STALD-H / KWPN

KWPN-kørehest.

Denne kørehest er en af fire avlstyper af KWPN (Kongelig Hollandsk Varmblod Hest). De andre typer er Gelders type, springheste typen og rideheste typen. KWPN-stambogen er en af de største i verden med omkring 28.000 medlemmer i Holland og en årlig registrering af omkring 10.000 føl.

KWPN-kørehesten er avlet til showkørsel og kørselskonkurrence. Typisk for kørehesten er en kraftfuld lang trav med meget høj knæ-aktion samen med en god svævefase.

 

 
 

Hollandsk varmblod avl er over 100 år gammel, og dens avlsmål har ændret sig i løbet af tiden. I gamle dage var det mest tunge landbrugsheste, som var efterspurgte. Men mange landmænd ønskede sig også en hest for ”helligdage”.En mere ædel slags hest, som bevæger sig mere stolt og imponerende med høj knæ-aktion. Noget de kunne fremvise på vej til marked, kirke eller til familie på besøg. Netop dette konkurrencemål er blevet et vigtigt avlsmål.

Selvom traktorne betød enden for mange af landbrugshestene, blev konkurrence-(show-) kørsel populær. Hvor varmblodsavlen mest gik efter rideheste, var der stadig et antal avlere, som gerne ville beholde denne særlige type hest. Et avlsprogram var udviklet, og hingste og hopper blev kåret efter fastsatte regler. Senere er tilføjet noget hackney-blod for at få en mere ædel hest.

Der er nu omkring 30 Hollandsk køretype avlshingste for 1.500 hopperne. Alle hingste skal være godkendte ved den internationalt berømte KWPN hingste udvælgelse og skal klare en svær prøve.

 

Kåringsgrader.

En KWPN hoppe kan blive registeret i stambogen når den er 3 år gammel og er blevet kåret. Denne kåring består af en bedømmelse i eksteriør og bevægelse. Bedre hopper kan få et ”ster” prædikat på en amts-kåring. For det højere prædikat ”keur” skal en hoppe også lave en køre/ride prøve.

En hoppe som laver høje præstationer i sport kan få et ”sport” prædikat. Hvis mindst tre af hendes efterkommere laver høje præstationer, kan en hoppe få et ”prestatie” prædikat.

Sidst er der også et ”preferent” prædikat for hopper, som har mindst tre efterkommere med særlige præstationer.

En hingst kan også få et ”keur” prædikat, hvis han beviser at han har en meget positiv indflydelse på KWPN avl. Højest prædikat for en hingst er ”preferent” prædikat. Hingste som Cambridge Cole, Renovo, Waterman og Fabricius har fået dette preferent prædikat for deres store præstationer i sport og avl.

 

I/S Huitema | Kærsholmvej 21, 8732 Hovedgard  | Tlf.: 61 54 46 17