DUMMY ROPING OG STOPPING
Den hurtige: I Dummy Roping, skal en rytter forsøge at ”rope” (fange med lasso) en kalve-attrap i bevægelse.
1. I roping klasser skal rytteren starte fra en ropingbox. Denne skal være konstrueret, så den ikke kan vælte eller udgøre nogen risiko for hest og rytters sikkerhed. Den skal være mindst 3x5m og tilstrækkelig høj.
Ropingboxen skal være udstyret med et startline, som er konstrueret således at den højst kan give sig 15 cm, hvorefter den synligt brister, hvis hesten forsøger at ride igennem inden
dummyen har udløst startlinen.
Bryder rytteren igennem startlinen medfører det 10 sekunders straftillæg til sluttiden.
Ligeledes er påmonteret en scoreline, med hvilken dummyens forspring justeres. (Den udløser startlinen.)
Forspringet bestemmes af stævneledelsen i samråd med rytterne (inden klassen) og skal være i forhold til boxen og banens længde.
2. I ropingklasser anvendes en dummy(kalveattrap) som ligner og kan respekteres som en kalv. Den skal være konstrueret således at at den ikke udgør en fare for deltageren.
Den skal veje mellem 30 og 60 kg. Den skal være påkoplet et passende trækkøretøj
4 hjulscrosser, bil ell. lign.. Der skal være påmonteret en sikkerhedskopling, som ved fejl
eller uheld omgående frikopler dummyen. Dummyen skal trækkes med en hastighed af 20-40 km.
3. Lassoen skal kastes indenfor en bestemt zone, der markeres med markører. Kastes der efter at dummyen har passeret endemarkørene medfører det diskvalifikation.
Kaster rytteren og fanger inden dummyen har passeret endemarkøren, er dette et godkendt kast. Der anvendes elektronisk tidstagning ell 2 stopure. Tiden startes fra startlinen udløses til banedommeren stopper den ved at sænke sit flag. Rytteren må ikke kaste rebet før startlinen er udløst. Rytteren skal placere sig i en position som ikke muliggør at han fanger dummyen uden at hesten forlader ropingboxen. Overtrædelse heraf medfører omgående diskvalifikation.
4. Når ropingboxen er klar skal ekvipagen være på plads deri, senest 1 min efter klarmelding.
Såfremt dette ikke overholdes kan rytteren diskvalificeres.
Rytteren angiver med et nik til føreren af trækanordningen når dummyen må startes.
Banedommer til hest skal forefindes på banen. Han afgør når tiden skal stoppes og viser dette ved at sænke sit flag. Han skal herefter ride fre og afgøre om kastet er godkendt og vise dette med et grønt flag. Er kastet ikke godkendt vises et rødt flag. Om kastet er godkendt eller ej afgøres af dommeren. Banedommeren skal have hjælp af en kontrollant ved ropingboxen, som tilkendegiver, hvis rytteren gennembryder startlinen. Banedommeren skal være udrustet med kniv i tilfælde af at lassoen skal skæres over. Yderligere skal der forefindes to kompetente personer til fods på banen, som kan hjælpe i tilfælde af evt. opståede problemer. Rytteren har ret til omstart i tilfælde af tekniske problemer eller fejl på tidtagning, ropingbox, dummyen eller trækanordningen.
5. Dummy Roping og Stopping er timed events, men antallet af indfangninger er i første omgang afgørende for placeringerne. I tilfælde af lige antal indfangninger er bedst sammenlagte tid afgørende. Normalt køres to Go Rounds, men stævneledelsen kan her gøre undtagelser. Dette skal i så fald tydeligt fremgå af propositionerne.
DUMMY ROPING
a. Rytteren må udføre 2 kast efter at dummyen er begyndt at bevæge sig. Såfremt 2. kast udføres skal rytteren have lasso nr. 2 fastsat på sadlen og denne lasso anvendes til 2. kast.
Lykkes det ikke for rytteren at indfange dummyen tildeles han ingen tid ( no time). Kastet er kun godkendt, såfremt løkken ligger rundt om halsen på dummyen. Hovedet på dummyen skal vende imod hesten, når rebet er strakt. Lassoen skal blive rundt om halsen på
dummyen til rytteren har været af hesten, har berørt dummyen med hånden og sidder tilbage på hesten igen.Hvis lassoen løsner sig inden rytteren atter sidder i sadlen og rider frem for at løsne den opnåsder ingen tid.
b. Hvis rytteren kun har én lasso og mister 1. kast, skal han forlade banen og opnår ingen tid
(no time). Lassoen skal løbe igennem et såkaldt neck rope rundt om hestens hals og kan om rytteren ønsker det trækkes igennem en såkaldt keeper. Anvendes en keeper skal den være fastgjort ved næsebåndet på den faste martingale (tie down), men må ikke fastgøres til biddet eller på trensen. I dummy roping er det tilladt at anvende en såkaldt Jerk line.
c. Rytteren kan stå af til valgfri side, når han skal af for at røre dummy`en.
Tiden stoppes når rytteren berører dummy`en med hånden og hesten holder rebet strakt.
DUMMY STOPPING
Rytteren har to fangningsforsøg efter at at dummy`en er sat i gang. Mislykkes begge kast
opnås der ingen tid ( no time). Kun kast hvor løkken rammer rundt om halsen på dummy`en kan godkendes. Når rytteren har fanget kalven skal han udføre en dally med mindst en omgang rundt om sadelhornet. Lassoen skal blive siddende rundt om halsen på dummy`en indtil hesten har trukket den omkuld og holder rebet strakt. Dommeren stopper da tiden. Hvis lassoen løsner sig fra dummy`en inden rytteren rider frem for at løsne den, opnås ingen til.