Kongeåen 2008- 2022

Kongeåen 2008 Årets bog har tre artikler fra den nærmere og den fjernere fortid: Ingeborg fra Vesterbyen fortæller om sin ungdom og lidt mere fra 1930erne - der er måske kvinder der har danset mere på roser. Fra Helges fotoalbum og hans erindring har vi sammenstukket en mosaik omkring en bondeknægt i 1950ernes Jedsted. Endelig er der Morten fra Vilslev, der både snød prøjserne dengang i 1864 og senere blev præst.
 
 
Kongeåen 2009 Årets bog har hovedvægten på diget og digebyggeri (ved Holger Bilde Lauridsen) og de glemte digebisser, hvor Sigrid fortæller om sin far. Men ellers beretter Carlo Andersen om besættelsen 1940-45 og de civile ofre den krævede her i Vilslev og Jedsted.Bjergfolkene er ikke om trolde men husmændene på Bjerget som Helge Kristensen har været på sporet af. Kirsten Bloms museum handler om en noget speciel 1. sal på Vesterbyvej 17, og Inga fortæller om en barndom med 10 søskende som de andre kaldte Skovmusene.
   
Kongeåen 2010 Af årets indhold kan nævnes: En barndom i Vilslev hvor Erling og Helene fortæller om drengestreger i 50’erne. Fra Jedsted fortæller Anna om sin tid som ung pige i 1930.At være sønderjyde i 1. Verdenskrig beretter Arthur Schmidt om, mens præstens prædiken ved Gydas begravelse bringer minder frem. Første kvinde i sognerådet er bl.a. Milles fortælling om dengang Aksel Thude reagerede på en bold gennem vinduet under ligningsarbejdet.Og så får vi krøniken om Andelsmejeriets oprettelse.Fra årets gang har vi billeder som Sigurd Solem har snuppet.

Kongeåen 2011 Af årets indhold kan nævnes: Min socialdemokratiske bedstedfar – Holger Bilde fortæller. Roll Præstegård nåede at interviewe nabo Kaj Andersen inden han døde. Børge Ditlevsen om barndommens Vilslev Mose. Den frimodige Asgar Thomsen fortæller om dengang i Vilslev, i det stråtækte og om lærepladsen på Jedsted mølle. Dagny fra Nørrebyvej – et interview med en livsglad fru Hvilsted på Karstensminde. Årets centrale billeder er en kavalkade over Der var engang en skole – Henrik Dons Kristensens gensyn med barndommens Kongeådal Skole.
 

Kongeåen 2012 Af årets indhold skal nævnes: Vangsbo - om lærer og folkedanser Petra Bonnemann og livet på æblefarmen, fortalt af hendes datter. - Om en gammel tradition der levede for få år siden fortæller Helge Kristensen om Ringridning, da Nidde & Anton stod for eventen. Gert Eilrich fortæller om en barndom i Vilslev hvor spejderhagl kostede 1 øre, mens Stig Hegn har boret i et gammelt kvindeerhverv: Karoline Køks, et flittigt liv uden for mange roser. Sonja Møller fortæller om dengang hun var vært i Forsamlingshuset, og Mie Jensen om sin tid på Lindegården.Billederne på midtersiderne er i år Karl Johan Bendorffs minder fra dengang diget blev forhøjet i 1980-81. Sigurd Solem viser os hvordan der så ud en dag på Hauptbahnhof i Berlin, i lys og skygge.

Kongeåen 2013 Årets årbog fortæller om dengang, med Petras beretning, da de fyrede med tørv fra mosen i komfuret i køkkenet.Om tækkemandens liv - og hans kones: Hun trak køerne ud til banen hver dag og så havde hun tit strikketøj med og blev derude indtil hun kunne flytte køerne til nye græsning, inden hun gik hjem.I fugleperspektiv har vi: Sognets grænser og deres pudsige forløb, plus om Kongeåen dengang den blev reguleret og i dag.Fra den gamle bondetid: Markmanden - i 1903 fik han i markmandspenge 'i vinter er 10 øre pr.stk. får'. Og dengang Egon var bondeknold i Jedsted: Det var et skønne arbejde at gå efter ploven.
 
 
Kongeåen 2014 Det er årgang 1941/42 du kan læse om i år,:om Sv. Eilrichs vej via Island og Gaza til husmandsstedet, om Erna Nielsens barndom i Jedsted og hendes familie. Forsamlingshuset har en lang historie, fra 1918 med ’Kasernen’ til de mange deltagere i folkedans, dilettant, loppemarkeder – og en del mere. Tømrens datter fra Sønderbyvej, Gurli, fortæller om dengang under og efter krigen.
 
 
 

Kongeåen 2015 Dengang Johs. Mikkelsen var lærling på Jedsted Mølles Elektricitetsværk, dengang da Lilian Weiss var barn efter krigen, dengang Sonja Kaas tjente hos Knud på Nørrebyvej, dengang Helge Kristensen var ung på Egely - og meget andet.

 
 
 
 
Kongeåen 2016 Skomagerens søn fra Jedsted ; August Kruse ; Wandel billede til Vilslev; Hagbarths gravsten; Lærer Jørgensens erindringer; Dres Winthers sentenser; Dilettant; Parykmageren fra Vilslev; Gaver til arkivet; Drivvejen; Kongeåen holder flyttedag; Sankthans bål.

 
 
 
 
Kongeåen 2017 Blandt årets artikler i Kongeåen kan nævnes: Bjarne Steiner fortæller om sin barndom i Kongeådal Brugs. Og Margot Thygesen fortæller om et liv i Jedsted. Der er korte historiske snit om Ligvejen, vores broer, mergelbanen og lærerinde Signe. Lystfisker Erling Christensen beretter om fortids fagst af laks ved Jedsted Mølle. Den arkæologiske udgravning på Sønderbyvej 19 i 2016 fortæller Michael Alrø Jensen om. Film: Høbjergning i marsken – genudgivelse af gammel film om høslet i Vilslev Enge omkring 1890, kan nu købes hos Sognearkivet. Vi har også genudgivet Jedsted-Vilslev filmen fra 1995-96.


Kongeåen 2018 Blandt årets artikler i Kongeåen kan nævnes: En eller to gange røg? Farvergården i Spangen. 2 gymnastikforeninger. Jedsted mark. Skuld Gret. Trekroner.- og meget andet i Kongeåens årgang 9.
 
 
 
 

Kongeåen 2019 En Jedsted-bonde, Chr. Friis. Jedsted Kro. Laurids Brok Lauridsen: Min barndom. Da Anna rejste sig og døde, Begravelsesskikke. Jested mark, del 2. Buit, buit - matrikelfugle i Vilslev. Kirken har pip i tårnet. Ribe Modelflyveklub. Den første kvindelige landpost.


 
 
 
2022 er sidste årgang af Kongeåen. Med 15. årgang slutter udgivelsen her. 
 
  Køb hos arkivets kasserer: Helge Krtistensen Mailadresse egely@live.dk Tlf 24437776
stig hegn