Forskning / Journalist i praktik

Journalist i praktik

Mit nyeste forskningsprojekt har jeg gennemført i samarbejde med journalistisk lektor Lene Rimestad fra SDU.
 
Vi har 1. september 2015 udgiver bogen Journalist i praktik og hjemmesiden www.praktikantvejlder.dk.
 
Bogen er henvendt til studerende, som skal i praktik i forbindelse med deres uddannelse, mens hjememsiden er henvendt til de, der i virksomheder og organisationer fungerer som praktiakntvejleder og til de undervisere, som uddanner studerende, som skal i praktiak i forbindelse med deres uddannelse.
 
Bogen og hjemmesiden er baseret på et omfangsrigt kvalitativt studie af journalistpraktikanter. I et år fulgte vi 12 praktikanter på seks forskellige medier.
 
Vi interviewede dem før, efter og under praktiktiden, og vi gik på arbejde med hver af dem i tre dage for at finde ud af, hvordan dagligdagen fungerer for en journalistpraktikant. Bevæbnet med blok og diktafon observerede vi praktikanternes samtaler med andre journalister, chefer og medpraktikanter og deltog som fluer på væggen i alle praktikanternes gøremål fra morgenrundstykket i kantinen til interviews og reportageopgaver.
 
Vores intention med bogen er at give journaliststuderende dels en håndbog, som kan hjælpe dem med at håndtere praktiktiden ved at læse om andre praktikanters erfaringer, dels en grundbog, der kan give praktikanterne et teoretisk fundament for at kunne reflektere mere struktureret over praktiktiden.
 
Derfor orienterer bogen sig på den ene side mod den dagligdags praksis og praktikanternes konkrete oplevelser, på den anden side behandler bogen de teorier, der knytter sig til den praksis. Vi præsenterer blandt andet teorier om læring, socialisering, organisationskultur, feedback og arbejdsglæde, men hver af disse teorier er kombineret med vores resultater fra forskningsprojektet med praktikanterne.
 
Vi håber, at bogen kan bidrage til, at praktiktiden bliver omdrejningspunkt for nogle dybere refleksioner om egen læring, socialisering og arbejdsforhold som journalist. Derfor indeholder bogen også efter hvert kapitel forslag til analyse og refleksion, og det sidste kapitel i bogen indeholder input til, hvordan man kan skrive en opgave om praktiktid.
 
 
"Journalist i praktik’ kommer til hjælp med masser af teori og forslag til analyse og refleksion i slutningen af de enkelte kapitler, og bogen kommer gennem de dele af vores fag, som vi som journalister sjældent selv skænker en tanke: organisationskultur, socialisering, læringsprocesser osv. De konkrete eksempler er en styrke ved bogen, som forklarer, hvordan idealer og virkelighed kan støde sammen, hvordan jagten på idéer kan få praktikanter til at overskride egen etik og ødelægge venskaber, og hvordan det føles at være den oversete, mens de andre er redaktørens yndlingspraktikanter."
Susanne Sayers på K-forum
Gitte Gravengaard | Nordre Strandvej 32, 2791 Dragør  | Tlf.: 61 66 31 09 | gitte@gravengaard.dk