Tivolis historie

Af Maria Aagaard

Tivolis historie, der afspejler samfundsudviklingen

Især med hensyn til børn kan man se at tivolis udvikling afspejler den større interesse for børn og børns psykologi. Haven startede som et forlystelsessted for voksne men op imod 1950’erne kom der mere fokus på, at det var dels for voksne men også for børn. Forlystelsesparken blev stiftet som et aktieselskab, hvor mange af aktionærerne var de håndværksmestre, som deltog i opbygningen.

 

Udviklingen af det offentlige forlystelsesliv

Tivolis historie begynder i 1843.

Grundlæggeren, Georg Carstensen, fik Chr. VIIIs tilladelse allerede i 1841. Året efter lykkedes det at få lov at anlægge forlystelseshaven på Københavns glacis, området lige uden for voldene. 1. maj 1843 begyndte byggeriet på grunden og 15. august slog Tivoli portene op.

Tivoli blev en øjeblikkelig succes. 175.000 gæster besøgte Tivoli i den første, korte sæson. En af gæsterne var H.C. Andersen, der kom den sidste aften i sæsonen, den 11. oktober. Her blev han inspireret til beskrivelsen af kejserens have i det han i sin dagbog kalder "mit kinesiske eventyr", Nattergalen.

I dag har Tivoli mere end 4,5 millioner gæster pr. år fordelt på tre sæsoner: sommersæsonen (3,3 mio. gæster), Halloween i Tivoli (250.000 gæster), og Jul i Tivoli (1 mio. gæster).

 

Nationalfølelsens fødsel

Tivoli var et af de første nationalsymboler Danmark havde, og velhavende familie fra rundt om i landet kom langvejsfra for at besøge denne forlystelsespark. Dette gjorde at danskerne havde noget at være stolte over, noget de var fælles om, og netop denne følelse kaldes nationalfølelsen.

 

Ændrede adfærdsnormer og fritidsvaner

Efter en årrække kunne det observeres at flere og flere danskere løsnede lidt op og især det at børn ikke længere blot skulle ses men også høres har Tivoli velsagtens sat sit præg på. Forlystelser som rutsjebaner pustede livsglæde i folket. Men dette galt ikke pressen. Skønt der var glæde blandt gæsterne, der nød de syv sekunders gys, som turen var forargedes pressen, der fandt at folk hellere skulle bruge deres energi på politiske forhold og deres penge på mere nyttige indkøb.

 

Turismens vækst

Danmark havde ikke før været et sted hvor folk tog på ferie eller weekend. Vejret var koldt og der var ingenting specielt ved Danmark. Men da Tivoli kom begyndte der som tidligere sagt at komme turister langvejsfra, hvilket kan tænkes også at have givet et boost i økonomien. Tilbage i tiden, bl.a. under Imperialismen, havde Tivoli udstillet en levende afrikaner i et bur da man dengang var utrolig dårligt oplyst og derfor mente de var dyr af en art. Ingen syntes der var noget forkert i dette og vesterlændingene morede sig ved at se derpå.  

 

Teknikkens og teknologiens fremskridt

De mange forlystelser og konkurrencen om at gøre det vildere og sjovere, fik mange teknikere til at arbejde hårdt og intensivt omkring teknik og teknologi, hvilket medførte at man fik en større viden inden for teknologi. Forlystelsernes sammensætning ændrer sig i sagens natur med tiden, for teknologien giver nye muligheder og det sus, man ønsker sig i en kørende forlystelse, opnås på nye måder i nye tider.

 

2. Verdenskrigs sabotageaktioner

Under 2. verdenskrig var der energirationering. Rutsjebanevognene blev derfor trukket op på første bakketop ved at stærke mænd drejede på et spil, der var indrettet på banens tag. Tivoli blev d. 25. juni 1944 bombet, af en tysk Schalburg-gruppe (form for tysk terrorgruppe) kaldet Peter-gruppen, der bombede Tivoli som hævn for en bombning af en dansk virksomhed, der fremstillede våben til tyskerne.

Efter bombningerne var Tivoli meget slemt beskadiget. Den oprindelige koncertsal brændte som følge af bombardementet, og dens efterfølger stod først færdig i 1956. Dette angreb var et forsøg på at krænke danskernes nationalfølelse.

Rembrandt Bos