Kongemosens Galloway
 

Hvorfor Galloway?

Vi havde overvejet at få køer i flere omgange - igennem flere år. Vi har haft heste i mange år og syntes at køer fint ville suppelere hesteholdet - og vi havde folde, løsdrifter m.v. i forvejen.Vi bor i et moseområde med let jord og engarealer til græsning. 
 
Vi havde kigget på flere racer - Hereford og Skotsk Højland var vi først inde over. Vi endte med at vælge Galloway på grund af deres nøjsomhed, deres forholdsvis lille størrelse og vægt - da vores mosejord synker ved stort tryk og fordi de er uden horn. Det med hornene så vi som en fordel ved indretning af løsdrifter, spiseforhold og ved håndtering.
 
Køernes formål er at afgræsse foldene og producere kalve til videresalg til avl eller slagtning. Og så synes vi at de er meget kønne at se på og hyggelige at omgås.
Og vi er ikke blevet skuffede. De er nemme at passe - og omgængelige og tilpas tillidsfulde uden at være anmasende.
 
Vi har købt køer med god afstamning - da det fra mange års hestehold er vores erfaring at det ikke betaler sig at spare på kvaliteten på stamdyrene i avlen. Og vi vil stræbe efter at bruge gode tyre som har vist gode afkom eller unge tyre med en god bedømmelse på dyrkue eller ved individafprøvning.
Håbet er at vi kan bidrage til en fortsat positiv udvikling af avlen af Galloway i Danmark - og vi gør hvad vi kan for at suge til os og lære mere og mere om racen ved at læse alt hvad vi kan finde og tale med erfarne avlere i racen.
 
Fodring og pasning
Vores køer lever af græs om sommeren og af wrap ad libitum om vinteren - og fri adgang til halm året rundt. Dog får de lidt kraftfoder ind i mellem - lige så meget for at de skal have tillid til os - gå villigt ind i fangefolden mv.
 
 
De har adgang til hus på foldene - vi har erfaret at de sætter meget stor pris på hus og rent halm at ligge i. Dette var lidt overraskende - da det jo ikke er det der siges og skrives om disse nøjsomme køer. Men vores er i hvert fald nogle rigtige "komfort-dyr" som elsker at ligge i deres halm i husene.
 
 
Winnie Larsen  | winnie@kongemosen.dk