åbning.
 
Siden har jeg holdt liv i fiskene, selv nu i vinter 2009-2010 , der er enda kun en meter dybt et sted, men jeg måtte også tø slangen til luftpumpen flere gange .
 
Mine "nye" 10 Koier er nu ca 50 cm, dem købte jeg helt små 10-15 cm, jeg vil hellere se dem vokse sig store, end at købe store der måske ikke kan tåle at flyttes.
Har besluttet der kun skal være Koier i dammen nu, planterne er væk i selve dammen hos Koierne så får de lidt mere plads at svømme på. I de små damme er der Åkander.
 
Der gik huld i dugen i den store dam da isen tøede, vinter 2010 - 2011, der blev gravet dybere.
Ny gummidug i, der blev købt nyt filter og pumpe, bygget nyt hus dertil. Resultatet ses her      Det nye filterhusbækkenDe små damme
               Den store dam               Bækken                        de små damme
Koierne overlevede vinteren. Jeg dækker nu dammen med 5 cm. flamingoplader, så kan den ikke fryse til.  
Britta Væversted Jensen