Bookmark and Share     Sitemap    
 

Trafikforlig 2014

 
 
Den 24. juni 2014 indgik folketinget en trafikaftale vedrørende udmøntning af disponible økonomiske midler i Infrastrukturfonden.
 
I Trafikaftalen:
  • Fastlægges linjeføringen for en 3. Limfjordsforbindelse til Egholmlinjen
  • Arealreservationen til Østforbindelsen opgives. 
  • Der etableres en pulje på 43,1 mio. kr. til at finansiere forlodsovertagelser af ejendomme i Egholmlinjen.
  • Fastlægges en beslutning om en forbedring af kapaciteten på E45 ved at udbygge motorvejen syd for Limfjordstunnelen med et ekstra sydgående spor syd for Limfjordstunnelen, idet dette vil tilvejebringe en bedre trafikafvikling op ad bakken syd for Limfjorden. Der afsættes 38,9 mio. kr. til anlæg af et 3. sydgående spor på delstrækningen mellem Limfjordstunnelen og frakørsel 24 Øster Uttrup Vej.
     
Trafikforligets demokratisk underskud og EU-konformitet?
 
Det er Borgerbevægelsens opfattelse, at den procedure, der anvendes i forbindelse med planlæggelse af større offentlige anlæg, ikke opfylder de demokratiske standarder, vi med rette kan kræve i et retssamfund som Danmark.

Den lovpligtige idefase, der skal ligge forud for en VVM-procedure, er slet ikke afviklet.
 
Den lovpligtige borgerhøring, der skal gennemføres i forbindelse med VVM-høringen, tillægges tilsyneladende meget lille betydning i forbindelse med den endelige beslutning. Placeringen af Egholmlinjen er fastlagt primært under hensyntagen til flertallet i de lokalpolitiske organer, tilsyneladende helt uden hensyntagen til den Danmarksrekord i borgerindsigelser, der blev genereret i høringsperioden vedr. VVM om den 3. Limfjordsforbindelse i 2011.
 
Det er ingen klageadgang. Det har endvidere vist sig, at det ikke er muligt, at klage over de fejl, der er i Vejdirektoratets VVM-redegørelse til en overordnet myndighed. Borgerne har således ingen muligheder for at sikre sig at beslutningen træffes på et behørigt og korrekt grundlag. Det har politikerne i transportudvalget, der indgik forliget, heller ikke. Og det har folketingets medlememr, der skal vedtage den efterfølgende anlægslov heller ikke. Der er således stor risisko for, at beslutningsgrundlaget er fejbehæftet. Der er ligeledes stor risiko for magtfordrejning, da der ikke er nogen der kan føre tilsyn med Vejdirektoratets arbejde i forbindelse med VVM-udarbejdelser.

Dette gælder samtlige beslutninger indeholdt i trafikforlig 2014! Vi tror ikke, det kun er os - der har oplevet det demokratiske underskud i processen, og derfor begynder vi nu at indsamle informationer om andre grupper i landet, der har været involveret i tilsvarende processer i forbindelse med dette trafikforlig. Formålet hermed, er at undersøge, om der er andre, der har oplevet lignende, og dermed om der er et generelt demokratisk problem.

Under trafikforligets indhold kan du se hvilke grupper, vi har kendskab til - send endelig en mail, hvis du har kendskab til en gruppe, der ikke er nævnt, men som bør nævnes.
Borgerbevægelsen | CVR: 33806108 | Ida Maries Vej 16, 9000 Aalborg  | borgerbevaegelsen@live.dk