Heste / Jydens Historie

Jydens Historie

Sorte jyder er jo ikke så almindelige i dag, men for 100 år siden var det en af de mest almindelige farver, hvor den røde ikke var så udbredt.

Den sorte Jyde er som regel heller ikke helt så kraftig som den røde.

Den jyske hest har sin oprindelse i den gamle danske stridshest og bondehest, der igen begge nedstammede fra den lille bronzealderhest.

Jyden har ikke altid været den svære arbejdsheste, som vi kender i dag. Først i 1800-tallet bliver hesten nemlig landbrugets foretrukne trækkraft ved markarbejdet. Tidligere brugte man fortrinsvis stude, og hestene var mere reserveret ridning og kørsel. Især til det sidste formål kunne kraftige dyr nok bruges.

Allerede i midten af 1700-årene forsøgte man at forædle den jyske hesterace ved at sætte hingste fra det kongelige Frederiksborg-stutteri til jyske hopper, men det blev ingen succes. Afkommet var for let. I 1843 importeredes ca. 50 yorkshire-hingste til det nyoprettede landstutteri på Koldinghus Slot, og ved almindelig krydsningsfrodighed i første led fik man nogle fortræffelige heste. Det viste sig dog, at de gode egenskaber ikke holdt sig i senere slægtled.

Efter en lang, sej kamp mod det statsdirigerede, forfejlede avlsarbejde, lykkedes det at få indsat de få renracede jyske heste, der var tilbage, i et bevaringsarbejde, hvorved racen så småt igen kom til kræfter.

Blandt dem der markant gik ind for at bevare den jyske hest var godsejer Harald Branth fra Sdr. Elkjær, som også var blandt det jyske kvæg-racers redningsmænd.

I 1862 sendte hestehandleren Louis Oppenheim en rød Suffolk-hingst med hvide bagsokker til Danmark. Den indsattes i avlen med den jyske, som den tilførte så meget godt, at den reddede den jyske race og satte det præg, som den bærer endnu.

Oprindelig havde man jyske heste som skimmel brune, sorte og fukse, røde med hvid manke og hovskæg. I dag er disse sidste altdominerende. Skimlerne er næsten helt forsvundet, og der er kun ganske få sorte jyder tilbage.

I 1950'erne havde man flere hundrede tusinde jyske heste i Danmark. I dag er der ca. 1000 tilbage.

Med dette i mente, håber vi at der er flere som vil være med til også at bevare den sorte farve blandt Jyderne.
Så har du en sort hoppe, så ring endelig.




pia iversen