Hvordan skyller man næsen?

Når du skal skylle næsen, skal du bruge finkornet bordsalt eller kogesalt og helst uden tilsætningsstoffer som jod og antiklumpningsmiddel.

Fyld nu kanden med lunkent vand og opløs saltet i lidt vand i et gals og hæld det på kanden. Du skal bruge omkring 2,5 gram, så du får en opløsning på 0,9 procent salt. Vandet får på den måde samme saltkoncentration som kroppens celler. Korrekt saltindhold og tilpas temperatur gør det behageligt at skylle næsen.

Forskellige typer salt kan have forskellig vægtfylde. Blandingen er korrekt når den smager som tårer, og temperaturen er kropsvarm.

Hvis det svir har du måske for lidt eller for meget salt i vandet, eller også er saltet ikke blevet ordentligt opløst.

Hvis du er et sted hvor man ikke bør drikke vandet fra vandhanen, eller hvis vandet indeholder meget klor, så kog vandet først og lad det køle ned til den rigtige temperatur.


 

Klar til at skylle

Stil dig ved en håndvask og hold kanden i den ene hånd. Stik næseskyllerens tud ind i det ene næsebor, så den slutter tæt. Læn dig fremover. Træk vejret afslappet gennem munden. Drej derefter hovedet lidt til siden og lad kanden følge med op. Nu løber vandet af sig selv ind igennem det ene næsebor og ud igennem det andet.

Når halvdelen af vandet er løbet igennem så puds næsen let. Hæld derefter resten igennem det andet næsebor og lad vandet løbe ud.

Hvis du er forkølet og helt stoppet i næsen, er det ikke sikkert, at vandet løber igennem med det samme. I så fald, bliv stående i nogle minutter med tuden i næseboret og lad saltvandet opløse slimet. Derefter puds næsen forsigtigt, et næsebor af gangen.

Det kan ske, at der løber lidt vand ned i munden. Det gør ikke noget og kan skyldes at næsen er stoppet. Hvis der løber meget vand ned i munden så prøv at bøje hovedet mere fremover, så hagen kommer nærmere brystet. Husk også at trække vejret gennem munden og undgå at synke.

 

Efter næseskylningen vil der ofte være lidt vand tilbage i næsehulen. Bøj dig forover og lad hovedet og overkroppen hænge afslappet et stykke tid, så vil det sidste vand løbe ud.

Puds derefter næsen let og stødvist gennem et næsebor af gangen.

Sær dig derefter op og mærk efter hvilket næsebor, der er mest åbent. Luk det andet næsebor med en finger.

Lav tyve hurtige, korte og lette ind– og udåndinger gennem det åbne næsebor. Ånd derefter helt ind og hold vejret ved at lukke begge næsebor.

Hold vejret med et let tryk af luft i næsehulen, så længe det er behageligt. Hvis næsen er stoppet, så hold vejret længe.

Ånd derefter langsomt ud gennem det samme næsebor. Gentag med det andet næsebor. For at få den bedst mulige virkning af næseskylning skal du gøre det tre gange.

 

Du kan læse hele den grundige instruktion på Skanidinavisk Yoga- og Meditationsskoles hjemmeside

 

   

 

 

  Per Rehfeldt