Klikkertræning som alle andre træningsmetoder afhænger resultatet først og fremmest af din egen indsats og dine praktiske færdigheder.
Det er meget vigtigt at når du træner dit dyr, at det selv tager en aktiv del i træningen. Men i stedet for at lokke og narre dit dyr til en bestemt ting, lader vi den finde selv ud af det den skal gøre for at få os til at klikke og belønne. Vi lover dyret at udføre forskellige ting f.eks. sætte snuden på noget og flere handlinger indtil den rammer det vi gerne vil at den laver for os, når dit dyr gør det rigtige, kommer belønningen.
Adfærd som på en eller anden måde betaler sig, har en større sandsynlighed for at blive gentaget. Adfærd som ikke betaler sig vil efterhånden forsvinde. Ganske hensigtsmæssigt, når vi tænker os om. Vores marsvin er normalt rimelig hurtige at se idéen i at deltage i træningen, da der kommer mange guffer på bordet.
I klikkertræning er vi ikke så optaget af at ”korrigere” vores dyr, når den gør noget ”forkert” eller gør noget, vi ikke vil have at den skal gøre. Vi er mere optaget af at lede efter de små ting vores dyr gør rigtigt og forstærke (belønne) det og videreudvikle det. Efter hånden finder dyret ud af at det faktisk betaler sig at være aktiv i legen (det vil sige, dyret ved egentlig ikke at den er ”aktiv”- kun at en bestemt type adfærd giver resultat).
Vi bruger klikkeren som værktøj i indlærings situationer. Når vi bruger klikkeren, bliver den brugt på den måde at vi ”fortæller” dyret at den virkelige belønning er på vej (godbidden).
Med klikkeren kan du forstærke i nøjagtig den tiendedel af et sekund, hvor dyret gør det rigtige, f.eks. når begge poter rører noget i f.eks.”target” øvelsen. Med god timing kan du reducere indlæringstiden med mange procent. Vi har også haft gode resultater med at klikkertræne dyrer som ikke har lyst til at gå op og ned rampen.
Det vigtigste ved klikkertræning er at man bruger shaping regler.
Indlæringsfasen – vedligeholdelse
Vær tålmodig.
Vis dyret tålmodighed ved alle øvelser, I gør. Husk, at den ikke kan forstå det, du tænker. Du får et bedre dyr, hvis du husker at give den tid til at tænke selv. Og husk at sørge for, at dyret har det sjovt. Husk, at straf ikke påvirker viljen, men bare skræmmer midlertidigt. Det vil bevirke, at dyret bliver negativt indstillet, og det kan derfor skabe angst, sørgmodighed og underlegenhed.
Vi arbejder kun med bløde metoder.
Ros dyretfor de ting, den gør rigtigt, og ignorer det, som den gør forkert. Hvis dyret begår en fejl, bør du tænke over, hvad du har gjort forkert, da fejlen nok skyldes, at den ikke forstod, hvad du mente. Find frem til fejlen og forsøg at undgå den næste gang, du træner øvelsen.
Udelukkende positiv forstærkning.
Det betyder at dyret får noget den gerne vil opnå, når den udfører en bestemt adfærd.
Eks. du giver dit dyr en godbid, når den går op rampen.
Normalt stressniveau.
dyret må ikke være på for højt stressniveau, når du træner med det. Hvis stressniveauet er for højt, opnår du ikke det ønskede resultat.
Træn i korte perioder.
Opdel træningsperioderne. I én periode gentages øvelsen 2-8 gange. Lav ikke for mange gentagelser, hvis dyret synes, det er kedeligt. Forsøg hellere med 1-2 gode øvelser, så den synes, at det stadig er sjovt.
Træn med succes!
Stands træningen, mens dyret stadig synes, at øvelsen er sjov, og koncentrerer sig om at udføre den. Så vil dyret næste gang synes, at det er en positiv og sjov leg, du har gang i.
Trinvis indlæring – forsæt ved 80 % succes!
Når dyret kan deløvelsen 8 ud af 10 gange, skal du gå videre til næste delmål.
Al indlæring skal forgå i positiv stemning. Det vil skabe samarbejde og øge dyrets motivation.
Fordele med klikkertræning
Man arbejder hovedsagelig med at forstærke den rigtige adfærd i stedet for at korrigere fejl. Resultatet er arbejdsglade dyr, som kan lide at træne/lege, og som ikke er bang for at lave fejl.
Man lader i høj grad dyret selv finde ud af, hvilken adfærd vi er ude efter.
Adfærd som er indlært ved hjælp af klikkertræning ser ud til at være lettere for dyret at overføre til nye miljøer og situationer. Det vil sige at hvis din dyret har lært en ting i en situation så er det lettere at lære den at gøre det samme lige så godt i andre situationer.
Ved hjælp af klikkeren kan du forstærke meget nøjagtig ”timing” på belønningen bliver bedre. Træningen bliver dermed mere effektiv, du sparer tid, og du kan få akkurat den præcision du er ude efter.
I klikkertræning lærer vi først dyret hvad det skal gøre. Først når dyret udfører adfærden 8 ud af 10 gang sætter vi signalet på. Resultatet er et sikrere signal.
Klikkertræning begynder virkelig at blive sjovt, når du har trænet i nogle måneder. Du får efterhånden det, som er kaldt en ”clickerwise” dyr, et dyr som kan lide at træne, og som er meget kreativ. Så går det utrolig hurtigt med at indlære nye øvelser. Jeg håber at du engang kommer til at opleve at træne med sådan et dyr.
Som klikkertræner bliver du efterhånden rigtig god til at observere adfærd og læse dyret, dele træningen op i små delmål og øge kravene i små trin tilpasset dyret.
Indlær klikkeren
Alle dyr ved at mad er god. Det har de ikke brug for at lære. Mad er derfor et på en primær forstærker. Som udgangspunkt betyder klikkeren ikke noget for dyret. Men hvis vi lærer dyret, at klikket betyder at godbidden er på vej vil klikkeren blive en sekundær forstærker. Det er hurtigt gjort. Klik med klikkeren og giv dyret godbidden. Repeter dette 7-8 gange og hold en lille pause. Så kører du igen 7-8 nye repetitioner. Dyret skal ikke gøre noget specielt for at få dig til at klikke. I første omgang gælder det bare om at lære dyret at klikket betyder at godbidden er på vej. Det er en god idé, hvis du klikker og giver godbidden i forskellige situationer. Nogle gange når dyret står eller sidder og ser på dig andre gange når den er i bevægelse både indendørs og udendørs osv. Kommer lidt ind på hvilken dyreart du træner.
Når du har repeteret klik og godbid 10- 15 gang kan du lave en lille test. Klik når dyret ser væk. Hvis dyret vender sig imod dig for at få godbidden har den fattet meningen.
Krav til en betinget af klikkeren
Lyden fra klikkeren skal være kort og klar
Det bør have en klar og utvetydig betydning for dyret (”belønningen er på vej”) hver gang! Klikker, opfylder kravet, så længe du overholder at hvert klik = belønning. Klik aldrig uden at belønne!
Den bær være let at bruge for træneren.
Klikkeren er ikke et indkaldsignal!
Når man har lært dyret at klik = belønning, opdager mange at dyret kommer springende i fuld fart hver gang de klikker. Det er derfor fristende at bruge klikkeren som indkaldsignal, til nogle arter. Det bør du IKKE gøre. Klikkeren skal betyde” DET gjorde du godt – belønningen er på vej” og intet andet.
Klikket afslutter handlingen
Når dyret hører klikket, har den ”lov” til at afslutte det, den var i gang med, og komme hen til dig for at få godbidden. Hvis du f.eks. træner din hund at den skal holde apporten, er det helt okay at hunden slipper apporten når du har klikket. Så længe du er i stand til at klikke mens hunden holdt fast på apporten er det den handling, som blev forstærket. Dette kan virke lidt uvant i starten men det går hurtigt over. Klikket fortæller hunden at nu er arbejdet gjort kom og hent belønningen. Når du er færdig med at belønne, kan du start på din øvelse igen. Men husk at holde pauser imellem din træning. Hovedregelen er at det er lige meget hvad dyret gør efter at du har klikket. Det der tæller er hvad den gør idet du klikker.
Træningsaftalen med dit dyr!!..
Når dyret giver dig det du gerne vil have giver du dyret det den gerne vil have som er oftest godbidden.
Du skal være ”ærlig” med klikkeren. Det vil sige at hvert klik = godbid.
Du skal tilbyde dit dyr ordentlige lønningsbetingelser, dvs. en eller flere forstærkere, som den er villig til at arbejde for. Hvis ikke går den bare over til en af konkurrenterne (andre dyr duftmærker eller andre morsomme dyreaktiviteter). Vores marsvin vil gerne arbejde for rød peberfrugt og persille :o)
Du skal være godt til at øge kravene langsomt og gradvist så dit dyr hele tiden bevarer troen op at den kan få dig til ”at klikke” hvis bare den prøver.
Hvis du overholder din del af aftalen ordner dyret resten! Klikkertræning er virkelig tovejskommunikation.