Velkommen
Forfatter
Forfattar
Salmer
Salmar
Kontakt
Litteratur
Forfatterindeks
Salmeindeks




 






Inger Marie Wexelsen (1832-1911)

Forfatteren og salmedikteren Inger Marie Lyche Wexelsen ble født på gården Engeland i Østre Toten som den yngste av ni søsken. Samme året mottok faren en stor arv og familien flyttet til Nordre Sukkestad på Toten. Det var her Inger Marie kom til å vokse opp. I hennes tidligste barneår ble hun undervist av faren.

Senere ble det klart at Marie var spesielt begavet og hun ble sendt på pikeskole av sin mer berømte morbror Wilhelm A. Wexels. Etter at foreldrene døde, bodde Marie og søsteren Fredrikke 12 år på Hamar hvor Marie arbeidet som lærer. I 1894 flyttet de til Trondheim. Fra 1878-1879 hadde også Inger Marie Wexelsen vært i Danmark hvor hun var elev ved Askov Folkehøyskole. Oppholdet fikk trolig stor betydning både for hennes diktning og hennes pedagogiske grunnsyn.

Marie Wexelsens hjem var preget av glad Jesustro og grundtvigiansk kristendom. Hennes Jesus-glede skinner ikke minst igjennom i den kjente julesalmen "Jeg er så glad hver julekveld". Den er preget av en barnlig tillit og fortrøsningsfull tro: Jeg holder av vår julekveld / og av den Herre Krist / og at han elsker meg igjen / det vet jeg ganske visst. Salmen ble sunget av barna i hennes egen begravelse. Forfatteren Ronald Fangen kalte julesalmen hennes for en av de mest geniale salmer som finnes i Skandinavia.

Sin debut som forfatter fikk Marie Wexelsen i 1858 med barneboken En liden Julegave for Børn og Børnevenner. Hennes julesalme ble første gang publisert i barneboken Ketil, en Julegave for Smaa. Marie Wexelsens mest kjente bokutgivelse er den delvis selvbiografiske romanen Et Levnetsløb.

De to skolesakene som sto Marie Wexelsens hjerte nærmest var folkehøgskolen og arbeidet blant barn. Hun arbeidet også for at det skulle bli lettere for unge kvinner å få seg selvstendige stillinger i samfunnet, men det meste av sin tid brukte hun nok til sjelsorg og personlig hjelp for dem som trengte åndelig veiledning. Marie Wexelsen er beskrevet som en from og hjertevarm kristen.

Marie Wexelsen er også kjent under navnet Inger Lyche og flere av hennes arbeider er bare signert med initialene I. J. Hun døde i Trondheim i 1911 og ligger begravet på Tilfredshet kirkegård. Skolebarn fra Trondheim og søndagsskolebarn fra hele Norge har reist et minnesmerke på graven hennes. Elever ved Kalvskinnet skole i Trondheim tenner hver advent lys, synger og legger ned krans ved Maries grav. Det er reist en bauta over Marie Wexelsen i Rena.

Utgivelser:

1. En liden Julegave for Børn og Børnevenner (1857)
2. Vesle Kari eller de Forældreløse (1858)
3. Kjetil, en Julegave for de Smaa (1859)
3. Steffen. En gammel Præstedatters Ungdomsminder (1860)
4. Et Levnetsløb (1866)
5. En Julehistorie (1894)
6. En liden barnebog med rim og smaahistorier (1895)

Salmer:

1. I Jesu Navn bryd frem (NSL 1727)
2. Jeg er så glad hver julekveld (Barnets Julesang) (1859), NoS 60, (NSL 1836)
3. Å, om jeg som Maria satt LR 569, (NSL 4021)

Kilder:

1. Dehlin (1960), s.134-139
2. Holsvik (1950), s. 129-131
3. Salmelid (1997), s. 432

Inger Marie Wexelsen på Cyberhymnal
Inger Marie Wexelsen på Wikipedia
Inger Marie Wexelsen på Store norske leksikon

Tilbake til hovedsiden





  Leif Haugen

Bricksite.com