Prosjekt

Honningprosjekt
For å øke salg og produksjon av honning i Gambia har vi nå startet
et salgsbrand for honning kalt MyHoney. Les mere på www.MyHoney.gm.
 
 
myhoneymyHoney Trayagent selling
 
 
 
MyProduce
Les mer om våre andre salgskonsepter på www.MyProduce.biz, og det viktigste av alt, businessmodellen.
 
brands
myproduce
 
Spillested for barn i Serrakunda
Vi åpner nå et nytt spillested med iPads, laptops og playstaying som stimulerer til logikk og lek.
 
playplace
 
 
Heklebutikken i  Bakau
 Damegruppen fra Bakau og Ebo Town driver nå selv butkken i Bakau.
Her selges det mange flotte produkter som damene har heklet. Det tas også i mot bestillinger fra kunder.  Vi har også tatt skjerf og pulsvarmere til Norge, som mange har fått glede av. Damene får 100% av inntektene av hekleproduktene. 
 
   

 

 
Hekleprosjekt
I Gambia er det mange damer som kan hekle. For å støtte opp under dette, har vi startet opp 3 grupper hvor det er blitt gitt heklenåler, tråd og tips om design av produkter som kan selges. Flere av damene har også fått bestillinger fra Norge på konkrete design som de har laget etter bestilling.

Det har blitt arrangert 2 og 4 dagers "hekleworkshop" hvor det var ca 40 damer som fikk informasjon om nye design, og også opplæring i "finish" for det vestlige markedet. Alle fikk servert mat og drikke, og de fikk også solgt sine produkter som holdt den standard som var påkrevd. Alle som deltok, fikk solgt varer.


 

 

Bomullsproduksjon:

Det er nå startet bomullsproduksjon i 3 landsbyer, deriblant i Kiang Nema. De har fått tildelt 50 kg frø hver, og bomullet skal dyrkes økologisk. Det er kvinnegruppene i landsbyene som er ansvarlig for produksjonen. Den første bomullen er nå høstet og bearbeides i Kiang Nema. Bomullen skal da kunne supplere hekledamene med god tråd som er vanskelig og oppdrive i Gambia. Fra tidligere generasjoner har de erfaring med både dyrking og spinning av bomull.


  

 

 

 

 


Båtturer og vandreturer rundt Kiang Nema

Landsbyen Kiang Nema ligger like ved elvebredden og har en vakker natur med rismarker, mangrovetrær og et fantastisk fugleliv. Landsbyen har nå fått lån til 2 båter som kan leies ut til turister for turer oppover elven.


Det er en liten båt passende for 5-6 personer som ønsker å padle oppover elven. Når båtene ikke brukes til turister, brukes de til fiske, og fisken selges i landsbyen.

 

 


 



Mikrofinanslån:

Kvinnegrupper i Kiang Nema

Kvinnene i Kiang Nema organiserer seg i 8 grupper hvor av hver gruppe har minst 50 medlemmer. Gambia StartUp samarbeider her med gruppens ledere om å gi lån til hver gruppe, hvor hele gruppen står ansvarlig for lånene. 6 av gruppene har  fått lån til bl.a. såpeproduksjon (til klær), batikk, røking av fisk, rafinering av olje til mat, salg av gjødsel og produksjon av peanøttkaker.

Fiskebåt:

Folket i Kiang Nema har fått lån til 2 båter med påhengsmotor og fiskegarn for å fiske og til å frakte turister oppover elvene.

Fruktdyrking:
Det er gitt lån til Kiang Nema's største bonde som skal frakte sine varer til Dakar for videresalg. Tidligere har frukten råtnet på trærne i mangel av penger til transport.

Elektrikerbutikk:
I Bakao er det gitt lån til en elektriker som har startet utsalg av elektriske artikler til husinnstallasjon.

Juiceproduksjon:
I Bakap er det gitt lån til kjøleskap med fryser for produksjon av jus og is for videresalg
 
Bygging av toaletter i Kiang Nema:
Det er gitt støtte til bygging av 3 offentlige toalett i Kiang Nema. Hver har 2 doer med mulighet for å henge opp en hyttedusj. Det er også bygget et offentlig toalett i Bateling.
 
Matproduksjon:
Gambia StartUp har også gitt lån og støtte i organisering av gjerder for å støtte opp under mattproduksjon. Gjerdene må være solide nok til å holde dyrene ute slik at de ikke ødelegger hele avlingen.


  


 


 

 


Perler

Kvinnegruppen i Kiang Nema har fått perler og design på smykker og armbånd som de har laget på bestilling til Lekeby i Norge. Smykkene skal de også selge i sin butikk.


 


 

Skoleprosjekter:

Flere av klassene ved Drengsrud skole har jobbet og samlet inn penger til skolebarn i Gambia. De har også overlevert tegninger som de har tegnet og fått tegninger tilbake. Prosjekter som klassene har sponset er bl. annet: Skolebøker og blyanter til alle barna på Nursery School i Kiang Nema og i Batteling, joggesko til en klasse på ABC Nursery School i Ebo Town, toalett til skolen i Kiang Nema (fantes ikke), kassettspiller, og vannbøtter slik at barna kan drikke på skolen. Skolen i Bateling har også fått skolepulter og nye tavler.


 


 

Fotballdrakter:

Asker Skiklubb Fotball har samlet inn fotballdrakter og fotballer som ble overrakt i Kiang Nema til stor begeistring. Naboloaget Huldertun har samlet inn 2 fulle fotballset til landsbyen Bateling.



 

Brønnborring i byen Batteling

Landsbyen Batteling har ca 1000 innbyggere og har svært dårlig tilgang til vann. Damene fysisk sloss om noen dråper skittent vann fra brønner som går tomme flere ganger i løpet av dagen. De har ikke nok vann til å kunne dyrkte mat og også mennesker og dyr får for lite vann. Byen har selv samlet inn penger til dette i 5 år, men mangler ganske mye for å få dette til.

 

Prosjektet er blitt støttet fra flere hold i Kristiansand til første fase som har vært å borre etter vann på 35 meters dyp. Det er nå blitt installert en pumpe og generator slik at man får pumpet opp vannet i en tank hvor man tapper fra. Neste fase er å bytte generator ut med solceller samt og lage et vanningssystem slik at vannet kan komme ut til hele landsbyen. Her trengs det mere støtte!


Helsesenter i Kiang Nema
Helsesenter/fødestuen i Kiang Nema er nå åpnet. Senteret er godt besøkt, og den første gutten er også født.
Norgesgruppen har støttet prosjektet med 30 000 kr og flere enkeltpersoner har bidratt. Det vil også i fremtiden være behov før lønn til leger og sykepleiere og til viderutdanning av dem.

 


 


www.GambiaStartUp.com  | info@gambiastartup.com