DK Nude Avenue

Sphynx

Sphynxen er en mellemstor, robust og muskuløs kat. Brystkasse er bred og kroppen er rund omkring maven (som om den lige har indtaget et stort måltid). Hovedet er kileformet med blide kurver og nøje afgrænset knurhårspuder. Kindbenene er udstående og næsen med et udtalt stop.
Øjnene er ovale, skrånende mod ørets ydre kant. Ørene er store, og ikke for højt- eller lavtsat. Halen er extra lang og trædepuderne på de lange slanke tæer er meget kraftige.
 
Sphynxen er - i modsætning til almindelig opfattelse - ikke en totalt hårløs kat. Dens krop kan være dækket af meget korte dun. Øre, næse, hale og poter kan være dækket af bløde, tætpakkede og meget korte hår. Nogle har kun lidt, andre intet.
 
En Sphynx hud har et rynket udseende. Killingerne ser ofte ud som om var de har en stor rynket trøje på. Skindtemperaturen er meget varm og hver kat føles forskellig at røre ved.

Sphynxen kræver ikke specialfoder eller vanskelig pleje. Den behøver ikke tøj. Den kræver dog et bad, da den bliver snavset. Skindet skal holdes fri for den naturlige olieafsondring, som absorbedres af pelsen hos en normalpelset kat.
De store øre, der mangler hår, som filtre for støv og skidt, skal også renses for at undgå opståen af ørevoks. Dette klares dog nemt med vatpinde og evt. øredråber.
 
Sphynxen har en god appetit og spiser mere end de fleste katte, antagelig på grund af højere stofskifte. Lad gerne katten have fri adgang til mad, da katten selv regulere hvor meget den behøver at spise.
 
Sphynxen er ikke kun indendørskat. Har katten muligheden for at komme ud i en løbegård, vil den i stor udstrækning benytte den. Men den skal selvfølgelig have mulighed for at søge både læ og skygge.
 
Lyse farvede katte kan smøres i solcreme på udsatte steder som ørene, da solskoldninger kan opstå. Koldt vejr kan forårsage forkølelse. Indendørstemperaturer, som er behagelige for mennesker, er passende for Sphynx. Fryser katten vil den finde et varm sted f.eks under tæpper, på fjernsynet og radiatoren. Radiator senge er glimrende til vintermånederne og kolde nætter.
 
Sphynx har en kæmpe personlighed. De er livlige, nysgerrige, og fulde af narre streger. De er kærlige og kontaktsøgende og elsker at ligge i arm og nusse. Sphynx er gode til børn og andre husdyr, da de har et godt og venligt væsen. 

 
Louise jensen