Det har i mange år været et ønske i Næstved,
at byen skulle have en garde.

 

Flere initiativgrupper har kastet sig ud i projektet. Resultatet har dog hver gang været at projektet er strandet på økonomien. Stadsgruppen står bag initiativet til dette gardeprojekt.

Der blev i 2003 nedsat en ad hoc gruppe af stadsgruppen. Formålet var at puste nyt liv i "det gamle gardeprojekt". Gruppen bestod af Poul Christian Nielsen og Jens Ulrik Simonsen fra Musikskolen, Jens Erik Rasmussen fra Næstved Turistbureau, Else Marie Holm, Stadsgruppen, John Nørbjerg fra Grønnegades Kaserne, Kulturcenter og Carsten Bering fra Næstved City Forening.

Med afsæt i det tidligere projekt som Else Marie Holm havde været med i, tog gruppen en god brainstorm for at finde frem til, hvordan et nyt projekt kunne realiseres!

Der skulle tænkes alternativt! Flere garder i Danmark har det lidt svært ved at få det hele til at hænge sammen økonomisk, og rekrutteringsgrundlaget svigter. Gruppen så det derfor som sit mål at skabe en nutidig og mindre militaristisk garde, der kunne have interesse for både unge og gamle. Langsomt opstod et mere klart billede af, hvilken type garde det skulle være.

Navnet Avantgarden udsprang af ideen om at bruge Musikskolens "Street Parade". Den var allerede implementeret i Musikskolen, så der skulle kun findes midler til de ekstra opgaver, den kommende garde ville få. Der ud over skulle garden også skabes en uniform, der ikke signalerede konservatisme og vanetænkning.

De to danske designerspirer Robert Alex og Jesper Sabro blev spurgt, om de kunne tænke sig at komme med et udkast til uniformerne. Til alles store glæde takkede de to Næstved fyre ja til projektet og præsenterede i efteråret 2003 et rigtig smart og spændende designoplæg.

Det er vigtigt at garden har en bred forankring i lokalområdet og det ville være mest naturligt,: hvis alt blev produceret lokalt. For at holde udgifterne nede og samtidig støtte et godt formål, forhørte vi os om mulighederne for at få syet uniformerne på Susågården.

Her var man som altid meget glade for at blive spurgt og har af det bedste man har lært lagt mod og mandshjerte i at sy de noget komplicerede uniformer.

Uniformerne blev præsenteret onsdag den 31. marts i BG Bank og @vantgarden havde premiere med udgangspunkt samme sted d. 30. april 2004.


Avantgarden