Flemming Aanaes
 
 

Allerød Nyt

En fremmed blandt fremmede

 

Flemming Aanæs fra Allerød var knap tre år bosat i Egypten, hvor han aktivt prøvede at integrere sig selv og blive en borger i det nye land

Af Helle Kolding

 

Integration drejer sig ikke altid om, at andre fra fremmede kulturer og verdensdele slår sig ned i Danmark og mere eller mindre bliver en del af den danske hverdag.

Det kan også være en dansker, der tager lang bort for at blive en del af hverdagen i et så fjernt hjørne som Port Said i Egypten.

Det gjorde Flemming Aanæs fra Allerød, og han var fast besluttet på ikke bare at blive en gæst i landet, men at blive en vel integreret indbygger i de knap tre år, han var udsendt som medarbejder fra A.P.Møller

 

Ville klare sig selv

Det gav ikke så få, men heldigvis ofte morsomme oplevelser, og dem har han nu skrevet en bog om.

Eksempelvis var Egypterne bestemt ikke vant til at det var manden, der gik ud og handlede ind på torvet til aftensmaden. Men Flemming Aanæs ville ikke bo lukseriøst og fjernt fra offentligheden på et stjernehotel. Han ville leve i sin egen bolig og klare sig selv, og skulle således også selv handle ind og lave mad.

’Det er bestemt ikke let. Jeg talte ikke sproget og det var ikke nogen nem opgave, at begynde at lære det, for sproget er både i skrift og tale så fjernt fra dansk som det næsten kan blive,’ forklarer Flemming Aanæs

 

Ændrede kontoret

Han kløede dog på med opgaven og lærte sig efterhånden at kommunikere nogenlunde.

’I Cairo har man mange turister og her taler de fleste engelsk. Men Port Said er det helt anderledes og her foregik det hele på Egyptisk’, tilføjer han.

Som IT-chef for A.P.Møller i området fik han et kæmpe kontor og mange medarbejdere.

Men det var ikke nemt at sidde bag den lukkede dør og følge med i, hvad der egentlig skete. Så Aanæs ændrede kontoret således, at hans nærmeste medarbejdere kom til at sidde i samme rum som han selv, og på den måde kunne han også bedre følge med i, hvad der foregik omkring ham.

 

Krævede svar

’Det synes de godt nok var meget mærkeligt i starten. I Egypten er man vant til at en leder bestemmer det hele og giver ordrer, der bare skal følges. En leder skal vide det hele. Her kom jeg og vidste ingenting. Jeg spurgte mig frem og krævede svar. Det skulle mine medarbejdere lige vænne sig til,’ smiler han.

Det var ikke første gang, at Flemming Aanæs blev udstationeret i et job. Han har tidligere været i Kuwait, hvor han havde sin kone og børn med. Men denne gang var han alene og altså fast besluttet på at blive rigtig ’integreret’.

’Jeg valgte også at se det hele lidt humoristisk. Man kommer langt med humor og også viljen til at ville få det bedste ud af opholdet’, forklarer han videre.

Mens lederkolleger fra blandt andet England valgte at holde sig på deres hotel eller i den lille eksklusive gruppe af udenlandske specialister i Egypten, bevægede Flemming Aanæs sig rundt i lokalområdet med åbent sind og det gav bonus i form af både venlighed og imødekommenhed fra egypternes side.

Her fik han oplevelser og høstede erfaringer, som han også meget gerne vil videregive i sin bog.

 

Fik straks kontrakt

Bogen er baseret på de mange mails han sendte hjem mens han var i Port Said. Efterhånden var det ikke kun familien men også venner og senere endnu flere bekendte, der læste dem og morede sig over dem.

Hans kone tog dem også med og læste højt på sin arbejdsplads, et plejehjem i Allerød, hvor de vandt gehør. Så efterhånden fik Flemming Aanæs flere opfordringer til at udgive dem.

Til sidst sendte han dem så i samlet udgave til forlaget Fokus, og de kvitterede kort efter med en kontrakt og en aftale om udgivelse.

’Også fordi vi her herhjemme har en debat om integration og ’fremmede’ der er meget sort-hvid. Sådan forholder virkeligheden sig ikke. Den er meget mere nuanceret, og det kan jeg godt tænke mig at fortælle mere om,’ fortsætter Flemming Aanæs

 

Blev lidt for stille

Flemming Aanæs er selv opvokset i København med en jysk far og en sjællandsk mor. Han startede som ganske ung på virksomheden IBM, hvor man brugte sin første månedsløn til at sikre sig et grundstykke i Allerød

 

’Jeg har altid elsket at

skrive, så måske kom-

mer der flere bøger’

 

Flemming Aanæs

 

Allerød tilbød den ’stille fred og ro’ som han og hans kone gerne ville have, og de byggede deres hus i udkanten af Lillerød. Men det blev lidt for ensomt, da der kom børn til og så flyttede familien til det nye Rønneholtparken.

’Der var et helt fantastisk socialt og tæt sammenhold mellem beboerne og skønt for børnene,’ fortæller han.

Da børnene blev voksne flyttede ægteparret dog tilbage til freden og roen og bor i dag i det gamle skovløberhus med fugle og dyr som nærmeste naboer.

Efter et kvart århundrede hos IBM blev Flemming Aanæs ansat i Danmarks Idrætsforbund. Idræt har altid fyldt en stor del af hans liv og han har blandt andet en periode været formand for Lillerød Idrætsforening.

Efter nogle år i forbundet valgte han dog endnu engang at skifte karriere og denne gang blev det så til nogle år hos Maersk-Møller.

I dag er han managementkonsulent, hvor han udfører ledelsesroller for virksomheder, der skal have løst nogle af de mange fusioner, der i dag finder sted i det offentlige og hos de store internationale firmaer.

Aktiv i Idræt stadigvæk

Men han kan også godt tænke sig at supplere arbejdet med lidt foredragsvirksomhed eller mere skriveri.

’Jeg har altid elsket at skrive, så det er ikke til at vide, om der kommer flere bøger’, smiler han og blinker.

 

’Man kommer langt

med humor’

 

Flemming Aanæs

 

Næste bog er faktisk allerede på vej. Den udkommer til september og er en håndbog, baseret på hans egne erfaringer som leder i et fremmed land.

Bogen henvender sig specifikt til virksomhedsmedarbejdere, der selv skal eller kunne tænke sig at arbejde under ’fremmede breddegrader’.

Og motionen er heller ikke glemt. Han spiller stadig tennis og er aktiv i Blovstrød Atletik og Motion.

Bogen ’En fremmed blandt fremmede’ er udkommet på forlaget Fokus og kan fås ved henvendelse hertil eller via internetbogsalg.

Flemming Aanæs