Oversigten / Anmeldelse "Den Blå Avis" 2004

Anmeldelse "Den Blå Avis" 2004

For god til prisen!
Til 120.000 kroner ville denne allrounder være et rigtig godt køb. Til 110.000 kr. endda super attraktiv. Men Suzuki DL 650 V-Strom sælges sensationelt billigt for kun 99.995 kr. Netop derfor er den vort bud på -årets køb-. Til gengæld skal man være kender for at forstå maskinens sande kvaliteter!

27-09-2004 | Af: Peter Rahbek







1883 kilometers intensiv test fordelt i Tyskland, Sverige og Danmark er mere end nok til at overbevise os om, at Suzuki DL 650 V-Strom kun har to egentlige fejl: Den er så allround anvendelig og så ufatteligt prisstærk, at alt for få forstår hvor godt et køb de kan gøre ved at handle her og nu!

DL 650 V-Strom er hverken fugl eller fisk. Den er lidt af det hele, og derfor har mange svært ved at forholde sig til, om de kan lide den eller ej. Konceptmæssigt ligner den mest af alt BMW’s fine R 1200 GS rejseenduro til pænt hinsides 200.000 kr. Men Suzuki’en koster under det halve, og det er samtidig den største ros man kan give den. Suzuki’en har nemlig utroligt mange af BMW’ens kvaliteter, og især allround-anvendeligheden må ses som en kæmpe dyd:

DL 650 V-Strom klarer stort set alle veje og kørselsforhold. Du kan nyde den på landets mest snoede landeveje, og den vil være i stand til at hænge på langt stærkere og dyrere maskiner i timevis. Du kan køre den på ujævnt underlag i halve og hele dage uden at blive træt i lænden, for du sidder godt og affjedringens slaglængde er lidt længere end normalt.

Alligevel opleves maskinen veldæmpet og fri for den duven, man oplevede på rejseenduroer for få år tilbage.

Du kan naturligvis også bruge din V-Strom 650 som motorvejspendler til og fra arbejde, selv om det lyder kedeligt. I regnvejr vil den være mere udholdelig end de fleste andre, for vejrbeskyttelsen er god bag det justerbare kåbeglas, og dækkene er ret smalle og har et mønster der hurtigt dræner vandet væk.

Endelig synes det oplagt at rejse langvejs med passager og bagage på den lille V-Strom, for maskinens alu-stel er stabilt og baghjulsaffjedringen er bæredygtig nok til at klare belastningen uden at gå i knæ. Endvidere vil de 22 liters tankkapacitet og maskinens økonomiske omgang med de dyre dråber bringe dig langt omkring. Vi kørte typisk 17-18 km/l i snit, men i flere tilfælde nåede vi op omkring 20 km/l, så du kan rent faktisk køre over 400 km på en enkelt tankfuld. Det er rigtig, rigtig flot!

Selv en tur på racerbane går den lille V-Strom ikke af vejen for. Kurvefrigangen er tilstrækkelig til sjov, og Bridgestone Trail Wing standarddækkenes kvalitet er hævet over enhver diskussion. De rækker fuldt ud til sjov på landevejene og er kendt for at holde længe, blot man undgår at køre helt åndssvagt.

Egentlig racer bliver V-Strom 650 naturligvis aldrig, for motoren yder officielt "kun" 67 hk. Vi målte dog 74 hk på den tyske testmaskine, som var en helt tilfældig udvalgt originalmodel uden tuning. Det er imponerende og sjældent med 7 heste ekstra, for de fleste andre maskiner har faktisk svært ved at leve helt op til fabrikkernes temmelig optimistiske brochure-data.

Den tyske V-Strom vred 64 Nm moment af sig, 4 Nm mere end de lovede 60 Nm. Også det er en bedrift. Men selv om den maksimale trækkraft indfinder sig allerede ved 6400 o/m, så er der trodsalt 215 kg køreklar egenvægt at slæbe rundt på. Plus fører og udrustning. Det betyder, at den lille V-Strom kun er akkurat stærk nok til kvik touring med passager, og ved decideret banekørsel, hvor mange heste kan være en fordel, savner vi klart lidt ekstra pulver...

Komforten er til gengæld helt i top. Køreren integreres rigtig godt og det indstillelige kåbeglas og halvkåbens udformning sikrer tilsammen god beskyttelse mod fartvinden.

V-Stroms ret langslagede og bæredygtige affjedring er befordrende for din lyst til at køre langt, så maskinen får hurtigt mange kilometer på tælleren. Her er 6000 kilometers serviceintervallerne lige i underkanten. Men motoren er sprød på gassen og gearkassen decideret sjov at anvende, så kan man kun konkludere, at Suzuki DL 650 V-Strom er en enormt potent allrounder til introduktionsprisen på 99.995 kr.



Den arbejdsomme V-twin gør præcis hvad man beder den om, og hvad den eventuelt måtte mangle af ultimativ power i forhold til sin 1000-kubik storebror har den i lækker, smidig karakter og snusfornuftig real-life performance.

Transmissionen imponerer: Gearskiftene går uhyre præcist og håndteringen klares med korte, entydige pedalbevægelser. Lækre "klik" vidner om sikre gearlåse og afstanden mellem de enkelte trin er perfekt afstemt til motorens karakter. Man kan vanskeligt ønske sig bedre uanset pris.

Indsprøjtningsanlægget har koldstarts-automatik i stedet for choker, så sekunder efter start fanger motoren godt på gassen. Den lægger også godt fra land, selv ved lave omdrejningstal. Gasrullen og koblingen er afstemt, så al betjening går som i smør. Ved 2500 o/m er der brugbart gennemtræk, og allerede når viseren nærmer sig 4-5000 o/m opleves V-Strom 650 "rigtig" til cruising og turkørsel. Forholdet mellem træk og praktiseret fart er som skabt til de småveje, vi til enhver tid foretrækker frem for trafikkens hovedårer.

På 650 V-Strom kan man opretholde et godt pace uden at stresse. 0-100 spurten klarerede 92 kg Rahbek på 3,9 sekunder. Og topfarten er ægte 191 km/t, så heller ikke her er der noget at komme efter. Men det er især registret fra 5000 til 7000 o/m der imponerer, så alt afhængig af gear føles maskinen bedst mellem 50 og 150 km/t. Lige hvad man har brug for.

Over 8000 o/m flader trækket langsomt ud, men maksimaleffekten opstår først ved 8800 o/m. I det daglige er DL 650 V-Strom yderst stilfærdig, men giver du rigtig gas får udstødningslyden kant og en delikat karakter, samtidig med at du hører en hul snorken fra indsugningen. Ved cruising i topgear ved 120 km/t og 5500 o/m slapper du dejlig af til den mest afslappede og musikalske lyd, man kan forestille sig.

Her er gode, men ikke imponerende ressourcer til overhalinger. Belaster du cyklen med bagage og passager, vil du nok savne ekstra 100 ccm og 10-20 hk. Ellers er kræfterne fuldt tilstrækkelige til den modne og fornuftige motorcyklist. Der er reelt INTET behov for noget større. Så er det slået fast!

Stellets stabilitet og styregeometrien er vellykket, for V-Strom styrer neutralt og selv om den ikke er nogen sportsbike, så holder den sine linier gennem svingene med god præcision selv ved højt tempo. Bløde kurskorrektioner klares uden vaklen, men styrereaktionerne er adstadige, for forhjulet er stort i diameter, hvorfor det har en højere grad af gyrostabilisering end man er vant til.

Fjederforspændingen opleves nem at justere - bagude via et let tilgængeligt håndhjul nær højre passagerfodhviler. Kun supersensitive affjedrings-freaks som din redaktør kunne ønske sig en bedre hjulføring, og mon ikke drømmene fortager sig når man hører, at et passende fjeder/støddæmper-kit fra svenske Öhlins koster over 8000 kr?

På den anden side, så ville netop sådan en investering bringe V-Strom op på noget nær eliteniveau blandt landevejsmaskiner. Uanset kræfterne.

En DL 650 V-Strom i standardtrim opleves mere kørbar og reelt klarere i sit kører-feedback end den meget dyrere storebror, DL 1000 V-Strom, der bestemt ikke er ueffen. På 650’eren er de roterende dele lettere, så Suzuki har sparet de vibrationsdæmpende styrophæng i gummi væk. Samtidig er lillebrors fjeder/dæmper-afstemningen mere harmonisk under danske vejforhold og kørehastigheder. Det gør en betydelig forskel og er endnu to gode argument for køb.

Sædet er ret blødt og lavt for en rejseenduro, men forholdet mellem "røv-position", styr og fodhvilere er virkelig godt. Store og tungere personer vil muligvis foretrække det 10 mm højere og fastere sæde fra DL 1000 V-Strom, så her er det rart at en konvertering lader sig gøre for små 1800 kr.

Bremserne er 650 V-Strom’ens svageste punkt. Primært fordi de ikke bider helt så meget som man kunne ønske sig. Følingen med forbremsens to skiver er sådan set glimrende og den maksimale bremsekraft fejler heller ikke spor, men rigtigt effektive indbremsninger fordrer udpræget stærke muskler i højre hånd og så skal føreren altså tage sig sammen i tide. Vi mener, det høje aktiveringstryk koster dyrbare meter og tager brodden af morskaben ved hurtig og inspireret kørsel. Ærgerligt når nu resten er så utrolig godt.

V-Stroms defensive bremseafstemning er imidlertid et plus på grusveje, især for knapt så erfarne kørere, som ikke er sikre på, hvor nær blokeringsgrænsen de er. Og entusiaster kan antagelig vinde ekstra bremsekraft ved at eksperimentere med eftermarkedets bremseklods-alternativer. Vi forestiller os at SBS’ sportstyper af sintermetal kunne være et godt bud, selv om man så må acceptere forhøjet slid af de kostbare skiver.

Instrumenteringen er rigtig god; let at overskue, højt placeret og passende oplyst. Der er endda god plads til ekstra legetøj, som fx en GPS-navigator eller lignende.

Enkelte vil ærgre sig over, at centralstøttebenet (en kæmpe fordel ved kædesmørring) skal tilkøbes som ekstraudstyr. Til gengæld priser man sig lykkelig over den rustfri ståludstødning med katalysator, de justerbare greb, advarselsblinklyset, bagagebæreren, den pæne forarbejdning, de fine pladsforhold under sædet og ikke mindst multifunktions-instrumentet midtfor.

Suzuki DL 650 V-Strom er en helt igennem pokkers god motorcykel - langt bedre og sjovere at køre end man lige tror. Den bør udløse respekt overalt, for køber man sådan en, viser man sin omverden at man er både moden og ansvarlig, økonomisk bevidst og så meget motorcyklist, at man ikke behøver bil mere end 4 måneder om året.

Konklusionen er klar: Suzuki DL 650 V-Strom er vort bud på "årets bedste MC-køb". Så skynd dig ud og red dig et eksemplar før den stiger.

Kun Honda CBF 600 S med ABS kommer nær ved ultimativt at være lidt hurtigere, lidt sikrere og lidt sjovere på helt plan asfalt. Men Honda’en er ikke nær så allround-anvendelig og den koster 20.000 kr. mere. Læs selv mere på MC-Basen under Tests.



Suzuki DL 650 V-Strom - kort og kontant

+ Formidabelt meget MC for pengene
+ Indbegrebet af en "jeg-kan-alt-MC"
+ Fine køreegenskaber og god komfort
+ Rigelige præstationer til danske veje
+ Motor og gearkasse er bare super

- Drøm om 750 ccm og 10 ekstra hk
- Bremsernes bid er lige i underkanten
- V-Strom udløser ikke megen beundring
- Opdatering af affjedring en dyr affære
- Mere brugsmaskine end et sexet bæst
V-Strom Biker: Henry Kirkegård