Hundarna / ILEX des Marais du Piat

ILEX des Marais du Piat

ILEX är vårat senaste tillskott i familjen. Han är en ung hane i sin värsta könsmognad just nu, men han är väldigt trevlig och han har redan en stor plats i våra hjärtan. Vi hade turen att få köpa honom från Pierre i Frankrike som ettåring.
 
Född: 2013-05-13
Jaktprov: Visad både skog, fjäll och fält men har haft lite för långa eftergångar för premiering tyvärr. 
Utställning: Excellent i Juniorklass och klassvinnare i Frankrik, Excellent i sverige
HD:A
HQ:
Höjd: Uppskattad till ca 51cm. Han är en normalstor hanhund.
 
ILEX är världens myshund i hemmet och väldigt genomsnäll att ha och göra med. Han behöver dock en hel del dressyr för att kunna starta på jaktprov, men vi kämpar på och hoppas på det bästa och att vi kan starta honom både på jaktprov och utställning i framtiden.
ILEX är en riktigt snygg breton enligt min smak, maskulin och kompakt utan att upplevas tung och klumpig. Han har ett fint steg och rejält med speed under tassarna.
2015
Mycket har hänt under året och Ilex har utvecklats en hel del i rätt riktning. Han är en mycket trevlig hund i vår flock och är en gentleman med tjejerna. Vi har satsat mycket på lydnad och träning av Ilex. Han har skött sina fåglar både bra och mindre bra. Han står bra och reser djärvt men har fortfarande efergångar då och då. Tyvärr har fågeltillgången i höst varit mycket dålig och vi har därmed inte fått den träning vi hoppades i fågel med honom. 
Han är startad på fältprov med bra kritik tyvärr utgick han pga eftergång. 
Apporten har han visat fungerar bra hittils så den ska vi fortsätta jobba vidare med. Vi hoppas på bra fågeltillgång i vinter så vi får till lugn i flog på honom och han kan starta jaktprov. 
 
Vi har fått träffa flera av Ilex avkommor vilket är enormt glädjande. Dessa är ännu valpar/unghundar men verkar mycket lovande både mentalt och fartmässigt. Vi följer med spänning deras utveckling. 
Ilex höst 2014
Vi har nu haft Ilex här hos oss i snart 4 månader. Han är verkligen en underbar hund som växer mer och mer för varje dag. Vi har haft ett otroligt jobb med att få till lydnaden på honom eftersom han var helt nollad när han kom till oss. Som tur är Ilex en mycket lyhörd hund som har en enorm "Will to please". Han älskar att göra oss nöjda och har väldigt lätt för att ta till sig beröm och korrigering. 
 
Ilex har i höst från att ha noll lydnad i början nu gått till att ha flera fina fågeltagningar både på skogsfågel, ripa och fältfågel. Han är en "klok näsa" för sin ålder och sin bristande erfarenhet. Vi har sett många trevliga kvaliteter hos honom denna höst och hoppas på mer av den varan framöver. 
Han har visat upp fina sök som är väl anpassade efter terrängen och håller mycket god kontakt med sin förare. 
 
Ilex är mentalt mycket stabil och trevlig. Han har den typ av skallen jag gillar enormt hos en breton, inte för hård, inte för mjuk, med hög dådkraft, läraktighet och stor nyfikenhet. 
 
Vi har stora planer för Ilex i framtiden och hoppas på många fina meriter. Han är hittils startad på några jaktprov men har haft lite för lång eftergång för att premieras tyvärr. Det var dock väldigt nyttigt för honom att lära sig den nya miljön och för oss att se hur han sköter sig på ett jaktprov. Inte helt förvånande skötte han sig mycket fint men han har inte visat sin bästa sida rent söksmässigt men han kämpade på bra trots allt iaf. 
 
Vi har planerat att starta Ilex på minst ett till prov i höst och på en utställning. 
 
Ilex första ripor fällda
 
 
 
På duvjakt som apportör
 
 
 
AJAKAWIS Kennel, uppfödning av breton för jakt.