Sue Bergmark *

Et kig indenfor

Når jeg maler, befinder jeg mig (rent mentalt) et andet sted end i min spisestue.... jeg forsvinder ind i en verden hvor jeg elsker at være og min sindstilstand bliver næsten mediativ. Jeg ser intet andet end maleriet, hører intet andet end penslens strøg på lærredet og jeg lugter kun maling og terpentin. Jeg kan male i mange timer af gangen....ind imellem 10 timer....  glemmer at spise, drikke og gå på toilettet. Tiden eksisterer ikke længere og er jeg nød til at slippe værket for at sove, drømmer jeg ofte om det. Jeg har ingen grænser for inspirationskilder. Jeg kan lade penslen søge egne veje... og billedet bliver langsomt bygget op efterhånden, men somme tider har jeg på forhånd haft en idé og har eks. vis taget et fotografi, arbejdet på det rent grafisk enten med billedmanipulation eller med farvelægning. Dette printer jeg ud og sætter op ved mit staffeli således at jeg kan begynde mit arbejde. Jeg er over flere omgange stoppet helt med at male - begivet mig ind på andre kreative områder og har så igen efter nogle år genoptaget arbejdet. Denne gang var det sværest for mig at gå igang igen efter flere års pause, til gengæld har de mellem liggende års pause givet mig ny energi og arbejdet med den åndelige verden har således inspireret mig til mine nye billeder....
Hvis du selv har en lille kunstner gemt i maven kan jeg kun anbefale dig at tage på en lille shoppingtur og få købt de mest basale ting til at komme igang. Med 6 basisfarver, nogle pensler, et lille staffeli og et lærred er du godt på vej. De største begrænsninger for folk jeg har snakket med har ofte været det at finde tid til fordybelsen. Men uanset hvor lidt eller hvor meget vi laver i løbet af dagen, har vi selv vores egen fri vilje og magten til at prioritere vasketøjet eller oprydningen ned bare for nogle timer. Du bliver ikke en mindre perfekt kvinde eller mand fordi huset for lov at vente. Prøv engang... der er ikke noget skønnere end at få lov til at bruge lidt tid til noget man virkelig hygger sig med.  Vi er en del der kender det med for lidt timer på et døgn - og særligt de med børn... derfor synes jeg netop det er endnu vigtigere at slukke tv'et, computeren og mobilen og stille kosten i skabet. Finde sin egen måde at komme tættere på sig selv, finde roen indeni - og ikke nødvendigvis med at male men med en hvilken som helst kreativ udfoldelse der kun inkluderer dig selv i opgaven. Tag evt. en tur i en hobbybutik og fin dinspiration til noget der vækker lysten i dig til at skabe!!!
 
Skabelsen af "Guardian angel"
Da jeg efter en vellykket fotosession sad og lavede efterredigering på min PC, faldt jeg over idéen til dette billede. Råbilledet med Marie på den knaldgule rapsmark inspirerede mig til rent grafisk at sætte vinger på hendes ryg. Jeg arbejdede i timevis på at få vingerne tegnet godt nok til at de så ægte ud og farverne i billedet ændrede jeg til det mere drømmende udtryk fremfor de skarpe gule farver og kontrasten. Det gjorde jeg ved at lægge en "film" henover rapsen og få det støvede frem. Da jeg stod for at skulle male selve billedet hen på lærred, besluttede jeg mig for at male det i grove træk fremfor at male 100% efter selve billedet. Derudover besluttede jeg mig for kun at anvende spatel og brugte kun pensel til at markere linierne med i marken. Det var den største udfordring........ Jeg startede med baggrundsfarver og lagde derfor gul på 2/3 af lærredet og grønlige nuancer i striber for oven. Jeg lod det midterste stå tomt og malede basisformen for englen i midten. Derefter er der lagt lag på lag på lag og rapsmarken har i perioder været helt mørkegrøn fordi jeg ville have en effekt af stængler mellem raps... Ansigtet er heller ikek detaljeret men øjne og næse og mund er markeret. Markerne i baggrunden har fået deres stribede effekt ved at jeg har lagt lag på lag og dernest trukket sidste lag af med en spatel.... Det tog mig ca. 3 uger at lave billedet.
S. Bergmark