Aktiviteter / Kogebog/sundkost / Opskrifter!

Opskrifter!

Sunde opskrifter og en enkelt kageopskrift - knap så sund, men alle populære.

Hvis du har lyst til noget lækkert mad, er der her er et udsnit af alle vores mange opskrifter, her finder du også opskrifter: 
 
Minirugbrød
 
250 g. skårne rugkerner  

3 dl kogende vand

1 flaske mørkt hvidtøl

50 g. gær

3½ dl kærnemælk

200 g. hvedemel

1 spsk. groft salt

1 kg rugmel

 

Kom rugkernerne i en stor skål. Hæld kogende vand over, og lad det trække i en time. Lun øllet, til det er lille-finger-varmt—og bland det med de udblødte kerner. Rør gæren ud heri. Tilsæt kærnemælk, hvedemel og salt. Ælt blandingen godt med en håndmixer, og tilsæt rugmelet lidt efter lidt. Dejen hæver i en time.

Beklæd en bradepande med bagepapir og fordel dejen heri. Glat dejen med en våd ske, og stil det endnu en gang til hævning i en time. Skær dejen igennem 5 gange på hver led, så der bliver 36 firkanter. Pensl med smør og bag rugbrødene nederst i ovnen. Sæt rugbrødene i en kold ovn. Indstil på 200 grader og bag i ca. 40 minutter. Sluk ovnen og lad brødene stå 10 minutter i eftervarmen. Bræk de afkølede rugbrød fra hinanden.

 

Torskerognssalat

 

150 g. flødeost

1 dåse torskerogn

1 tsk. karry

4 spsk. hakkede syltede agurker

½ tsk. groft salt

Peber

 
Rør flødeosten sammen med torskerogn, karry, syltede agurker, salt og peber. Opbevares i køleskab. Smager godt sandwich eller på rugbrød.

 

Pizzasnegle

 

25 g. gær

2 dl. lunkent vand

2 spsk. olie

½ tsk. salt

5 dl. mel ell. Pizzamel

 

FYLD:

1½ dl. tomatpure

½ løg

150 skinke i strimler

2½ dl. revet ost

1 tsk. oregano

 

Gæren udrøres i vandet, og resten af ingredienserne tilsættes. Rul dejen fladt ud på bordet. Smør dejen godt ind i tomatpure. Drys med hakkede løg, skinke, oregano og ost. Rul dejen sammen til en roulade, og skær den ud i 12 skiver. Læg sneglene på en bradepande med bagepapir -- og lad dem hæve i 15 minutter. Bag pizzasneglene i ca. 15 minutter ved  200 grader. Pizzasneglene er superlækre i madpakken flere dage i træk. Find evt. selv på andet fyld.

 

Sundhed skal tilstræbes, men ved festlige anledninger skal der selvfølgelig også være plads til at bage kage.    
 
Kanelkage

 

600 g. mel

500 g. sukker

3 tsk. natron

3 spsk. kanel

4 dl. kærnemælk

175 g. smeltet margarine

 

De tørre ingredienser blandes. Kærnemælk og smeltet margarine tilsættes. Hældes i en bradepande, og bages i 20 minutter ved 200 grader.

 

Glasur:

 

175 g. smeltet margarine

350 g. flormelis

3 spsk. kakao

1 æg

 

Ingredienserne blandes. Glasuren varmes op i en lille gryde til kogepunktet, under konstant omrøring. Smøres på den afkølede kanelkage.    

Sundt slik

   
   
 
 
Brændte mandler:

Snack til 8

200 g mandler

175 g sukker (ca. 2 dl)

1 dl vand

Kom mandler, sukker og vand i en pande og varm op ved kraftig varme og under omrøring - sukkeret bliver nu hvidt og tørt. Fortsæt med at varme mandlerne under omrøring til sukkeret er brunt og flydende og mandlerne blanke. Skru evt. ned til jævn varme. Spred mandlerne ud på et stykke bagepapir og lad dem køle af. Bræk de kolde mandler fra hinanden og server de brændte mandler som "juleknas".

Agurkesuppe:

Agurkesuppe er en ubestemmelig størrelse. Til en hjemlig grydefuld bruges

2 store løg

2 agurker

2 grøntsagsbouillon terninger

1/4 piskefløde

bacon i rigelige mængder

krydderier

Forbered grøntsagerne og skær dem i stykker. Svits bacon i en gryde og tag det op. Svits grøntsagerne og hæld grøntsagsbouillonen på. Lad det simre i ca. 20 min. Blend suppen og spæd op med piskefløde, smag til med krydderi og pynt med bacon. Bravo!

Pizza:

Lækker og sprød pizza som er lavet på mindre end 1 time.

Mængde/antal pers: 2 personer

Ingredienser:

ca. 25 g. gær

12 spsk. lunkent vand

1 tsk. salt

2 spsk. olivenolie

hvedemel

ca. 2 dl. tomatsauce

½ pose revet mozzarellaost

½ pk. pepperoni i skiver

½ lille pakke champignon

Fremgangsmåde:

Varm ovnen op til 225 grader. Rør gæren ud i vandet, tilsæt salt og olie, rør til saltet er opløst, tilsæt mel og ælt til dejen slipper let uden at være tør. Rul dejen ud så den er ca. ½ cm. tyk. Læg den på en bradepande beklædt med bagepapir, smør tomatsauce over, fordel ost over, derefter pepperoni og skivede champignon. Bages i ca. 15-20 min.

Tip: Drys lidt oregano over inden servering.

 

 
Næsby SFO | Skolevej 9, 5270 Odense N  | Tlf.: 63751516